Author Topic: Camellia Courts  (Read 58085 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Chakhedik

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 226
Camellia Courts
« on: 18 Mar, 01:21:27 PM »
Salam warga T.I.P,

Saya bakal menjadi warga T.I.P insyaAllah thn dpn dan hy menghuni apt 5 tingkat kos sederhana yg tgh develop tu (blakang kedai runcit)...kalo diikutkn dah byk unit yg terjual so sy bkk thread ni utk bakal2 penghuni apt ni kot2la depa dah usha2 forum ni lps beli apt tu....perkenalknlh diri anda...nak tahu jgk berapa ramai yg beli utk menghuni...tak mau le sy pindah sana kalo semua penghuninya nanti bangsa asing yg menyewa kt sana... ;)

B'dsrkn pelan perancangan dasar beringin nanti kat kaw apt ni nanti ada 1 surau n 1 dewan serbaguna...nmpk kat T.I.P ni mcm dah ada badminton super series...pasni xpyh ler lg kena main jejauh...kt dewan nih blh main...heheh...sy xpandai men badminton tp suka main badminton...

Harap2 dpt le masuk geng2 rumah teres wlu sy rumah apt aje  ;D

Salam perkenalan...

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Camellia Courts
« Reply #1 on: 18 Mar, 01:34:33 PM »
Salam.

Bagus jugak apartment ni ya! ada kemudahan lif. Tak silap harganya bermula dari RM72K. Lagi tinggi lagi mahal ke harganya? Bila di jangka siap? Kongsi2 ler info disini...mungkin ramai yg berminat. Nanti ramai ler geng....
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Chakhedik

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 226
Re: Camellia Courts
« Reply #2 on: 18 Mar, 01:58:42 PM »
A'a 5 tingkat ada lif...slh 1 sbb knp sy beli...hehe

Kalo x silap sy harganya sama aja...dijangka serah kunci bulan 6 2011...katanya brader azri yg jaga rumah cth tu...3 bilik 2 bilik air...bilik n bilik air ok cuma dapur sempit sket maklum ler 750sqf je...tiles dapur n bilik air je lain2 plaster simen biasa...kalo intai2 kat celah zink tapak binaan, development blh dikatakan dah 20%...time opis hour sy g pusing2 kt situ 2 3 kali...ada org keje...

Apa lg ye...pondok guard disediakn tp guard xde...open parking...maintenance fee rm84 sebulan sbb ada lif...semua skali 190 unit...kategori low density jgkla ni...dia tulis kira2 500m ke ktm bangi...tp ekceli 1.7km...kalo 500m jln kaki berpeluh blh smpi...1.7km jln kaki berpeluh sampai opis bau kambing  ;D

Utk mereka yg ada rasa nk beli...bank panel dorg yg dorg ckp ok ada 4 aje...RHB, PB, Alliance & Bank Islam...so blh survey2 pakej loan b4 booking semberono mcm sy buat hr tu...RHB Islamic : BLR-1.2%, PB Islamic : BLR-1.6% & Alliance Islamic : BLR-1.8%...bank islam tatau...

Okeh...ada soalan?heheh...mcm sy plak yg jual rumah... ;)

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Camellia Courts
« Reply #3 on: 18 Mar, 02:13:35 PM »
Tima kasih chakhedik di atas info yg diberikan. Info yg berguna bagi mereka2 yg sdg mencari property utk didiami atau utk pelaburan.
Projek pun tak lama lagi siap ya! Rasa sy.....harga di antara satu tingkat ke tingkat berbeza-beza. Rasanya yg di atas lagi tinggi harganya kot.

Sy usha2 gak web DB nak tengok layout Camellia tp DB takde web  ;) ke sy tak jumpa!

Tahniah chakhedik krn menjadi warga PMC yg pertama memiliki CC.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Camellia Courts
« Reply #4 on: 18 Mar, 02:25:07 PM »
A'a 5 tingkat ada lif...slh 1 sbb knp sy beli...hehe

Apa lg ye...pondok guard disediakn tp guard xde...open parking...maintenance fee rm84 sebulan sbb ada lif...semua skali 190 unit...kategori low density jgkla ni...dia tulis kira2 500m ke ktm bangi...tp ekceli 1.7km...kalo 500m jln kaki berpeluh blh smpi...1.7km jln kaki berpeluh sampai opis bau kambing  ;D


Okeh...ada soalan?heheh...mcm sy plak yg jual rumah... ;)
Kat Vista Apartment (Kolam Renang, Lift dan 24hr security) maintenance fee baru RM80 sebulan. Tu pun ada yang kata mahal!! Distance 500m tu dari tapak apartment ke SIGNBOARD KTM Bangi Lama tu...

Chakhedik

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 226
Re: Camellia Courts
« Reply #5 on: 18 Mar, 02:39:42 PM »
Quote
Sy usha2 gak web DB nak tengok layout Camellia tp DB takde web  Wink ke sy tak jumpa!

A'a xde web DB nih rupanya  ;D...sy pn search2 jgk lepas booking...nanti kalo rajin sy scan layout kt pemplet (xyau eja) yg dia bg nih...

Quote
Rasa sy.....harga di antara satu tingkat ke tingkat berbeza-beza

Selalunya camtu lah kalo apt berlif...sy py unit 3rd floor (tingkat 4) harga 72k jgk...kat pemplet pn tulis 'hanya 72k' bkn 'dari 72k'...jd sy assume sama...

Quote
Kat Vista Apartment (Kolam Renang, Lift dan 24hr security) maintenance fee baru RM80 sebulan. Tu pun ada yang kata mahal!!

Ada berapa unit kat Vista Apt captrahman?n maintenance tu management dia dr developer sendri ke camne?

Quote
Distance 500m tu dari tapak apartment ke SIGNBOARD KTM Bangi Lama tu...

Ngehehehe...pandai depa auta... ;D ;D

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Camellia Courts
« Reply #6 on: 18 Mar, 02:59:24 PM »


Quote
Kat Vista Apartment (Kolam Renang, Lift dan 24hr security) maintenance fee baru RM80 sebulan. Tu pun ada yang kata mahal!!

Ada berapa unit kat Vista Apt captrahman?n maintenance tu management dia dr developer sendri ke camne?

Ada 700 unit. 350 unit Low Rise (4 tingkat, tak ke lift, maintenance fee RM75). 350 unit High Lise (Lift & parking berbumbong, maintenance fee RM80). Maintenance fee di tetapkan oleh pemaju dan sekarang di uruskan oleh penduduk sendiri (Badan Pengurusan Bersama (JMB) & Management Corporation (MC)).

Quote
Distance 500m tu dari tapak apartment ke SIGNBOARD KTM Bangi Lama tu...

Ngehehehe...pandai depa auta... ;D ;D
[/quote]

Chakhedik

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 226
Re: Camellia Courts
« Reply #7 on: 18 Mar, 03:10:21 PM »
Quote
Ada 700 unit. 350 unit Low Rise (4 tingkat, tak ke lift, maintenance fee RM75). 350 unit High Lise (Lift & parking berbumbong, maintenance fee RM80). Maintenance fee di tetapkan oleh pemaju dan sekarang di uruskan oleh penduduk sendiri (Badan Pengurusan Bersama (JMB) & Management Corporation (MC)).

High Rise : RM80 x 350 = RM28000/Month

Andai kata gaji org management 15k sebulan...10k gaji guard n cleaner...3k tabung (utk cat / tanam bunga & sbg)...kira ok dah...

Cth CC : RM84 x 190 = RM15960/Month

agak2 berapa cleaner bleh pakai (kalo bkn amek tender)...termasuk maintenance surau n dewan...

Sy py anggaran n pendapat je...kisah sebenar sy pn xtau...nk sedapkn hati je ni..hehe ;D

DOrange2

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 62
Re: Camellia Courts
« Reply #8 on: 18 Mar, 04:08:24 PM »
Salam Perkenalan Chakhedik,

saya pun ada booking kat situ...sapa punye unit blok yang mengadap kedai tu, tingkat satu no 4. cakhedik punye blok mana.....
Insyallah nanti saya letak gambar progress untuk CC ni.... lagi pu dia belakang kedai sy je ari2 blh tengok progress dia...

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Camellia Courts
« Reply #9 on: 18 Mar, 04:16:51 PM »
quote]
High Rise : RM80 x 350 = RM28000/Month
Andai kata gaji org management 15k sebulan...10k gaji guard n cleaner...3k tabung (utk cat / tanam bunga & sbg)...kira ok dah...
Cth CC : RM84 x 190 = RM15960/Month
agak2 berapa cleaner bleh pakai (kalo bkn amek tender)...termasuk maintenance surau n dewan...

Sy py anggaran n pendapat je...kisah sebenar sy pn xtau...nk sedapkn hati je ni..hehe ;D
[/quote]
banyak lagi kos yang perlu ditanggung, cth Lift maintenance, Swimming pool maintenance, Electricity, Water charges, pest control, service fire fighting equipment, other breakdown and administrative cost. Tak termasuk service charge dalam anggaran 10% total collection. Kalau tak dapat nak collect lebih dari 80% jumlah keseluruhan bermakna pihak pengurusan akan menanggung kerugian setiap bulan.

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Camellia Courts
« Reply #10 on: 18 Mar, 05:48:13 PM »
bab kutip maintenance ni kena dari awal ingatkan pemilik jgn culas bayar. Sekali culas, tunggakan akan bertambah. Akhirnya langsung tak nak bayar. Itu cabaran pegawai maintenance.

Wazzatldmuchampions

  • yangbenarlagiikhlas
  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4175
  • Gender: Male
  • wearethechampion.........19th title
Re: Camellia Courts
« Reply #11 on: 18 Mar, 06:21:52 PM »
bab kutip maintenance ni kena dari awal ingatkan pemilik jgn culas bayar. Sekali culas, tunggakan akan bertambah. Akhirnya langsung tak nak bayar. Itu cabaran pegawai maintenance.

biasanya apakah tindakan yang diambil jika ada pemilik yg tidak membayar maintenance... ;)
MANCHESTER UNITED FC & ULTRAS MALAYA - Tanah Tumpah Darahku

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: Camellia Courts
« Reply #12 on: 18 Mar, 06:44:22 PM »
bab kutip maintenance ni kena dari awal ingatkan pemilik jgn culas bayar. Sekali culas, tunggakan akan bertambah. Akhirnya langsung tak nak bayar. Itu cabaran pegawai maintenance.

biasanya apakah tindakan yang diambil jika ada pemilik yg tidak membayar maintenance... ;)

potong bekalan air?  ;D

Chakhedik

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 226
Re: Camellia Courts
« Reply #13 on: 18 Mar, 07:29:56 PM »
Salam Perkenalan Chakhedik,

saya pun ada booking kat situ...sapa punye unit blok yang mengadap kedai tu, tingkat satu no 4. cakhedik punye blok mana.....
Insyallah nanti saya letak gambar progress untuk CC ni.... lagi pu dia belakang kedai sy je ari2 blh tengok progress dia...

Salam kenal DOrange2,

DOrange2 meniaga apa kat sana...apa nama kedai?kedai mkn tu ka?leh bt kongsi niaga kot nanti...acah je  ;D

Sy block sbelah...amek yg mengadap flat...tp xngadap flat btul2 la...amek yg jejauh sket...privacy sket...heheh...

Quote
banyak lagi kos yang perlu ditanggung, cth Lift maintenance, Swimming pool maintenance, Electricity, Water charges, pest control, service fire fighting equipment, other breakdown and administrative cost. Tak termasuk service charge dalam anggaran 10% total collection. Kalau tak dapat nak collect lebih dari 80% jumlah keseluruhan bermakna pihak pengurusan akan menanggung kerugian setiap bulan.

So maknanya rm80 tu berbaloi dgn kemudahan kondominium yg disediakan utk apt t'sebut...

Quote
potong bekalan air?

CC air direct syabas...

DOrange2

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 62
Re: Camellia Courts
« Reply #14 on: 19 Mar, 09:03:41 AM »
Salam kenal DOrange2,

DOrange2 meniaga apa kat sana...apa nama kedai?kedai mkn tu ka?leh bt kongsi niaga kot nanti...acah je  ;D


niaga dobi je...dobi yang wane oren tu.....kalu ada proposal baik. apa salahnya nak ber"JV".....hehehee...

bab kutip maintenance ni kena dari awal ingatkan pemilik jgn culas bayar. Sekali culas, tunggakan akan bertambah. Akhirnya langsung tak nak bayar. Itu cabaran pegawai maintenance.

kalu rumah di sewakan, masukkan sekali kos maintenance dalam sewaan anda. Jgn suruh penyewa direct bayar ke JMB, kang anda yang merana...Klu nak direct ke JMB, pastikan anda chek setiap bulan....