Author Topic: Persediaan Masuk Rumah Baru  (Read 45538 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pak pin

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 83
  • i wanna break free
Re: Persediaan Masuk Rumah Baru
« Reply #30 on: 04 Apr, 09:19:32 AM »
kepada teman2 yang bercadang nak beli downlight boleh survey2 kat Avalon Nilai 3. Skang tengah ade promotion 5 hari berakhir selasa minggu depan. untuk 4"x4" casing sahaja cuma RM 5.90 untuk single bulb. Kalau termasuk bulb pulak (amik brand osram) boleh dapat RM 18 untuk single bulb dan RM 23 untuk double bulb. aku rasa murah sgt dah ni pas survey2 kedai kat puchong ngan bangi.

zai_jnr

  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 576
Re: Persediaan Masuk Rumah Baru
« Reply #31 on: 05 Apr, 08:30:51 AM »
Petang tadi bapak mertua datang tengok rumah sekali. Cakap la nak pasang tinted sendiri. Sekali dia soh call sorang kontraktor ni untuk tanye2 pasal tinted. Rupanya bukan senang nak pasang tinted, kene sapu ubat la dulu, macam2 dan leceh.

Sekali dia suruh kontraktor cina tu ukur, semua sekali dalam RM1k untuk semua cermin rumah. Warranty 5 tahun kalau ade bubble, terkoyak, bertukar warna atau tergores. Ingat taknak amek, mahal. Sekali pak mertua kate, takpeee... pasang je la, ayah kan ada.

Alhamdulillah, Allah lanjutkan usia bapak mertua ku  ;D ;D ;D

he he he...betol2 syg bapa mertua kt ayiesal..mua ha ha ha..beruntung dpt bapa mertua yg pemurah..

ayie..hang punyer rumah tue type yg mana satu?...berapa ye build up squire umah tue?..

ayiesal

  • Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 2107
  • Gender: Male
  • Rimbun Suria
    • True Journey Begins
Re: Persediaan Masuk Rumah Baru
« Reply #32 on: 05 Apr, 12:53:14 PM »
ayie..hang punyer rumah tue type yg mana satu?...berapa ye build up squire umah tue?..

rumah sena 2. Saiz 24 x 70.

Teman baru balik dari MPKJ. Untuk sapa2 yang nak pasang gril dan renovate rumah (tak kire la luar atau dalam). Ni kalau ikut prosedur yang betul la...

Grill
Kene dapatkan kebenaran MPKJ. Beli buku pelan kat MPKJ dengan harga RM5. Kemudian isi borang tu, sertakan pelan rumah tang mana nak letak grill tu, dan serahkan kat MPKJ beserta bayaran permohonan sebanyak RM60. Kelulusan dalam masa 1 jam.

Kalau takde kebenaran, dan kalau MPKJ rajin pulak nak meronda atau terjadi perkara buruk (kalau buleh dielakkan), maka denda sebanyak RM2k+- akan dikenakan. Pemilik rumah kene buat permohonan pasang grill yang baru atau MPKJ sendiri yang akan cabut grill tu.

Renovation
Beli buku pelan dari MPKJ, RM20.
Isi borang tu, ambek gambar rumah, sertakan nama kontraktor, lukis pelan baru kat dalam buku pelan tu. Kalau nak buat sendiri pelan, cari arkitek sendiri dan bayar dia (mau dalam RM1k).
Kemudia hantar ke MPKJ, dengan bayaran RM60 (pemprosesan), RM50 (pelan baru), RM10 (petis - bende ape pon teman tak tau  :P) dan deposit RM500 (akan dipulangkan setelah rumah siap dan ikut peraturan pembinaan).

Itulah berita setakat hari ini...

Giemns

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 365
Re: Persediaan Masuk Rumah Baru
« Reply #33 on: 05 Apr, 01:15:15 PM »
Kalau x silap PETIL, benda tu tempat letak surat kelulusan MPKj (macam folder je!)

pak pin

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 83
  • i wanna break free
Re: Persediaan Masuk Rumah Baru
« Reply #34 on: 05 Apr, 02:36:00 PM »
nice info ayiesal...nak buat grill pun kena kelulusan MPKJ? Ni nak kena cek balik ngan contractor aku ni sbb dia kata x yah. Kalo pakai extension plan standard dr MPKJ brape kena charge?

ayiesal

  • Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 2107
  • Gender: Male
  • Rimbun Suria
    • True Journey Begins
Re: Persediaan Masuk Rumah Baru
« Reply #35 on: 05 Apr, 02:45:21 PM »
Kalau x silap PETIL, benda tu tempat letak surat kelulusan MPKj (macam folder je!)

Betul betul, petil, bukan petis. Petis tu makan ngan rojak  ;D ;D ;D.

betul tu pak pin. Pegawai tu cakap, kalau buat grill tanpa kebenaran mpkj, kalau la depa rajin nak check nanti akan kene saman. Lagi satu, kalau terjadi apa2 kemalangan, pihak insuran atau yang berkaitan akan lawan balik kite sebab pasang grill tanpa kebenaran mpkj. Takpelah, RM65 je untuk apply pasang grill.

Kalau pakai pelan standard mpkj, bayar RM50 sahaja. Kalau pakai pelan sendiri dari arkitek lain, ikut la depa charge baper, mau ribu riban gak.

renovation tu akan ambil masa 24 jam untuk kelulusan lepas submit borang + pelan baru.

MamaDania

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 176
  • Gender: Female
Re: Persediaan Masuk Rumah Baru
« Reply #36 on: 05 Apr, 05:44:29 PM »
Salam Semua,

Wahhh... semua excited nak merono rumah yer..eemm... bagus3. Kalau nak any reference, boleh la lawat kat TIP Fasa 6. We'll pun dulu sama gak macam u'll heheheh.

Ckp pasal tinted plak, mamadania buat RM500 jer. Tp rumah mamadania 20x70 jer. 1 rumah dia pasang termasuklan bilik air. 3 layer with 5 years guarantee. Maybe rumah u'll besar dari we'll..so, mahal skit la kot. Tp kalau nak survay, bagitau jer la kat mamadania. InsyaALLH, boleh diuruskan. Hasil kerja mmg memuaskan. Kalau x caya, buleh la tinjau2 kat umah mamadania  ;D tp dari luar jer la coz mamadania x move in lg  ;)

Kalau nak cari contractor plak, buleh la rujuk kat contractor2 yg buat rumah kat TIP F6 nih. Pada sesiapa yg berminat nak tau lebih lanjut, leh PM mamadania jer.
~ find a way to be thankful for your troubles, and they can become your blessings ~

ayiesal

  • Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 2107
  • Gender: Male
  • Rimbun Suria
    • True Journey Begins
Re: Persediaan Masuk Rumah Baru
« Reply #37 on: 05 Apr, 10:32:48 PM »
Salam Semua,

Wahhh... semua excited nak merono rumah yer..eemm... bagus3. Kalau nak any reference, boleh la lawat kat TIP Fasa 6. We'll pun dulu sama gak macam u'll heheheh.

Ckp pasal tinted plak, mamadania buat RM500 jer. Tp rumah mamadania 20x70 jer. 1 rumah dia pasang termasuklan bilik air. 3 layer with 5 years guarantee. Maybe rumah u'll besar dari we'll..so, mahal skit la kot. Tp kalau nak survay, bagitau jer la kat mamadania. InsyaALLH, boleh diuruskan. Hasil kerja mmg memuaskan. Kalau x caya, buleh la tinjau2 kat umah mamadania  ;D tp dari luar jer la coz mamadania x move in lg  ;)

Kalau nak cari contractor plak, buleh la rujuk kat contractor2 yg buat rumah kat TIP F6 nih. Pada sesiapa yg berminat nak tau lebih lanjut, leh PM mamadania jer.

Bagus tu MamaDania.
Saya buat tinted RM1k.
Plaster ceiling satu rumah tingkat bawah RM2500
Grill RM3500 - depan wrought iron, belakang biasa
Extend dapur - RM11k

Kalau mamadania ade kontraktor untuk buat kc yang bagus, murah dan ramai peminat, buleh bgtau kami. Buleh kami cube hubungi kontraktor tu...

MamaDania

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 176
  • Gender: Female
Re: Persediaan Masuk Rumah Baru
« Reply #38 on: 06 Apr, 10:59:34 AM »
Salam Semua,

Wahhh... semua excited nak merono rumah yer..eemm... bagus3. Kalau nak any reference, boleh la lawat kat TIP Fasa 6. We'll pun dulu sama gak macam u'll heheheh.

Ckp pasal tinted plak, mamadania buat RM500 jer. Tp rumah mamadania 20x70 jer. 1 rumah dia pasang termasuklan bilik air. 3 layer with 5 years guarantee. Maybe rumah u'll besar dari we'll..so, mahal skit la kot. Tp kalau nak survay, bagitau jer la kat mamadania. InsyaALLH, boleh diuruskan. Hasil kerja mmg memuaskan. Kalau x caya, buleh la tinjau2 kat umah mamadania  ;D tp dari luar jer la coz mamadania x move in lg  ;)

Kalau nak cari contractor plak, buleh la rujuk kat contractor2 yg buat rumah kat TIP F6 nih. Pada sesiapa yg berminat nak tau lebih lanjut, leh PM mamadania jer.

Bagus tu MamaDania.
Saya buat tinted RM1k.
Plaster ceiling satu rumah tingkat bawah RM2500
Grill RM3500 - depan wrought iron, belakang biasa
Extend dapur - RM11k

Kalau mamadania ade kontraktor untuk buat kc yang bagus, murah dan ramai peminat, buleh bgtau kami. Buleh kami cube hubungi kontraktor tu...

ayiesal,
mamadania just nak ingatkan jer la... umah u'll lebih besar berbanding umah kami kat TIP F6 nih (for teres jer la...). So harga pun sure bergantung keluasan umah kan. Cam mamadania, plaster ceiling bawah + family hall atas less than rm3.5K jer. contractor siap bagi free 5 dome lagi eehh..betul ker nama benda tu dome ek?... ala..bunga yg kat atas ceiling tu...hehehe.
Unt grill mamadania buat yg biasa2 jer 9style melintang tu) tp cat dia tu bukan cat yg biasa tu.. dia panggil poweder coting kot... heheh maap la yer... org pompuan mana la nak tau nama2 tu semua... tp yg pastinya, cat tu x kan tertanggal la kaler dia (x yah la susah2 nak cat grill bila tiba hari raya). Yg pasal cat tyu mmg betul coz ader yg buat grill ngan Koo, cat kat grill tu dah tertanggal dah. Besi pun dia pakai besi padu.

Apa yg mamadania nak nasihatkan kat sini, base on experience la... contractor nih kekadang tamak sgt. semua projek dia nak sapu & mula la hasil kerja kurang memuaskan tp so far contractor yg mamadania upah nih mmg bagus la. Rasanya ader beberapa rumah yg dia buat kat TIP F6 nih. So, pada kawan2 yg lain, tak perlu tergesa-gesa hire contractor. Buat la pilihan yg bijak. Duit bkn senang nak cari beb!
~ find a way to be thankful for your troubles, and they can become your blessings ~

zai_jnr

  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 576
Re: Persediaan Masuk Rumah Baru
« Reply #39 on: 06 Apr, 11:42:34 AM »

Bagus tu MamaDania.
Saya buat tinted RM1k.
Plaster ceiling satu rumah tingkat bawah RM2500
Grill RM3500 - depan wrought iron, belakang biasa
Extend dapur - RM11k

Kalau mamadania ade kontraktor untuk buat kc yang bagus, murah dan ramai peminat, buleh bgtau kami. Buleh kami cube hubungi kontraktor tu...


ayiesal, extend dapur tue..camner hang punye plan?.. pecah kn dinding smp yard area ker?..

sajer jer tanyer, coz nk bajet umah sendiri nnt... ;)

Hamizul

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 56
Re: Persediaan Masuk Rumah Baru
« Reply #40 on: 06 Apr, 02:05:25 PM »
Ckp pasal tinted plak, mamadania buat RM500 jer. Tp rumah mamadania 20x70 jer. 1 rumah dia pasang termasuklan bilik air. 3 layer with 5 years guarantee. Maybe rumah u'll besar dari we'll..so, mahal skit la kot. Tp kalau nak survay, bagitau jer la kat mamadania. InsyaALLH, boleh diuruskan. Hasil kerja mmg memuaskan. Kalau x caya, buleh la tinjau2 kat umah mamadania  ;D tp dari luar jer la coz mamadania x move in lg  ;)

Kalau nak cari contractor plak, buleh la rujuk kat contractor2 yg buat rumah kat TIP F6 nih. Pada sesiapa yg berminat nak tau lebih lanjut, leh PM mamadania jer.

ayiesal,
mamadania just nak ingatkan jer la... umah u'll lebih besar berbanding umah kami kat TIP F6 nih (for teres jer la...). So harga pun sure bergantung keluasan umah kan. Cam mamadania, plaster ceiling bawah + family hall atas less than rm3.5K jer. contractor siap bagi free 5 dome lagi eehh..betul ker nama benda tu dome ek?... ala..bunga yg kat atas ceiling tu...hehehe.
Unt grill mamadania buat yg biasa2 jer 9style melintang tu) tp cat dia tu bukan cat yg biasa tu.. dia panggil poweder coting kot... heheh maap la yer... org pompuan mana la nak tau nama2 tu semua... tp yg pastinya, cat tu x kan tertanggal la kaler dia (x yah la susah2 nak cat grill bila tiba hari raya). Yg pasal cat tyu mmg betul coz ader yg buat grill ngan Koo, cat kat grill tu dah tertanggal dah. Besi pun dia pakai besi padu.

Apa yg mamadania nak nasihatkan kat sini, base on experience la... contractor nih kekadang tamak sgt. semua projek dia nak sapu & mula la hasil kerja kurang memuaskan tp so far contractor yg mamadania upah nih mmg bagus la. Rasanya ader beberapa rumah yg dia buat kat TIP F6 nih. So, pada kawan2 yg lain, tak perlu tergesa-gesa hire contractor. Buat la pilihan yg bijak. Duit bkn senang nak cari beb!

[/quote]

Plz pm orang yang buat tinted tu dan grill k...tq

ayiesal

  • Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 2107
  • Gender: Male
  • Rimbun Suria
    • True Journey Begins
Re: Persediaan Masuk Rumah Baru
« Reply #41 on: 06 Apr, 05:29:25 PM »
Khairi bos bengkel besi wazuri kate kalau boleh make sure dapatkan kebenaran MPKJ untuk pasang grill. Dia kata kat bangi ade satu kes, dia tengah pasang grill sekali mpkj datang suruh dia bukak balik sebab tade permit pasang gril. Gulp...

Grill untuk Sena 2 (sena 1 pon sama kot), rm3200. Depan semua wrought iron, belakang biasa tapi cat spray sama cam wrought iron.

man

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 62
Re: Persediaan Masuk Rumah Baru
« Reply #42 on: 06 Apr, 06:02:54 PM »
Khairi bos bengkel besi wazuri kate kalau boleh make sure dapatkan kebenaran MPKJ untuk pasang grill. Dia kata kat bangi ade satu kes, dia tengah pasang grill sekali mpkj datang suruh dia bukak balik sebab tade permit pasang gril. Gulp...

Grill untuk Sena 2 (sena 1 pon sama kot), rm3200. Depan semua wrought iron, belakang biasa tapi cat spray sama cam wrought iron.

ayie..tanya skit..
apa purpose pasang wrought iron ni? untuk keselamatan atau nak tahan lama?
kalo pasal keselamatan (contoh wrought iron keras ke) kenapa kat blakang tak pasang wrought iron? pasal selalunya kalo pencuri (minta dijauhkan) masuk..slalunya ikut blakang...
ataupon tak kira la wrought iron ke besi biasa ke..dorang masuk semacam jek?? ;D
There are always two people in every picture:  the photographer and the viewer...

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Persediaan Masuk Rumah Baru
« Reply #43 on: 06 Apr, 06:09:51 PM »
WI ni bomba nak masuk pun susah. Pasang yg biasa aje + alarm.  ;D

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Persediaan Masuk Rumah Baru
« Reply #44 on: 06 Apr, 06:38:16 PM »
WI nii lebih kpd utk kelihatan cantik..warna dan bentuknya yg berbunga dan menarik. Dari segi keselamatan kurang...mudah di lentur (yg kerawang2 dan ber bunga2 tuu). Sbb tuu org pasang di bahagian depan jer (mcm sy ler  ;D) . Belakang pasang yg biasa2 jer.

Sbg langkah tambahan utk keselamatan, pasang alarm mcm feisal katakan tuu...Pasti tidur tuan2 nyenyak...Zzzzzzzzzzzzz!
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas