Author Topic: Simpang tiga Jalan Persiaran 1 dan Jalan ke SRA Bandar Seri Putra  (Read 5177 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zul

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 504
dikongsikan aduan rakyat daripada tuan pengerusi persatuan penduduk seri putra...sama-sana kita usaha & doa agar aduan ini diberikan perhatian sewajarnya oleh pihak yang berkenaan.insya-allah.

To: aduan@mpkj.gov.my
CC: mazwan.johar@gmail.com

Subject: [bspinduk] Simpang tiga Jalan Persiaran 1 dan Jalan ke Sekolah Rendah Agama Bandar Seri Putra

 
Assalamu alaikum wr wb wm.
 
Yg Bhg. Dato' Hassan Nawawi bin Adb Rahman
YDP MPKj.
 
Dengan hormatnya saya menarik perhatian Dato' kepada perkara di atas. Dengan bukanya sesi persekolahan di Sekolah Rendah Agama (pada 2009), pengguna jalan melalui simpang tiga ini bertambah ramai. Pada tahun 2010, alhamdullilah ramai lagi murid datang mendaftar di sekolah ini. Ini bermakna pengguna jalan tersebut bertambah ramai dan sesak terutama sekali waktu masuk dan keluar sekolah. Simpang tiga ini menjadi bahaya apabila pengguna bertambah ramai dan sesak dan tidak sabar. Beberapa kemalangan kenderaan telah berlaku di simpang ini. Bagi pihak penduduk Bandar Seri Putra, kami ingin mencadangkan diadakan lampu isyarat atau laluan sehala (terhad waktu masuk dan keluar sekolah) bagi menggelakkan berlakunya kemalangan di masa hadapan.
 
Sekian dan saya dahulukan dengan ucapan ribuan terima kasih.
 
Yang benar,
 
Ahmad bin Yusof
Pengerusi Persatuan Penduduk Bandar Seri Putra.

zul

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 504
kalau perasan baru-baru sebuah motosikal tersadai akibat kemalangan kat simpang tu...

INA

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 188
  • Gender: Female
baru baru ni....makcik umur 52 tahun patah bahu, kaki berjahit,anak 19 tahun luka-luka dan cucu nya umur 2 tahun tercampak dan cedera di simpang tu...kereta langgar motor yg yg dibawa anaknya...

acheed

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 17
yang ni simpang depan  putra terrace dekat ngan townhouse baru sek 2 tu ke?memang keliru sebab dua-dua ada tanda suruh berhenti. Masa dulu jalan ke townhouse belum buka jadi takyah berenti terus masuk ke simpang putra terrace. Sekarang jalan ke townhouse baru tu da buka patutnya kena berhenti kot. Masalahnya yang jln terus pun kena berhenti yang masuuk simpang ke putra terrace pun ada sign berhenti. Pagi tadi nasib baik tak eksiden sebab yg jln terus ngan masuk simpang dua2 tak sure nak jln ke tak. kalo yg duduk area sini da tau jln terus takyah berenti masalahnya yg dok luar dari bsp ni.Dicadangkan hanya sign berhenti untuk masuk simpang putra terrace.

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Sepatut nyer kalau semua orang berenti, tak der ler exciden nyer... ;D TAPI, kalau tak betul gaya berenti nyer, orang sapu dari belakang... :P :P :P

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
yang ni simpang depan  putra terrace dekat ngan townhouse baru sek 2 tu ke?memang keliru sebab dua-dua ada tanda suruh berhenti. Masa dulu jalan ke townhouse belum buka jadi takyah berenti terus masuk ke simpang putra terrace. Sekarang jalan ke townhouse baru tu da buka patutnya kena berhenti kot. Masalahnya yang jln terus pun kena berhenti yang masuuk simpang ke putra terrace pun ada sign berhenti. Pagi tadi nasib baik tak eksiden sebab yg jln terus ngan masuk simpang dua2 tak sure nak jln ke tak. kalo yg duduk area sini da tau jln terus takyah berenti masalahnya yg dok luar dari bsp ni.Dicadangkan hanya sign berhenti untuk masuk simpang putra terrace.
Rasanya simpang kat tapak Masjid dan SRA BSP. Kalau nak di kirakan memang setiap simpang di BSP ni amat berbahaya, kerana kebanyakannya berada di selekoh. Semua nak di letakkan trafic light ke atau lebih baik Yellow Stripped Line yang tebal unruk memperlahankan kenderaan? Malam tadi ada kemalangan moto kat simpang Ke KUIS tu..

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
No bonggol please

yang ni simpang depan  putra terrace dekat ngan townhouse baru sek 2 tu ke?memang keliru sebab dua-dua ada tanda suruh berhenti. Masa dulu jalan ke townhouse belum buka jadi takyah berenti terus masuk ke simpang putra terrace. Sekarang jalan ke townhouse baru tu da buka patutnya kena berhenti kot. Masalahnya yang jln terus pun kena berhenti yang masuuk simpang ke putra terrace pun ada sign berhenti. Pagi tadi nasib baik tak eksiden sebab yg jln terus ngan masuk simpang dua2 tak sure nak jln ke tak. kalo yg duduk area sini da tau jln terus takyah berenti masalahnya yg dok luar dari bsp ni.Dicadangkan hanya sign berhenti untuk masuk simpang putra terrace.
Rasanya simpang kat tapak Masjid dan SRA BSP. Kalau nak di kirakan memang setiap simpang di BSP ni amat berbahaya, kerana kebanyakannya berada di selekoh. Semua nak di letakkan trafic light ke atau lebih baik Yellow Stripped Line yang tebal unruk memperlahankan kenderaan? Malam tadi ada kemalangan moto kat simpang Ke KUIS tu..

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
No bonggol please

yang ni simpang depan  putra terrace dekat ngan townhouse baru sek 2 tu ke?memang keliru sebab dua-dua ada tanda suruh berhenti. Masa dulu jalan ke townhouse belum buka jadi takyah berenti terus masuk ke simpang putra terrace. Sekarang jalan ke townhouse baru tu da buka patutnya kena berhenti kot. Masalahnya yang jln terus pun kena berhenti yang masuuk simpang ke putra terrace pun ada sign berhenti. Pagi tadi nasib baik tak eksiden sebab yg jln terus ngan masuk simpang dua2 tak sure nak jln ke tak. kalo yg duduk area sini da tau jln terus takyah berenti masalahnya yg dok luar dari bsp ni.Dicadangkan hanya sign berhenti untuk masuk simpang putra terrace.
Rasanya simpang kat tapak Masjid dan SRA BSP. Kalau nak di kirakan memang setiap simpang di BSP ni amat berbahaya, kerana kebanyakannya berada di selekoh. Semua nak di letakkan trafic light ke atau lebih baik Yellow Stripped Line yang tebal unruk memperlahankan kenderaan? Malam tadi ada kemalangan moto kat simpang Ke KUIS tu..

MuaHaHaHa... :D :D :D NO BONGGOL MAN dah bersuara... warning awal awal nampak... ;D ;D ;D

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Mengikut apa yg saya tahu, perkara ini telah mendapat perhatian MPKj dan menunggu tindakan lanjut MPKj.

Cuma saya syorkan semua warga Putra-Mahkota terus beri tekanan pada MPKj dengan membuat laporan sehingga perkara ini selesai. Sudah pasti mereka akan cuba cepatkan sebab KPI mereka adalah mengikut laporan. Lagi banyak laporan bermakna KPI mereka rendah.

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Masalah sebenarnya adalah ketidak pekaan pemandu 'gila' ni. Bonggol hanya penyelesaian jangka pendek. Apa yg perlu diselesaikan adalah 'menyekolahkan' semula pemandu 'gila' ni. Kalau apa sahaja masalah kemalangan diselesaikan dengan mewujudkan bonggol. Maka negara kita akan jadi negara bonggol tetapi isu sebenarnya tidak selesai.... menteliti pemandu yg perlu diubah.

No bonggol please

yang ni simpang depan  putra terrace dekat ngan townhouse baru sek 2 tu ke?memang keliru sebab dua-dua ada tanda suruh berhenti. Masa dulu jalan ke townhouse belum buka jadi takyah berenti terus masuk ke simpang putra terrace. Sekarang jalan ke townhouse baru tu da buka patutnya kena berhenti kot. Masalahnya yang jln terus pun kena berhenti yang masuuk simpang ke putra terrace pun ada sign berhenti. Pagi tadi nasib baik tak eksiden sebab yg jln terus ngan masuk simpang dua2 tak sure nak jln ke tak. kalo yg duduk area sini da tau jln terus takyah berenti masalahnya yg dok luar dari bsp ni.Dicadangkan hanya sign berhenti untuk masuk simpang putra terrace.
Rasanya simpang kat tapak Masjid dan SRA BSP. Kalau nak di kirakan memang setiap simpang di BSP ni amat berbahaya, kerana kebanyakannya berada di selekoh. Semua nak di letakkan trafic light ke atau lebih baik Yellow Stripped Line yang tebal unruk memperlahankan kenderaan? Malam tadi ada kemalangan moto kat simpang Ke KUIS tu..

MuaHaHaHa... :D :D :D NO BONGGOL MAN dah bersuara... warning awal awal nampak... ;D ;D ;D

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
rasa nyer bukan pasal tidak peka... peka, maksud nyer ada ler jugak cuma tak sensitif... TAPI sebenar nyer dia tak peduli langsung pun... yakni tak der apa apa langsung... :P pasal sikap dan perangai rasa nyer lebih... tu semua pasal pemandu yang tak pegi SEKOLAH MEMANDU ler tu... ::) ::) ::)

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Masalah sebenarnya adalah ketidak pekaan pemandu 'gila' ni. Bonggol hanya penyelesaian jangka pendek. Apa yg perlu diselesaikan adalah 'menyekolahkan' semula pemandu 'gila' ni. Kalau apa sahaja masalah kemalangan diselesaikan dengan mewujudkan bonggol. Maka negara kita akan jadi negara bonggol tetapi isu sebenarnya tidak selesai.... menteliti pemandu yg perlu diubah.


MuaHaHaHa... :D :D :D NO BONGGOL MAN dah bersuara... warning awal awal nampak... ;D ;D ;D
[/quote]
[/quote]
Untuk mengimbangi Negeri Berlubang perlu ada Negara Bonggol??.

ZaBSP

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
rasa nyer bukan pasal tidak peka... peka, maksud nyer ada ler jugak cuma tak sensitif... TAPI sebenar nyer dia tak peduli langsung pun... yakni tak der apa apa langsung... :P pasal sikap dan perangai rasa nyer lebih... tu semua pasal pemandu yang tak pegi SEKOLAH MEMANDU ler tu... ::) ::) ::)

hehe .. gelihati pulak baca  :D .. dan dlm masa yg sama SETUJU gitu ..  ;D ;D

Maaf ye kalau lari dari tajuk asal .. mau nyelit sket. Selain simpang² ni, pemandu yg duk kat Vista Seri Putra tu pun hati² la time klua masuk simpang apartment tu. Ni kita yg kat jalan utama pulak kena brek sebabkan depa .. 2-3 kali gak kena. Dah la tak bagi signal mau masuk simpang ... drebar² camni patut kita kumpulkan dan hantar pegi sekolah memandu!

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Kalau budak2 SK, mereka ni kena masuk kelas LINUS
Tapi kalau orang2 'gila' ni kena masuk kelas TENUK
The point is.... sebab kan segelintir yg memandu secara 'gila' pemandu berhemah seperti saya kena tahan sabar dengan kewujudan bonggol yg semakin hari semakin bertambah termasuk yg diutarakan oleh penduduk TIP.

Katakan tidak pada bonggol.

rasa nyer bukan pasal tidak peka... peka, maksud nyer ada ler jugak cuma tak sensitif... TAPI sebenar nyer dia tak peduli langsung pun... yakni tak der apa apa langsung... :P pasal sikap dan perangai rasa nyer lebih... tu semua pasal pemandu yang tak pegi SEKOLAH MEMANDU ler tu... ::) ::) ::)

hehe .. gelihati pulak baca  :D .. dan dlm masa yg sama SETUJU gitu ..  ;D ;D

Maaf ye kalau lari dari tajuk asal .. mau nyelit sket. Selain simpang² ni, pemandu yg duk kat Vista Seri Putra tu pun hati² la time klua masuk simpang apartment tu. Ni kita yg kat jalan utama pulak kena brek sebabkan depa .. 2-3 kali gak kena. Dah la tak bagi signal mau masuk simpang ... drebar² camni patut kita kumpulkan dan hantar pegi sekolah memandu!

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Maaf ye kalau lari dari tajuk asal .. mau nyelit sket. Selain simpang² ni, pemandu yg duk kat Vista Seri Putra tu pun hati² la time klua masuk simpang apartment tu. Ni kita yg kat jalan utama pulak kena brek sebabkan depa .. 2-3 kali gak kena. Dah la tak bagi signal mau masuk simpang ... drebar² camni patut kita kumpulkan dan hantar pegi sekolah memandu!
[/quote]
Maaf kan orang Vista. Tak kan nak hantar yang dah berumur ni gi sekolah memandu lagi..Maklumlah jalan depan Vista tu dulu jalan mati. Tak sedar dah jadi jalan utama sekarang ni sejak projek baru tu siap. Tu yang ramai tak beri signal waktu nak membelok. Kalau nak keluar tu, kurang sikit masalahnya, kerana kiri kanan (selepas dan sebelum pondok pengawal) dah ada Bonggol. Kereta yang datang termasuklah kereta Akusempoi kena perlahan kan kenderaan.