Author Topic: Simpang tiga Jalan Persiaran 1 dan Jalan ke SRA Bandar Seri Putra  (Read 5178 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ZaBSP

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
Capt ...  ;D ;D ;D

Ni jalan yg sama dgn Jalan ke SRA tu .. cuma bila ke depan sket sampai la kita ke simpang nak ke apt Vista tu .. err .. Jalan Persiaran 1 ke namanya? Saya kurang arif .. mahap ye.

Balik dari pasar malam, saya selalu guna jalan ni .. menuju ke SRA tu. Logiknya, driver dr opposite direction yg nak masuk ke apt Vista la kena brenti kan? 2-3 kali saya terkena, dorang ni pulak yg meluru masuk simpang tanpa bg signal. Kot ye nak merempit pun, situ bukan lah tempatnya  ;D

Norfeal1980

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 918
No bonggol please

yang ni simpang depan  putra terrace dekat ngan townhouse baru sek 2 tu ke?memang keliru sebab dua-dua ada tanda suruh berhenti. Masa dulu jalan ke townhouse belum buka jadi takyah berenti terus masuk ke simpang putra terrace. Sekarang jalan ke townhouse baru tu da buka patutnya kena berhenti kot. Masalahnya yang jln terus pun kena berhenti yang masuuk simpang ke putra terrace pun ada sign berhenti. Pagi tadi nasib baik tak eksiden sebab yg jln terus ngan masuk simpang dua2 tak sure nak jln ke tak. kalo yg duduk area sini da tau jln terus takyah berenti masalahnya yg dok luar dari bsp ni.Dicadangkan hanya sign berhenti untuk masuk simpang putra terrace.

Rasanya simpang kat tapak Masjid dan SRA BSP. Kalau nak di kirakan memang setiap simpang di BSP ni amat berbahaya, kerana kebanyakannya berada di selekoh. Semua nak di letakkan trafic light ke atau lebih baik Yellow Stripped Line yang tebal unruk memperlahankan kenderaan? Malam tadi ada kemalangan moto kat simpang Ke KUIS tu..

TAK NAK BONGGOL  >:( >:( >:(
TAK NAK LAMPU ISYARAT  >:( >:( >:(

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Kita bukannya pakar jalan. Jadi baik serahkan pada mereka yang pakar berkenaan flow jalan raya.

Tapi sebagai pengguna, kalau setiap 300m ada bonggol, memang rasa perjalanan tak lancar. Kena pulak masa itu berada dibelakang kenderaan yang teramat perlahan. Mau masam muka bila sampai pejabat.

Berkenaan lampu isyarat, ini pun boleh menyiksakan kalau terlampau banyak sangat dan tidak ada syncronization antara semua lampu isyarat. Kalau nak buat banyak, biarlah ianya effisiyen. Gunakan sensor seperti kebanyakan lampu isyarat sekarang. Idaklah termenong menunggu lampu hijau tapi dari arah berlainan tak ada.

Berkaitan lampu isyarat bersensor ini, kalau anda semua perasan berhampiran beberapa lampu isyarat ada belahan/tampalan di jalanraya. Itulah sesornya. Bila ada kenderaan, dia akan detect. Ada sekali tu di simpang  Sg. Ramal Dalam, saya lihat kereta ini menuggu lama sebab lampu isyarat sebelah dia tak hijau-hijau. Bila saya tengok betul-betul, saya lihat kenderaannya tak melepasi belaha/tampalan di jalanraya tu. Tu sebab tak hijau-hijau. Saya hanya mampu tersenyum.

No bonggol please

yang ni simpang depan  putra terrace dekat ngan townhouse baru sek 2 tu ke?memang keliru sebab dua-dua ada tanda suruh berhenti. Masa dulu jalan ke townhouse belum buka jadi takyah berenti terus masuk ke simpang putra terrace. Sekarang jalan ke townhouse baru tu da buka patutnya kena berhenti kot. Masalahnya yang jln terus pun kena berhenti yang masuuk simpang ke putra terrace pun ada sign berhenti. Pagi tadi nasib baik tak eksiden sebab yg jln terus ngan masuk simpang dua2 tak sure nak jln ke tak. kalo yg duduk area sini da tau jln terus takyah berenti masalahnya yg dok luar dari bsp ni.Dicadangkan hanya sign berhenti untuk masuk simpang putra terrace.

Rasanya simpang kat tapak Masjid dan SRA BSP. Kalau nak di kirakan memang setiap simpang di BSP ni amat berbahaya, kerana kebanyakannya berada di selekoh. Semua nak di letakkan trafic light ke atau lebih baik Yellow Stripped Line yang tebal unruk memperlahankan kenderaan? Malam tadi ada kemalangan moto kat simpang Ke KUIS tu..

TAK NAK BONGGOL  >:( >:( >:(
TAK NAK LAMPU ISYARAT  >:( >:( >:(

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Kl gitu, apakata pacakn 'had laju 50km/jam' di semua jln utama d BSP ni? Letakkan 1 tiap 100 meter. So, bl jd eksiden d sebabkn pemandu yg bw laju dr limit, fikirlah sendiri. Lg pun BSP ni kan kwsn perumahan. Org x sivik je yg memecut.

mImOsaPudiCa

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2490
Harap ibu bapa yg mhantar ank2 k sek lbih bhati2 ketika msk simpang dr jln dpan Anjung Suasana ke sek keb BSP.
pg td sy hampir btembung dgn kereta WAJA plat WPD xxx.... pemandu perempuan... makcik ni main belok jer.... x tgk kt dpn ade kete...sib baik kete sy xlaju... dia main ikut kete depan dia mmbelok... last2 kete waja ni tsangkut kt tgh2 simpang.... x lepas gk... klu dia brenti dulu kt smpang tu kn elok... x le trafik dr r/about TIP tgendala...

pg2 sumer org nk cepat... tp, keselamatan kne jaga gk... kang dr nk cepat jd lambat... klu dh btembung bkn yg tlibat je yg lambat... yg x libat pn sama....  

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
saya pun hari tu terkena depan simpang tu... kereta depan pandu laju, sampai simpang tengok kereta dari kanan laju... so dia stop dan undur kebelakang dan langgar kereta saya yang berada dibelakang. Lepas tu main belah gi tu je... saya pun kejar. Rupanya warga Indonesia yg bawak... entah ada lesen atau tidak.

mImOsaPudiCa

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2490
saya pun hari tu terkena depan simpang tu... kereta depan pandu laju, sampai simpang tengok kereta dari kanan laju... so dia stop dan undur kebelakang dan langgar kereta saya yang berada dibelakang. Lepas tu main belah gi tu je... saya pun kejar. Rupanya warga Indonesia yg bawak... entah ada lesen atau tidak.

u kiss....u pay lorrr....   ;)

MsSpectra

  • Sekarang dah
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2735
  • Gender: Female
nmpk semlm mcm kat simpang seblm sek ren tu nak pasang traffic light. Bese r wai...zaman skang nih sifat tolak ansur tu dah terhakis..semu fikir dia jer yg nak cepat..fikir dia sorang jer yg nak anto ank kesekolah..fikir dia sorang jer yg nak punch card awal... ::) ::) ::)

Kl gitu, apakata pacakn 'had laju 50km/jam' di semua jln utama d BSP ni? Letakkan 1 tiap 100 meter. So, bl jd eksiden d sebabkn pemandu yg bw laju dr limit, fikirlah sendiri. Lg pun BSP ni kan kwsn perumahan. Org x sivik je yg memecut.

ada gak pemandu yg bute huruf win..... ;) ;)