Author Topic: Idea untuk mengurangkan kos masuk rumah nanti...  (Read 59544 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

rosdin

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 172
  • Gender: Male
Re: Idea untuk mengurangkan kos masuk rumah nanti...
« Reply #15 on: April 03, 2011, 11:37:53 AM »
salam semua...
rumah kita dah hampir siap.. dah boleh start plan utk reno kot... ;)
nak mintak pendapat, kalo kita extend dapur sampai pagar belakang, leh lulus ker?..

zarin

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 139
  • Gender: Male
Re: Idea untuk mengurangkan kos masuk rumah nanti...
« Reply #16 on: April 08, 2011, 06:33:21 PM »
insya Allah lulus  ;D

ubikaya

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 18
  • Gender: Male

Raiesa

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 90
Re: Idea untuk mengurangkan kos masuk rumah nanti...
« Reply #18 on: May 10, 2011, 05:28:06 PM »
Salam..

Just nak minta idea atau pengalaman daripada rakan2 semua mengenai kedai2 yg murah ttp berkualiti untuk membeli kelengkapan rumah e.g. Barangan Elektrik, Sofa, Grill, Kabinet Dapur, wardrobe, tambahan socket (wireman), autogate, langsir dll. Mungkin pengalaman dan pengetahuan anda semua boleh membantu mengurangkan kos kita semua. Harap dapat kongsi yer...Tq

ayiesal

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2107
  • Gender: Male
  • Rimbun Suria
    • True Journey Begins
Re: Idea untuk mengurangkan kos masuk rumah nanti...
« Reply #19 on: May 10, 2011, 11:10:16 PM »
Satu lagi nak ingatkan, masa nak renovate nanti boleh la pikir-pikirkan untuk install sekali security, contoh ADT. Kalau nak masuk yang wired punye security, habis kene hack satu rumah untuk nak tanam wayar. Elok buat sebelum pindah masuk, kalau tak habuk dia, MasyaAllah...

Sekadar nasihat sebab saya pindah masuk Rimbun Suria dah kene. Dah duduk 5-6 bulan baru nak install ADT. Untuk keselamatannnn....  ;D

terra2400

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 320
Re: Idea untuk mengurangkan kos masuk rumah nanti...
« Reply #20 on: May 11, 2011, 08:21:58 AM »
Ambil masa lebih sikit buat layout untuk renovation dan tentukan mana nak tambah plug/aircon/kipas/lampu kalau boleh wiring dalam dinding...begitu juga Alarm/CCTV/TV...paip air tambahan. Lukiskan sekali cadangan susunatur perabut/gambar didinding untuk mudahkan tuan/puan membuat wiring tambahan....elakkan suis lampu/plug belakang kabinet/almari, kipas angin bawah lampu siling...

Cari kontraktor 'sendiri'....jangan terpengaruh dengan 'ulat-ulat' yang berkeliaran semasa tuan/puan melawat rumah baru.

Dapatkan sebutharga yang detail. Kalau kerja sedang berjalan tuan/puan nak tambah 'skop kerja' memang kena 'potong'.

Selamat masuk rumah baru..... ;D ;D ;D

rosdin

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 172
  • Gender: Male
Re: Idea untuk mengurangkan kos masuk rumah nanti...
« Reply #21 on: May 11, 2011, 08:38:24 PM »
thanks for valuable info .. :)
saya ada baca forum kat fasa lain berkenaan renovation seblm pindah masuk.... mmg bermacam ragam dan perangai drpd pihak kontraktor renovation ketika sesuatu fasa baru siap + dpt kunci.. so kalo warga PMC ada recommended kontraktor yg bagus... buleh recommendkan..  ;D
aritu bila tgk rumah pun, kat peti surat dah byk gak pamplet iklan renovation cth grill, tukang cat, house extention etc... sampaikan promosi jamuan buffet utk house warming pun ada... hehehe

ukhti noor

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
Re: Idea untuk mengurangkan kos masuk rumah nanti...
« Reply #22 on: May 25, 2011, 01:43:39 PM »
salam..sape tahu ye..agak2 bln brape plg confirm untuk msuk rumah ni ye...nk urus mcm2...sape tahu...?

zai_jnr

  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 576
Re: Idea untuk mengurangkan kos masuk rumah nanti...
« Reply #23 on: May 25, 2011, 04:19:25 PM »
salam..sape tahu ye..agak2 bln brape plg confirm untuk msuk rumah ni ye...nk urus mcm2...sape tahu...?


info yg sy dpt sebelom nie..dlm bulan June...tp tak tau la kalo ader info yg plg latest...

ukhti noor

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
Re: Idea untuk mengurangkan kos masuk rumah nanti...
« Reply #24 on: May 25, 2011, 11:59:29 PM »
subhanallah..xsabarnye..nati jupe reramaiye..he..bole kongc2 idea nk dco umah plak..yeye

ukhti noor

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
Re: Idea untuk mengurangkan kos masuk rumah nanti...
« Reply #25 on: June 14, 2011, 06:47:18 PM »
slm...emm..tingkap type umah kita mcm ne nk anggar u langsir, tirai...any idea u tingkap sume?pes tym nk cri...umah lama punye xsama....lg2 patternnye lain..moden gitu...nk g ukur lum dpt kuncinye..he..

ayiesal

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2107
  • Gender: Male
  • Rimbun Suria
    • True Journey Begins
Re: Idea untuk mengurangkan kos masuk rumah nanti...
« Reply #26 on: June 15, 2011, 12:22:55 AM »
Amboi ukhti karimah. Tak sabo nak masuk rumah baru... Plan pelan2. Bab langsir tu satu kelebihan kite, dekat dengan Nilai 3  ;D ;D ;D

ukhti noor

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
Re: Idea untuk mengurangkan kos masuk rumah nanti...
« Reply #27 on: June 15, 2011, 01:45:15 AM »
he..nk bli cpt...umah btol3 ngadap surau..seganle...kang ltak selimut dulu cam setinggan lak jadinye..hahha.. ;D

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: Idea untuk mengurangkan kos masuk rumah nanti...
« Reply #28 on: June 15, 2011, 08:44:05 AM »
he..nk bli cpt...umah btol3 ngadap surau..seganle...kang ltak selimut dulu cam setinggan lak jadinye..hahha.. ;D

jangan takut... orang surau tak skodeng punya... MuaHaHaHa... :D :D :D

jangan marah.. gurau jer tu... ;D ;D ;D

ukhti noor

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
Re: Idea untuk mengurangkan kos masuk rumah nanti...
« Reply #29 on: June 15, 2011, 10:04:06 AM »
kihkihkih,sya y nk skodeng surau..hahaha..gurau jgk...emmm..nati nk g survey nilai..sape nkikot meh..he