Author Topic: Kadar Sewa Apt Seri Melati  (Read 10007 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Kadar Sewa Apt Seri Melati
« Reply #15 on: May 07, 2010, 12:49:38 PM »
s_manila....kira ok lah dpt harga tuu. Masih berbaloi w/pun tunggakan bank tak cover.
Cuba mintak diskaun atas tunggakan maintenance tuuu...kot2 dapat.

Memang ulat2 nii kerja dia begitulah...nak carik duit cara mudah. Nasib baik antivirus tuan kuat ya...boleh tepis ulat2 itu...hahaha.

Unit block C tuu tinggi sgt...kemudian tiada penghuni lain di tingkat itu. Org rumah kata...bagilah peluang kat org lain  ;D
Unit itu pun sudah di lelong tapi tak tahu harga lelongannya. Kali ke 7 barulah ada pembeli.

Lepas nii tuan bolehlah usha2 lagi rumah lelong ya!
Nak mencelah sedikit pasal diskaun ni. Saya bagi pihak JMB tidak akan melayan sebarang permintaan untuk pengurangan atau diskaun kepada yuran tertunggak. Boleh berbincang untuk membuat pembayaran secara ansuran tetapi bukan pengurangan. Ini supaya berlaku adil kepada pemilik2 yang telah membayar yuran penyelengeraan mereka. Pengurangan boleh di minta untuk kos management fees jika di minta oleh pemaju.

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Kadar Sewa Apt Seri Melati
« Reply #16 on: May 07, 2010, 02:48:53 PM »
kat mawar kita juga tidak akan layan sebarang pengurangan dengan alasan yang sama seperti yg Captrahman maklumkan.

Matahati: Meter air kat Melati adalah meter individu. Manakala meter individu kat Mawar, juga meter individu, perlukan agreement rumah sebelum boleh apply kat Syabas. Kalau dah settle agreement, boleh terus mohon. Biasanya cepat je Syabas buat. Ada sebab lain ke permohonan Matahati tidak boleh diproses cepat?

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Kadar Sewa Apt Seri Melati
« Reply #17 on: May 07, 2010, 03:22:54 PM »
Sy pun setuju dgn apa yg di katakan oleh Captain dan akusempoi tentang permintaan pengurangan tunggakan itu. Sbg badan yg bertanggung jawab dlm hal ehwal penduduk mereka perlu bersikap adil. Tunggakan sy dahulu pun sy bayar seara ansuran dua kali. Terima kasih JMB seri mawar!

Tentang masalah rumah sy tuu, hari tuu anak sy ke Syabas utk memohon meter individu. Tapi pihak Syabas meminta surat pengesahan kelulusan pinjaman bank utk unit itu. Sehingga kini sy belum dpt loan bank setelah permohonan atas nama anak sy ditolak oleh bank. Tanpa surat kelulusan pinjaman meter tak boleh dipasang.

Kini sy dlm proses menukarkan nama di dlm kontrak lelong ke nama sy utk tujuan pinjaman bank. Harap2 nama sy tak di tolak oleh bank.

Maksud akusempoi 'agreement' tuu adakah kontrak lelong atau 'agreement pinjaman bank'? 
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

s_manila

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 28
Re: Kadar Sewa Apt Seri Melati
« Reply #18 on: May 07, 2010, 04:39:17 PM »
Tahniah tuan....cepat dapat tenant ya rumah area ni....kalau tuan sudi pass...padang bola sy tadahkan.. ;D

Sewa berapa tuan.. ;D

Apt Melati ni.... api dah kena potong dan air kena mohon dengan syabas...sy belum buat apa-apa lagi pasal sekarang ni agak sibuk..
Untuk meter air dah tanya dgn Syabas...diaorang minta submit permohonan baru melalui kontraktor....leceh juga tu.... kalau masa awal dulu dengan JMB...cuma kena bayar 130.00 sj untuk penyambungan dan deposit...rasanya syabas ambik masa dlm seminggu je... pasang meter selepas permohonan... tuan masih ada banyak masa lagi tu....insyaalah sempat


s_manila

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 28
Re: Kadar Sewa Apt Seri Melati
« Reply #19 on: May 07, 2010, 04:52:10 PM »
Salam Capt & Akusempoi...

Terima kasih atas makluman yg diberikan... takpelah kalau dah polisinya gitu....nanti sy cuba tanya nak minta bayar ansur-ansur pulaklah..

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Kadar Sewa Apt Seri Melati
« Reply #20 on: May 07, 2010, 05:20:22 PM »
Semasa kami proses dulu, kebanyakan yang beli atas lelongan, mereka pakai kontrak lelongan tu je. Tak de pun Syabas reject. Cuba try apply pakai kontrak lelongan.. kalau dah cuba dan kena reject, tak dapat lak nak nolong

Maksud akusempoi 'agreement' tuu adakah kontrak lelong atau 'agreement pinjaman bank'? 

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Kadar Sewa Apt Seri Melati
« Reply #21 on: May 07, 2010, 05:23:40 PM »
Boleh sahaja gunakan servis anak Matahati. Hari tu rumah yg kami dapat dari lelongan, dia yg bantu tukar nama/buat permohonan. Selalunya untuk elektrik tak ada masalah sebab kalau owner lama tak bayar mereka masih boleh track owner lama. So kalau nak buat permohonan baru tu yg jadi senang.

Apt Melati ni.... api dah kena potong dan air kena mohon dengan syabas...sy belum buat apa-apa lagi pasal sekarang ni agak sibuk..
Untuk meter air dah tanya dgn Syabas...diaorang minta submit permohonan baru melalui kontraktor....leceh juga tu.... kalau masa awal dulu dengan JMB...cuma kena bayar 130.00 sj untuk penyambungan dan deposit...rasanya syabas ambik masa dlm seminggu je... pasang meter selepas permohonan... tuan masih ada banyak masa lagi tu....insyaalah sempat

s_manila

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 28
Re: Kadar Sewa Apt Seri Melati
« Reply #22 on: May 18, 2010, 05:27:09 PM »
Salam tuan-tuan,

Dah lama tak log in....alhamdulillah tadi dah settlekan permohonan masuk air utk unit tu...kena bayar RM 130.00 sahaja, dalam sehari dua boleh masuk air....mungkin rancangan untuk disewakan bulan jun nanti akan tercapai..... cuma nak kena all-out bersihkan rumah aje..lepas tu apply api pulak....then...boleh disewakan... ;D ;D ;D

Tuan matahati... macamana status rumah tuan, dah okay...sekarang ni bank pun proses agak lambat >:(...sy punya loan ambik dekat 3 minggu baru approve....dah tu rumah.. nak kena settle 90 hari... mintak-mintak sempatlah....

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Kadar Sewa Apt Seri Melati
« Reply #23 on: May 18, 2010, 07:35:38 PM »
Salam...dan tima kasih akusempoi atas info dan promosi anak sy tuu... ;D

s_mania...loan tuan dah lulus ya! tak lama lagi tuu boleh ler di sewakan ya. Boleh sy tau..utk masukkan air, dokumen apa yg di perlukan oleh Syabas?

Ttg unit sy tuu, loan masih belum di proses. Sy tgh tunggu kontrek lelong yg baru utk masukkan nama sy utk tujuan loan. Tinggal 2 bulan lagi. Rasa mcm tak sempat jer. Jika tak sempat kena ler carik alternatif lain.

Penyewa dah ada utk masuk Jun nii tapi bekalan air belum di sambung lagi. Sbg langkah alternatif...sy akan offer penyewa itu utk menduduki unit sy di tingkat 2 yg akan kosong hujung bulan ini sekiranya bekalan air belum dpt di sambung di tingkat 3 tuu.
« Last Edit: May 18, 2010, 08:40:24 PM by Matahati »
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

niefengg12

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
Re: Kadar Sewa Apt Seri Melati
« Reply #24 on: May 18, 2010, 11:28:11 PM »
W'salam tuan matahati & akusempoi,

terima kasih atas info yang tuan-tuan berikan.

Wow.... cepat tuan matahati agak...
Alhamdullilah, sy dapat satu unit lelong di seri melati tkt 3 tempoh hari, buat masa ni....tengah rancang nak bersih-bersihkan, masuk air, api dan apa-apa yang patut. Dengan adanya forum macam ni memang bagus...kita boleh bertukar tukar pendapat dan berkenalan dengan rakan-rakan baru..

nampaknya sy akan jadi salah sorang dari komuniti maya BSP macam tuan matahati.... sy minat unit-unit di BSP pasal dia freehold... memang agak susah sekarang ni nak dapat kawasan yg freehold...itu hari utk unit tu.. sy dah last call... kalau ada org angkat lagi...sy surrender... tapi mungkin dah rezki... dapat juga akhirnya... tapi maintenance tertunggak masyallah... RM 6,500.00, cukai pintu.. RM 1,100.00

tapi... rasanya masih berbaloi lagilah...

Mcm mana nak semak cukai pintu untuk rumah lelong?

s_manila

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 28
Re: Kadar Sewa Apt Seri Melati
« Reply #25 on: May 19, 2010, 08:36:02 AM »
Salam tuan matahati....nick tu s_manila sempena nama kampung sy bukan s_mania...hehehe...
Alhamdullilah loan dah lulus...dan utk permohonan air, Syabas minta perjanjian lelong, IC pemohon dan surat kelulusan loan... sblm ni ada pergi Syabas bawa dokumen seperti biasa...alih-alih dia minta surat kelulusan pinjaman...itu yg jd lambat tu...

nefnengg12...untuk dapatkan cukai pintu cuma telefon majlis daerah yang berkaitan...contohnya bandar seri putra...call sj MDKJ...bagi alamat..dan nama...terus boleh dapat berapa tunggakan cukai pintu...ada plan nak masuk lelong ke?...tuan matahati pakar dlm bab tu...

s_manila

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 28
Re: Kadar Sewa Apt Seri Melati
« Reply #26 on: June 15, 2010, 09:08:42 AM »
Salam tuan-tuan,

Alhamdullilah....rumah dah settle...dah dibersihkan dan dibasuh...tenant pun dah ada...tapi baru bayar deposit sewa, api dan air saje..kata nak masuk awal Julai...takpelah adalah masa nak repair sikit-sikit apa yang patut..sewa RM 360 sahaja tingkat 3... ada katil lama tiap bilik tapi takde tilam, ada dapur & pinggan mangkuk, mini fridge..tinggalan penghuni lama...bagilah diorang ni pakai...mudahlah sikit budak-budak tu...jangan diangkut masa diorang pindah nanti sudah...

Wokei...tulah update terkini....apartment seri melati tu.....

syarif

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 101
  • Gender: Male
  • Agent BIOBAX Cool Teraphy 013-6079950
Re: Kadar Sewa Apt Seri Melati
« Reply #27 on: November 16, 2010, 03:52:37 PM »
klo ramai student dok luar leh gak sewa kan  kat student2 tu...

syarif

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 101
  • Gender: Male
  • Agent BIOBAX Cool Teraphy 013-6079950
Re: Kadar Sewa Apt Seri Melati
« Reply #28 on: October 18, 2011, 11:20:24 PM »
klo ade rumah nak disewa bgtau...ade sahabat  nak...

Hadjie

  • Perubahan Perlukan Kerendahan
  • Penghuni
  • **
  • Posts: 18
    • Perubahan Perlukan Kerendahan
Re: Kadar Sewa Apt Seri Melati
« Reply #29 on: March 05, 2012, 10:59:30 AM »
Dah lama kadar ni tak dibincangkan. Untuk tahun 2012 ni, rasa2nya berapa ya kadar sewa di Apt. Seri Melati? Kadar sewa di flat bukit mahkota pun sudah sampai rm400 sekrg. Hrp penyewa2 di Seri Melati boleh membantu.