Author Topic: Penggunaan PERSONAL MESSAGE (PM)  (Read 2902 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hairul_Senibina

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 407
  • Gender: Male
Penggunaan PERSONAL MESSAGE (PM)
« on: 18 Aug, 05:31:02 PM »
Salam sejahtera,

Mungkin ada di kalangan tuan2/puan2 yg tidak sedar atau tidak perasan adanya kemudahan Personal Message (PM) yg telah disediakan oleh pihak admin/Mod putra-mahkota.com kpd setiap forumer yg berdaftar.

Oleh itu, saya sekadar cuba membantu tuan2/puan2 supaya dpt menggunakan kemudahan PM ini. PM perlu digunakan oleh kita semua utk sebarang perbualan atau perbincangan yg TIDAK BERKAITAN dgn sesuatu topik/thread. Kita juga akan lebih bebas bersuara semasa berbincang melalui PM kerana ianya tidak akan dipaparkan kepada umum; hanya kpd individu tertentu yg kita pilih sahaja.

CARANYA: Tuan2/puan2 hanya perlu klik pada icon/tanda 'CALLOUT' iaitu 'belon perbualan' di bahagian kiri profile individu masing2. Selepas klik di situ, tuan2/puan2 boleh berbincang apa2 topik sekalipun dgn individu2 yg tuan2/puan2 pilih.

Ini bagi mengelakkan MUKASURAT sesuatu topik/thread menjadi panjang lebar dgn postings yg tidak berkaitan atau SPAM. Mukasurat yg panjang lebar dgn postings yg tidak berkaitan hanya akan mengganggu tujuan asal topik/thread tersebut & akan mengganggu proses rujukan di setiap topik/thread.

Dengan penerangan serba ringkas ini, diharap kita dpt bersama2 menggunakan & memanfaatkan kemudahan PM ini. Terima kasih.  :)

Regards,
senibina



« Last Edit: 21 Aug, 10:01:33 AM by Sulaiman Sabur »
"Hormat Menghormati Budaya Kita"  :)

morpheus

  • Guest
Re: Penggunaan PERSONAL MESSAGE (PM)
« Reply #1 on: 19 Aug, 01:04:28 PM »
Thanx bro Senibina.
Selama ni aku pun tak perasan ada function PM dalam forum Putra Mahkota nih ;D

serendipity

  • Guest
Re: Penggunaan PERSONAL MESSAGE (PM)
« Reply #2 on: 19 Aug, 04:56:12 PM »
salams...

laaa...patutla saya anta pm kat orang depa tak balaih... iskh iskh iskh...


OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1311
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Re: Penggunaan PERSONAL MESSAGE (PM)
« Reply #3 on: 21 Aug, 10:07:19 AM »
NOTA PENTING TENTANG PM...

Sekiranya anda MENERIMA sebarang PM, anda akan mendapat email Pemberitahuan  "New Personal Message: (Tajuk PM)".  Email berkenaan dihantar oleh system menggunakan email saya Sulaiman[a]Offshoreman.com. 

JANGAN REPLY EMAIL BERKENAAN... kerana reply anda akan sampai kepada saya.  REPLY MELALUI PM DEKAT FORUM ini.  Ini kerana saya menerima beberapa email reply dan dari situ telah terjadi beberapa insiden kekeliruan.  Sekali lagi di ingatkan... JANGAN REPLY EMAIL TERSEBUT.  REPLY HANYA MELALUI FORUM PM...

Sebarang kekeliruan yang telah lalui amat dikesali dan saya memohon maaf kerana lambat memberitahu tentang perkara di atas.

SELAMAT BERFORUM...

xemadi

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 63
  • Gender: Male
Re: Penggunaan PERSONAL MESSAGE (PM)
« Reply #4 on: 12 Sep, 11:24:33 AM »
Salam tuan Sulaiman,

Just nak buat report:
Bila kita send PM dan bila kita nak check balik PM yg dihantar takde tempat untuk itu. Saya cuba masuk Messages dan click Outbox tp takde.

Tq

Hairul_Senibina

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 407
  • Gender: Male
Re: Penggunaan PERSONAL MESSAGE (PM)
« Reply #5 on: 12 Sep, 11:37:37 AM »
Xemadi,

Semasa kita menaip mesej di ruangan PM, saudara akan nampak satu kotak kecil di bawah kotak mesej PM ini. Di kotak kecil tersebut tertulis "Save a copy in my outbox". Saudara perlu klik di kotak kecil tersebut bagi memastikan sebarang mesej PM yg saudara hantar akan masuk & disimpan ke dalam fail OUTBOX saudara.

Semoga dapat membantu. TQ  :)
« Last Edit: 12 Sep, 11:39:27 AM by senibina »
"Hormat Menghormati Budaya Kita"  :)