Author Topic: Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar  (Read 4842 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

azwa81

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 52
Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar
« on: May 16, 2010, 08:44:36 AM »
salam semua...saya berminat untuk menyewa di ASM ni....tapi ada kemusykilan...

1. Maintenance fee mmg dibayar separuh oleh penyewa ke?
2. Sewa untuk fully furinshed mmg rm500 ke?

thank you very much..

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar
« Reply #1 on: May 17, 2010, 02:20:31 PM »
salam.....

Sy cuba jawabkan setakat yg sy tahu.

1. Maintenance fee mmg dibayar separuh oleh penyewa ke?
Terpulang kpd owner samada nak masukan maintenance tuu dlm harga sewa atau tidak. Bagi sy ...harga sewa dah termasuk sekali bayaran maintenance.
 
2. Sewa untuk fully furinshed mmg rm500 ke?
Sewa fully furnish sy tak pasti rate nya. Tapi unit kosong...sewanya di antara RM350 keatas. Mungkin puan boleh nego lagi dgn owner.

Sbg owner mmg kenaikan rate sewa di alu2 kan Dan sbg penyewa pula kenaikan sewa mmg membebankan.

Ada ke puan mmg perlukan apartment yg fully furnish?

p/s Kpd kwn2 yg tinggal di flat/apt. BBM Seksyen 4...ada tak nombor pejabat JMB/MC?


« Last Edit: May 17, 2010, 02:30:06 PM by Matahati »
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

azwa81

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 52
Re: Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar
« Reply #2 on: May 17, 2010, 10:32:23 PM »
matahati..tq atas jawapan anda...saya da dpt rumah td kat ground floor...isnyallah klu tak de aral saya masuk jun depan... tak la fully furnished....ada mesin basuh, dapur gas, meja study, rak buku, katil, tilam...harga pun amatla berpatutan...masalahnya owner tak nak ada agreement...just ckp mcm tu aje..bayar pun bagi terus kat dia..tak nak bank in2....ok ke mcm tu?

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar
« Reply #3 on: May 17, 2010, 11:51:29 PM »
azwa...sama2..

Bagus tuu dpt ground floor, takler penat naik tangga. Cuma jika tak keberatan, boleh ke tahu kadar sewanya di GF sbg garis panduan bagi owner2 apartment disitu utk menentukan kadar sewa di masa2 akan dtg. Jika rasa OK..siarkan disini atau PM sy.

Ttg owner tak mahu ada agreement, ada buruk dan baiknya kpd kedua belah pihak.

Kebaikan pd penyewa :
1- Tanpa notis yg cukup (24jam) kita boleh pindah bila2 masa.
2- Jika ada kerosakan harta benda atau kerosakan rumah, owner tak boleh nak dakwa2 kita.
3- Jika kita lewat bayar atau lari pindah tgh malam, owner sukar nak dakwa kita (jgn buat lari malam..hehe).

Keburukan kpd penyewa :
1- Bila2 masa owner boleh minta kita kosongkan rumah. Sukar utk penyewa mencari rumah lain dlm masa yg singkat.
2- Tiada bukti bayaran deposit atau bayaran bulanan di rekodkan (kena minta resit) jika berlaku sesuau perkara buruk antara penyewa dan owner.

Setakat ini...hanya ini yg boleh sy terfikir. Jika sape2 ada point lagi...sila tambah  ;D

Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

azwa81

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 52
Re: Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar
« Reply #4 on: May 18, 2010, 04:37:35 AM »
tulah masalahnya...tentang payment tu yang berat tu..may be saya kena ambil tindakan sendiri.....owner sign aje kan...ade juga bahan bukti...rm380 sbln...dia kate sepatutnya rm350 aje dia ckp. rm 30 tu kiranya utk maintenance...so bayar 50-50...matahati awak duk sini ke?

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar
« Reply #4 on: May 18, 2010, 04:37:35 AM »



terra2400

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 320
Re: Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar
« Reply #5 on: May 18, 2010, 10:42:48 AM »
Sorry mencelah, kena ada agreement dan resit bayaran

1. betul ke tuan rumah? (lihat SPA tak)

kalau wakil nanti jadi masalah.

t/k




azwa81

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 52
Re: Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar
« Reply #6 on: May 18, 2010, 01:54:41 PM »
terra2400...SPA tu ape? tgk kat mana? rasanya mmg dia la tuan rumah...

INA

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 188
  • Gender: Female
Re: Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar
« Reply #7 on: May 18, 2010, 04:28:48 PM »
SPA tu perjanjian jual beli rumah...untuk pastikan OWner tu memang Rumah dia...takut ade penipuan nanti...

s_manila

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 28
Re: Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar
« Reply #8 on: May 18, 2010, 05:58:02 PM »
Salam tuan-tuan dan puan-puan,

Berkenaan dengan kadar sewa untuk rumah furnished, sy rasa RM 500 amat berpatutan untuk unit tkt 2 dan kebawah...Ground floor mungkin lg mahal...

katalah tuan rumah modal TV...Rm 700, Fridge...RM 700, Katil & Tilam...RM 500, Dapur & kelengkapan asas..RM 300.00, sofa...RM 600.. total RM 2800....kalau sewa tambahan lebih RM150 dari rumah unfurnished...owner hanya boleh recoup investment dalam 18 bulan...lepas tu baru ada untung sikit..tapi barang dah tak brapa ok.. dibuatnya penyewa hanya nak duduk setahun lepas tu blah.... tak sempat nak recoup investment.... lepas tu next tenant nak rumah kosong... parah tu....

Lainlah kalau penyewa nak duduk lama....minima 2 tahun...bolehlah consider utk furnished...itu tak masuk water heater dsb lagi tu...
Majoriti penyewa nak rumah kosong pasal senang diorang nak beli barang sendiri....tapi itu semua terpulang kepada individu.... kalau ada modal dan sewa yang bersesuaian....silakan... kenalah win-win situation.... tak gitu.. ;D ;D

azwa81

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 52
Re: Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar
« Reply #9 on: May 19, 2010, 01:10:41 AM »
s_manila...klu perabot tu baru lagi ...kira okeyla tu..tapi klu da buruk...klu owner beli yg 2nd hand..dorang still untung... kat mudah.com.my fridge @ mesin basuh ada org jual rm 200...keadaan pun okey lagi...ada yg baru pakai 2 thn...sofa set pun boleh dpt rm300 kebawah... so saya rasa dari membayar extra untuk sewa rumah...baik kita beli sendiri perabot..lepas beberapa thn jual la balik perabot tu... ni pendapat saya aje...mula2 sewa rm500 tu berpatutan..tapi bila owner tu suruh saya tambah lagi rm30 sbln utk maintenence...saya terus tak nak... so rm530 sebulan..agak membebankan sorang student mcm aku ni...baik pilih yang bawah rm400...perabot beli yg basic aje dan 2nd hand...

s_manila

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 28
Re: Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar
« Reply #10 on: May 19, 2010, 08:48:21 AM »
azwa81....itu pasal lebih untung kalau sewa kosong...boleh rancang kemahuan dan kemampuan kita untuk rumah yg nak disewa....kebanyakan tenant yg nak fully furnished mahu condition barangan dalam rumah cantik...kotor sikit minta tukar..kopek sikit nak yg baru.. ;D tapi takpe asal tenant sanggup bayar...selalunya tenant yg nak rumah fully furnished ni... nak barang-barang dalam keadaan baik dan sanggup bayar sewa yang berpadanan....tak gitu...hehehe

azwa81 dah dapat rumahlah ye....jadilah tenant yang baik dan bertanggungjawab....sejuk hati tuan rumah...kalau tenant ok selalunya tuan rumah akan lebih bertimbang rasa... mungkin sekali-sekali tu lewat bayar....tuan rumah tak kesah...tp kena bg taulah....

azwa81

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 52
Re: Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar
« Reply #11 on: May 19, 2010, 02:50:08 PM »
s_manila...bagusla kalau dpt tuan rumah mcm awak ni..tapi tuan rumah lama saya ni (bukan kat sri mawar)...bagi furniture yg da nazak... peti ais yg da tak sejuk, mesin basuh yang selalu rosak, sofa yg koyak rabak, lampu yang kebanyakannya da tak blh hdp, tapi rumah baru.. sewa rm650...dia buat dek je benda2 ni semua...saya terpaksa terima seadanya...saya mmg byr sewa on time sebab gaji pun masuk on time. rumah skrng ni pun terjaga dgn rapi sebab saya ada maid...anak pun kecik lagi ..so mmg untungla tuan rumah yg saya duduk tu...hehehe (puji diri sendiri ni)...

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar
« Reply #12 on: May 19, 2010, 02:59:32 PM »
tulah masalahnya...tentang payment tu yang berat tu..may be saya kena ambil tindakan sendiri.....owner sign aje kan...ade juga bahan bukti...rm380 sbln...dia kate sepatutnya rm350 aje dia ckp. rm 30 tu kiranya utk maintenance...so bayar 50-50...matahati awak duk sini ke?

Tima kasih di atas info kadar sewa itu. Se kurang2 nya sy boleh jadikan rujukan/panduan utk menetapkan kadar sewa disini.... agar penyewa tak di bebankan dan owner berpuas hati.

azwa....sy tak menetap disini tp ada unit apartment yg sy sewakan di mawar.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

hatiku

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 4
Re: Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar
« Reply #13 on: June 19, 2010, 03:59:23 AM »
tulah masalahnya...tentang payment tu yang berat tu..may be saya kena ambil tindakan sendiri.....owner sign aje kan...ade juga bahan bukti...rm380 sbln...dia kate sepatutnya rm350 aje dia ckp. rm 30 tu kiranya utk maintenance...so bayar 50-50...matahati awak duk sini ke?

Tima kasih di atas info kadar sewa itu. Se kurang2 nya sy boleh jadikan rujukan/panduan utk menetapkan kadar sewa disini.... agar penyewa tak di bebankan dan owner berpuas hati.

azwa....sy tak menetap disini tp ada unit apartment yg sy sewakan di mawar.
Salam Matahati,
Nmpak harmoni penduduk disini, menari... sy nak menyewa kat sini. Sy PM matahati.

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar
« Reply #14 on: June 19, 2010, 12:36:41 PM »
Quote
Salam Matahati,
Nmpak harmoni penduduk disini, menari... sy nak menyewa kat sini. Sy PM matahati.

Salam hatiku...sy dah reply PM sdr.

Cuba call pejabat JMB seri mawar 03-89266922 utk check jika ada kekosongan.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Pertanyaan yang berkaitan dengan Apartment Seri Mawar
« Reply #14 on: June 19, 2010, 12:36:41 PM »