Author Topic: Demi keselesaan pelajar SRA Bandar Seri Putra...  (Read 3927 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zul

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 504
Demi keselesaan pelajar SRA Bandar Seri Putra...
« on: 15 Jul, 05:37:29 PM »


Assalamualaikum,

Sepertimana yang diputuskan didalam mesyuarat jawatankuasa PIBG SRA Bdr Seri Putra pada 9 Julai 2010, Biro Pembangunan & Kewangan telah diamanahkan melaksanakan pembinaan tangga di pondok kawalan bagi menjamin keselamatan pelajar & juga penambahan tempat wuduk dengan kadar segera.
Alhamdullillah,pihak jawatankuasa PIBG SRA Bdr seri Putra telah pun sebulat suara bersetuju memilih kontraktor yang menawarkan harga terendah bagi tugasan tersebut.
Kerja-kerja tersebut sedang dibuat. Maaf diatas sebarang kesulitan yang timbul sekiranya ada.

Untuk makluman, pihak Biro Pembangunan & kewangan PIBG SRA Bdr Seri Putra amat mengalu-alukan sumbangan ikhlas daripada ibu bapa pelajar demi keselesaan & keselamatan pelajar.Baru-baru ini telah dilancarkan sumbangan bagi mengisi tabung penambahan tempat wuduk semasa hari menandatangi Buku Rekod Pelajar. Sejumlah Rm750 telah berjaya dikumpul. Terima kasih diucapkan kepada penderma yang budiman.
Pihak kami juga sedang merancang untuk membeli dan memasang tile selepas pembinaan tangga di hadapan pondok kawalan.Dianggarkan sebanyak RM1000 diperlukan bagi tujuan tersebut.Sekiranya ada sesiapa yang sudi menyumbang, bolehlah disalurkan kepada akaun bank Muamalat . ;)

Akaun PIBG untuk sebarang sumbangan di Bank Muamalat - 140800000626717.

Sebarang pertanyaan,sila hubungi YDP PIBG,Sdr Lokman :019-7027995





M A T R I X

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1140
Re: Demi keselesaan pelajar SRA Bandar Seri Putra...
« Reply #1 on: 15 Jul, 08:18:52 PM »
Bagus idea ini.... Iklankan pada lebih banyak tempat no akaun PIBG ini demi memudahkan dan menarik lebih ramai orang menderma dan tidak terhad kepada ibu bapa sahaja...., TERUSKAN usaha usaha murni ini..... ;D ;D ;D

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Demi keselesaan pelajar SRA Bandar Seri Putra...
« Reply #2 on: 16 Jul, 12:02:38 PM »
PIBG juga sedang menawarkan WAKAF RM10.00 bagi setiap marmar yang akan digunakan sebagai tambahan kepada lapisan simen sedia ada. Jumlah marmar yang diperlukan adalah 100 keping atau RM1,000 seperti yg dimaklumkan zul.

zul

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 504
Re: Demi keselesaan pelajar SRA Bandar Seri Putra...
« Reply #3 on: 16 Jul, 03:09:10 PM »
insya-allah, saya booking 5 unit =RM50 utk tujuan tersebut.
tinggal lagi 95 unit lagi.. ;)




« Last Edit: 16 Jul, 03:18:28 PM by zul »

zul

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 504
Re: Demi keselesaan pelajar SRA Bandar Seri Putra...
« Reply #4 on: 19 Jul, 02:52:25 PM »
alhamdullilah, baru sebentar tadi dpt sms daripada sdr abd halim bin baijan
utk sumbangan ke akaun PIBG SRA Bdr seri Putra sebanyak Rm100.

terima kasih diatas sumbangan ikhlas anda. :)

harap dapat call/PM saya utk rekod/resit..

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Demi keselesaan pelajar SRA Bandar Seri Putra...
« Reply #5 on: 19 Jul, 03:45:45 PM »
Tangga di pos Pengawal






Paip tambahan



namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Demi keselesaan pelajar SRA Bandar Seri Putra...
« Reply #6 on: 19 Jul, 03:46:57 PM »
85 unit lagi tinggal

zul

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 504
Re: Demi keselesaan pelajar SRA Bandar Seri Putra...
« Reply #7 on: 27 Jul, 11:23:37 AM »
alhamdullilah, sumbangan wakaf marmar telah meningkat kepada 24 unit...tinggal lagi 76 unit lagi.
terima kasih diatas sumbangan yang dihulurkan. :D

MsSpectra

  • Sekarang dah
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2735
  • Gender: Female
Re: Demi keselesaan pelajar SRA Bandar Seri Putra...
« Reply #8 on: 13 Apr, 11:17:35 AM »
Assalam..demi keselesaan murid2... sejak 4/4/2011 aritu semua bas,van dan kereta ibubapa pelajar telah tidak di benarkan masuk ke dlm sekolah untuk mengambil or menurunkan pelajar. Ini sedikit sebanyak menimbulkan sedikit kesulitan pada ibubapa untuk mengambil dan menurunkan ank.. cz kereta, van dan bas terpaksa berbaris sepanjang jln. Ini x termasuk lg jenis yg parking ikut suka smpai menyusahkan org lain seolah2 dia sorang yg ada ank. Sy sebagai ibu meminta para wakil PIBG SRABSP (yg ada di forum ni) untuk menimbang semula peraturan ini. Kesian pada ank2 esp darjah satu..dah ler kecik..beg lg besar dr badan..berjln jauh ke atas nak ke kelas... dan klu musim ujan..ada ank2 yg amik kesempatan main lumpur sementara tgu kenderaan dtg menjemput.

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Demi keselesaan pelajar SRA Bandar Seri Putra...
« Reply #9 on: 13 Apr, 12:06:15 PM »
praktikalnya, sekolah nak biar keselamatan anak2 lebih terjamin. Bagaimana? Mereka tak dibenarkan keluar dari pintu pagar sekolah selagi tidak ada bas/van/penjaga mengambil mereka. Dan oleh kerana tiada kenderaan yg keluar masuk sekolah, maka pelbagai kejadian hampir kemalangan yg dilaporkan sebelum ini dapat dielakkan.

Isu sebenar yg saya nampak adalah tiada ruang khas yg selesa bagi menampung jumlah kenderaan yg mengambil anak-anak ini. Bukannya isu anak berjalan jauh atau sebagainya. Perjalanan nampak jauh kerana tiada bangunan antara bangunan bilik darjah dan pagar. Berbanding dengan SK yg mempunyai bangunan pentadbiran antara blok bilik darjah dan pagar. Kalau diukur, lebih kurang sama jauhnya bagi SK dan SRA. Tapi ini hanya anggaran saya.

Dan tiada masalah ketika hujan kerana kenderaan dibenarkan masuk.

Bagaimanapun, satu perbincangan telah diadakan pada Isnin lepas tetapi malangnya saya tak hadir. Maka saya tak pasti apa konklusi perjumpaan tersebut. Insya-Allah akan cuba dipanjangkan dalam mesyuarat jawatankuasa pada hari Jumaat ini.

Assalam..demi keselesaan murid2... sejak 4/4/2011 aritu semua bas,van dan kereta ibubapa pelajar telah tidak di benarkan masuk ke dlm sekolah untuk mengambil or menurunkan pelajar. Ini sedikit sebanyak menimbulkan sedikit kesulitan pada ibubapa untuk mengambil dan menurunkan ank.. cz kereta, van dan bas terpaksa berbaris sepanjang jln. Ini x termasuk lg jenis yg parking ikut suka smpai menyusahkan org lain seolah2 dia sorang yg ada ank. Sy sebagai ibu meminta para wakil PIBG SRABSP (yg ada di forum ni) untuk menimbang semula peraturan ini. Kesian pada ank2 esp darjah satu..dah ler kecik..beg lg besar dr badan..berjln jauh ke atas nak ke kelas... dan klu musim ujan..ada ank2 yg amik kesempatan main lumpur sementara tgu kenderaan dtg menjemput.

amran

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 272
  • Gender: Male
Re: Demi keselesaan pelajar SRA Bandar Seri Putra...
« Reply #10 on: 13 Apr, 12:36:09 PM »
Diharap Tuan Kusempoi bawa cadangan untuk tar kawasan tanah rumput sepanjang jalan hadapan sekolah hingga VSP... jadik tak adelah lecak dan keta pun boleh berhenti untuk turunkan anak2.  Lagipun jalan depan SRA agak sempit.  Sekarang ni kan jalan di BSP sedang diturap... bolehlah buat sekali... mungkin dah ada rakan lain bagi cadangan ini just untuk remind tuan untuk bincang dalam mesyuarat dan diutarakan kepada pihak Bangi Height.  Pada mak bapak yang bawa keta tu.. kenalah fikirkan orang lain dan jangan fikir diri sendiri bila parkir tu... paling penting jangan laju kawasan ni...bertolak ansur sesama ummah....
Am

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Demi keselesaan pelajar SRA Bandar Seri Putra...
« Reply #11 on: 13 Apr, 01:14:04 PM »
ooo.. ni dah ada task force... surat pada bangi height dan MPKj pun dah ada. Insya-Allah akan dihantar secepat mungkin. Dapat tak dapat tu lain kira... mungkin Zul boleh update tentang ini.

Diharap Tuan Kusempoi bawa cadangan untuk tar kawasan tanah rumput sepanjang jalan hadapan sekolah hingga VSP... jadik tak adelah lecak dan keta pun boleh berhenti untuk turunkan anak2.  Lagipun jalan depan SRA agak sempit.  Sekarang ni kan jalan di BSP sedang diturap... bolehlah buat sekali... mungkin dah ada rakan lain bagi cadangan ini just untuk remind tuan untuk bincang dalam mesyuarat dan diutarakan kepada pihak Bangi Height.  Pada mak bapak yang bawa keta tu.. kenalah fikirkan orang lain dan jangan fikir diri sendiri bila parkir tu... paling penting jangan laju kawasan ni...bertolak ansur sesama ummah....

zul

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 504
Re: Demi keselesaan pelajar SRA Bandar Seri Putra...
« Reply #12 on: 13 Apr, 01:20:03 PM »
insya-allah,pihak PIBG akan cuba usahakan.
dikongsikan gambar terkini kerja penurapan jalan di hadapan sekolah SRA BSP..

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Demi keselesaan pelajar SRA Bandar Seri Putra...
« Reply #13 on: 13 May, 08:58:32 PM »
Saya kurang faham tentang isu kenderaan ibubapa tidak dbenarkan masuk ke sek utk mengambil anak2. Ini kerana dr pemerhatian saya,
1.  Murid2 'lepas bebas' d luar kawsn sek. Macam 'anak kambing keluar kandang'. Ada yg melintas jln bukan d hdpn pengawal. Ini lebih merbahaya.
2.  Penjual d luar sek bertambah krn mrk pun tahu murid2 tiada kawalan utk membeli. Sementara tunggu van/parents, mereka akan membeli. Jualan aiskrim laris bbanding dl.
3.  Walaupun dkatakan murid x dbenarkan keluar selagi kenderaan mrk blm sampai namun ada sekumpulan murid yg menunggu dan bermain2 bhampiran jln. Kalau perkara x diingini tjadi, siapa boleh mengaku btanggungjawab?
4.  Jarak yg agak jauh dr kelas[esp tingkat plg atas, hujung blok] ke pondok menunggu, bdn murid yg lebih kecil dr bag membuatkan lebih cepat letih. Masuk van... Sampai rumah tgesa2 bsiap utk kesek keb pula.
Bukankah lebih mudah kalau semua ibubapa melunaskan byrn sumbangan utk PIBG? Dptlah kiranya kaw dlm sek[kaw lapang sebelah pondok menunggu] itu dratakan dan d turap utk djadikan tempat parking van/kenderaan ibubapa...
Masalah kewangan yg membataskan semua ni,..betulkan, AS?...

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Demi keselesaan pelajar SRA Bandar Seri Putra...
« Reply #14 on: 16 May, 01:10:56 PM »
Salam,

1. Murid memang dinasihatkan agar terus berada didalam kawasan sekolah selagi penjaga belum datang. Masalahnya, murid sendiri tidak mengikut arahan. Manakala, pemantauan oleh pegawai keselamatan terus dijalankan.
2. Berkenaan penjaja luar kawasan, insya-Allah PIBG akan bertindak dalam masa terdekat ini. Kita mungkin akan berikan kelonggaran kepada peniaga untuk berniaga dalam kawasan sekolah jika pihak sekolah dan kantin tiada masalah. Jika tidak, memang peniaga akan dilarang menjual diluar.
3. Kalau ada ibubapa atau sesiapa sahaja melihat pelajar bermain diluar sekolah, diharap dapat memberikan nasihat.
4. Jarak bangunan SRA dengan pagar SRA sebenarnya hampir sama dengan jarak bangunan SK ke pagar SK. Bezanya SRA tiada bangunan pentadbiran.
5. Parking didalam sekolah memang tidak dibenarkan. Perbincangan panjang-lebar dalam mesyuarat JK PIBG kenalpasti bahawa lebih banyak keburukan daripada kebaikan kalau dibenarkan kenderaan ibubapa masuk kedalam sekolah.

Saya kurang faham tentang isu kenderaan ibubapa tidak dbenarkan masuk ke sek utk mengambil anak2. Ini kerana dr pemerhatian saya,
1.  Murid2 'lepas bebas' d luar kawsn sek. Macam 'anak kambing keluar kandang'. Ada yg melintas jln bukan d hdpn pengawal. Ini lebih merbahaya.
2.  Penjual d luar sek bertambah krn mrk pun tahu murid2 tiada kawalan utk membeli. Sementara tunggu van/parents, mereka akan membeli. Jualan aiskrim laris bbanding dl.
3.  Walaupun dkatakan murid x dbenarkan keluar selagi kenderaan mrk blm sampai namun ada sekumpulan murid yg menunggu dan bermain2 bhampiran jln. Kalau perkara x diingini tjadi, siapa boleh mengaku btanggungjawab?
4.  Jarak yg agak jauh dr kelas[esp tingkat plg atas, hujung blok] ke pondok menunggu, bdn murid yg lebih kecil dr bag membuatkan lebih cepat letih. Masuk van... Sampai rumah tgesa2 bsiap utk kesek keb pula.
Bukankah lebih mudah kalau semua ibubapa melunaskan byrn sumbangan utk PIBG? Dptlah kiranya kaw dlm sek[kaw lapang sebelah pondok menunggu] itu dratakan dan d turap utk djadikan tempat parking van/kenderaan ibubapa...
Masalah kewangan yg membataskan semua ni,..betulkan, AS?...