Author Topic: Boleh ke tidak ye?  (Read 5279 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Intan Rizal

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 17
  • Gender: Female
Boleh ke tidak ye?
« on: 23 Jul, 08:23:17 PM »
Intan nak tumpang tny sikit...kan kat luar gate rumah kita ada tanah sedikit dan sebatang pokok kan. Nak tau boleh ke tidak kalo kita cabut pokok tu dan tanam pokok yg lain?

Ingat nak bg cantik sikit kat kawasan tu...pompuan lah katakan...hee hee :D

PrinceCharm

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 229
Re: Boleh ke tidak ye?
« Reply #1 on: 23 Jul, 08:53:39 PM »
saya dah 3 tahun potong pokok yg pemaju sediakan tu..ganti dgn pokok pinang merah..lupa lak nak semak boleh atau tak boleh..kira boleh aja lah ;D

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: Boleh ke tidak ye?
« Reply #2 on: 23 Jul, 08:55:23 PM »
ntah... kawan pun tak der check gak boleh ke tidak... upah orang potong jer... pokok ntah ape ape buat semak nak sapu daun jer... ulat pun banyak... ;D ;D ;D

Giemns

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 365
Re: Boleh ke tidak ye?
« Reply #3 on: 23 Jul, 10:11:05 PM »
Kalau boleh bersabar tunggulah selepas 18 bulan. Nanti kesian kat kontrektor yg tanam pokok tu kena ganti semula!!

PrinceCharm

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 229
Re: Boleh ke tidak ye?
« Reply #4 on: 23 Jul, 11:09:54 PM »
kalu 18 bulan dah jadi pokok balak tu..tebang kalu, rebah kena kereta rumah jiran..umah saya, kontraktor tu tak ganti pun ;D

Intan Rizal

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 17
  • Gender: Female
Re: Boleh ke tidak ye?
« Reply #5 on: 24 Jul, 04:18:01 AM »
Kalau boleh bersabar tunggulah selepas 18 bulan. Nanti kesian kat kontrektor yg tanam pokok tu kena ganti semula!!

Makna nya mmg "pokok" tu kena ada ke kat situ spi 18 bulan ke Giemns? Huu huu :(

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: Boleh ke tidak ye?
« Reply #6 on: 24 Jul, 11:03:56 AM »
Kalau boleh bersabar tunggulah selepas 18 bulan. Nanti kesian kat kontrektor yg tanam pokok tu kena ganti semula!!

Makna nya mmg "pokok" tu kena ada ke kat situ spi 18 bulan ke Giemns? Huu huu :(

mungkin betul gak tu... sian kontraktor kalau consider as defect... so, kena ganti... then suruh gantikan dengan pokok mangga siap siap ler... MuaHaHaHa... :D :D :D

Trojan5

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2668
  • Gender: Male
Re: Boleh ke tidak ye?
« Reply #7 on: 24 Jul, 12:19:38 PM »
Sy pun dah tebang pokok depan umah.... x ganti pun..... rumah banglo depan pun tebang.... tp agak

lambat.... pokok dah besar.... kene panggil lori clear kan.... lg lama tunggu lagi susah nk clearkan nnt....

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: Boleh ke tidak ye?
« Reply #8 on: 24 Jul, 12:30:56 PM »
Sy pun dah tebang pokok depan umah.... x ganti pun..... rumah banglo depan pun tebang.... tp agak

lambat.... pokok dah besar.... kene panggil lori clear kan.... lg lama tunggu lagi susah nk clearkan nnt....

potong sikit sikit dulu dalam masa 18 bulan... sebelum potong habis selepas tu.... ::) ::) ::)

yus

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 64
Re: Boleh ke tidak ye?
« Reply #9 on: 25 Jul, 12:02:25 AM »
kempen kerajaan menyeru masyarakat menghijaukan kawasan rumah mereka. Ini bukan sahaja sebagai hiasan atau landskap semata-mata, malahan kita turut menyahut saranan Perdana Menteri semasa memberikan ucapan di Copenhagen tahun lalu, untuk Malaysia mengurangkan pengurangan karbon dioksida. Syabas diucapkan kepada semua. Namun, garden waste yang dihasilkan perlulah dibuang mengikut peraturan yang ditetapkan. sekian, terima kasih.

PrinceCharm

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 229
Re: Boleh ke tidak ye?
« Reply #10 on: 25 Jul, 12:38:16 AM »
pokok yg kena tebang ada sebatang aja pun..saya ganti dengan lima pokok lain yg lebih rimbun, lebih hijau dan lebih menghasilkan oksigen..kalu nak kira defect, jalan kat bukit mahkota tu pun defect, roundabout kat sek 6 tu byk defectnya etc, etc..tu sepatutnya lebih priority utk developer.. ;D

carlamms

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 227
  • Gender: Male
Re: Boleh ke tidak ye?
« Reply #11 on: 25 Jul, 12:53:41 AM »
xde hal nak tebang, nak kate rimbun pun x jugak. menambah semak ade le daun2 kering tu. klu kite tanam pokok lain pun xpe, saye sdiri tanam pokok mangga. tapi satu je le nak kasi tau, klu ade authority yg nk tebang pokok kite, eg tnb, tmb, dsb kite x boleh wat pape coz tu bukan tanah kite. tanah kite stakat dlm pagar rumah kite je.. :o
TvT166..

Intan Rizal

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 17
  • Gender: Female
Re: Boleh ke tidak ye?
« Reply #12 on: 25 Jul, 03:34:56 AM »
pokok yg kena tebang ada sebatang aja pun..saya ganti dengan lima pokok lain yg lebih rimbun, lebih hijau dan lebih menghasilkan oksigen..kalu nak kira defect, jalan kat bukit mahkota tu pun defect, roundabout kat sek 6 tu byk defectnya etc, etc..tu sepatutnya lebih priority utk developer.. ;D

Betul tu, Intan pon dah plan nak tanam pokok yg berdaun byk (more oksigen...hee hee). So at least dpt udara yg segar sikit di samping rumah kita lebih redup :)

Bukan nya nak biar kosong begitu aje...


Trojan5

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2668
  • Gender: Male
Re: Boleh ke tidak ye?
« Reply #13 on: 25 Jul, 08:32:46 AM »
payah nk cakap kadang2.... pokok yg ditanam oleh developer tu jenis yg akan membesar.... klau esok dah

besar pastu tumbang kene rumah.... kan ke naya tu... pikirkan yg terbaik le...

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Boleh ke tidak ye?
« Reply #14 on: 25 Jul, 10:14:18 AM »
Kalau saya yg buat, tak apa. Kalau org lain tak boleh. Menyalahi undang2. Heheheh... joking jer.