Author Topic: Moderator Forum Diperlukan...  (Read 18363 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1311
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Moderator Forum Diperlukan...
« on: 29 May, 10:35:57 PM »
Hi,  Putra-Mahkota.com memerlukan beberapa orang untuk membantu memastikan forum ini bersih dari SPAM & menjadi agent 'Check n Balance'...  Kepada ahli yang berminat ingin menjadi moderator, boleh reply dekat sini.

Pra-Syarat :
1. Jumlah post anda dah capai 50 100 200 (utk pastikan anda commited) - Rev. 8 Feb 2010
2. Penduduk Bandar Seri Putra or Taman Impian Putra or Bandar Bukit Mahkota
3. Neutral dalam proses MeModerasi sesuatu topik.
4. Nyatakan Kategori mana anda ingin menjadi moderator.

Senarai Global Moderator
1. MataHati
2. @kuSempoi


Senarai Kategori Moderator
1. Hairul_Senibina
2. Haz232
3. putramahkota_bangi
4. F4iring
5. Snakatak
6. AaM
7. MieRock
8. jabbar4aiman
9. The_Legend_da
9. daddyVW
10. wai
11. feisal

Sokongan dan kerjasama tuan/puan terhadap moderator & sesama members amatlah di hargai.  Terima kasih kerana sentiasa memberikan yang terbaik utk komuniti kita.

Note : Oleh kerana tidak ramai yang offer diri, maka lantikan secara 'paksa' dibuat... he he he.. Sila PM saya sekiranya ada tidak ingin menjadi moderator...
« Last Edit: 25 Nov, 07:02:04 PM by Sulaiman Sabur »

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Moderator Forum Diperlukan...
« Reply #1 on: 19 Jul, 10:22:04 AM »
Saya dah cukup syarat2 tu, tapi rasa tak boleh nak bagi komitmen... takut tak boleh laksana tugas yang diberikan :)

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1311
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Re: Moderator Forum Diperlukan...
« Reply #2 on: 19 Jul, 03:06:02 PM »
Terima kasih.  Anda adalah moderator di beberapa kategori berdasarkan statistik ativiti anda. 

Jangan risau tentang tanggungjawab.  Tak de la teruk sgt.  Just pastikan forum bebas dari SPAM dan inappropriate posts.

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Moderator Forum Diperlukan...
« Reply #3 on: 19 Jul, 08:03:21 PM »
Insya-Allah, akan cuba sekadar yang terdaya.

Terima kasih.  Anda adalah moderator di beberapa kategori berdasarkan statistik ativiti anda. 

Jangan risau tentang tanggungjawab.  Tak de la teruk sgt.  Just pastikan forum bebas dari SPAM dan inappropriate posts.

putramahkota_bangi

  • Datuk Bentara
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2675
  • Gender: Male
  • time office saja ..
Re: Moderator Forum Diperlukan...
« Reply #4 on: 21 Jul, 12:36:13 PM »
Hi,  Putra-Mahkota.com memerlukan beberapa orang untuk membantu memastikan forum ini bersih dari SPAM & menjadi agent 'Check n Balance'...  Kepada ahli yang berminat ingin menjadi moderator, boleh reply dekat sini.

Pra-Syarat :
1. Jumlah post anda dah capai 50 (utk pastikan anda commited)
2. Penduduk Bandar Seri Putra or Taman Impian Putra or Bandar Bukit Mahkota
3. Neutral dalam proses MeModerasi sesuatu topik.
4. Nyatakan Kategori mana anda ingin menjadi moderator.



saya dan mencapai penduduk tetap (PR)
tapi saya lagilah ..tak boleh jadi mod...
suka gaduh kt forum . . .  ;D
___________________
aku /..PMB

Hairul_Senibina

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 407
  • Gender: Male
Re: Moderator Forum Diperlukan...
« Reply #5 on: 21 Jul, 12:52:22 PM »
saya dan mencapai penduduk tetap (PR)
tapi saya lagilah ..tak boleh jadi mod...
suka gaduh kt forum . . .  ;D

Bukan gaduh tu, bro Putramahkota...... Sekadar pertelingkahan pendapat. Perbezaan pendapat yg dibincangkan secara telus & terbuka akan dapat membuatkan kita akan lebih saling mengenali & diharap akan dapat mengeratkan lagi hubungan silaturrahim sesama kita.   ;)

regards,
"Hormat Menghormati Budaya Kita"  :)

putramahkota_bangi

  • Datuk Bentara
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2675
  • Gender: Male
  • time office saja ..
Re: Moderator Forum Diperlukan...
« Reply #6 on: 21 Jul, 12:55:11 PM »

yupp...

dan sebab tulah saya tak sesuai jadi MOD ..walaupun dah layak..

Allahuakhbar . .

___________________
aku /..PMB

putramahkota_bangi

  • Datuk Bentara
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2675
  • Gender: Male
  • time office saja ..
Re: Moderator Forum Diperlukan...
« Reply #7 on: 21 Jul, 03:26:23 PM »

tahniah sdr AKUSEMPOI .. first moderator!
___________________
aku /..PMB

BSP

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 157
  • Gender: Male
Re: Moderator Forum Diperlukan...
« Reply #8 on: 21 Jul, 03:41:31 PM »
 Padangan/cadangan untuk security: To read and participate in this forum, you must be a forum member.  "You are not allowed to access this section" only for forum member register aje. minta jasa baik ada moderator kemaskinikan.salam :o :o 8) 8) 8) 8) ;) ;) 8) 8) ;D ;D ;D 8) 8) 8)



stiletto

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 77
  • Gender: Female
Re: Moderator Forum Diperlukan...
« Reply #9 on: 21 Jul, 03:50:04 PM »
ye betul tu. saya sokong dgn cadangan azlyvnm. takut nanti kalau ada org luar join, buat kacau aje.

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1311
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Re: Moderator Forum Diperlukan...
« Reply #10 on: 21 Jul, 04:54:01 PM »
Terima kasih di atas cadangan saudari(s),

Buat masa ni level security implementation adalah seperti berikut.

1. GUEST hanya boleh view, tak boleh post or reply.
2. Hanya REGISTERED MEMBERS boleh reply & post.

Logic disebaliknya:
1. Sekiranya hanya REGISTERED MEMBER boleh view, secara langsung akan menghalang orang umum daripada mendapatkan maklumat tentang Kawasan Sekitar Putra Mahkota.
2. Dengan membenarkan GUEST melihat forum (Tanpa kebolehan post & reply) secara langsung membantu mereka lebih mengenali kawasan Putra Mahkota seterusnya menambahkan populariti & secara tidak langsung boleh membantu meningkatkan harga hartanah kita.
3. Dengan membenarkan Guest melihat forum secara langsung memberikan 100% kebenaran kepada SEARCH ENGINE BOT cth, goole bot, yahooslurp & lain lain bot mengindex setiap post dan membantu meletakkan Putra Mahkota di bahagian teratas search engine.
4. Sekiranya ingin menjadikan forum ini for REGISTERED MEMBER only & memberikan kebenaran kepada search engine bot saya terpaksa menukar ROBOT.TXT file dan meletakkan kebenaran kepada BOT utk setiap search engine yang ada... Sekarang ini ada beribu-ribu & mungkin berjuta-juta search engine...
5. Tidak dinafikan membuka ruang utk SQL injection, tetapi buat masa ini belum ada sebarang cobaan utk penetrate system.  Sekiranya ada pun, saya akan cuba menyelesaikannya secepat mungkin.

Ada banyak lagi technical reason, tapi yg di atas tu le reason yang paling utama. 

Namun masih boleh dibincangkan sekiranya anda reason yg lebih kuat.  Namun, setiap alasan saya yg, diatas boleh diatasi dengan mudah oleh mereka yang expert SEO... Saya tak expert SEO...

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Moderator Forum Diperlukan...
« Reply #11 on: 21 Jul, 05:09:56 PM »
Terima kasih.. tapi teruja pun dapat status moderator... sampai skr tak buat apa2 lagi

putramahkota_bangi pun perlu dilantik jadi moderator... takkan saya sorang jer


tahniah sdr AKUSEMPOI .. first moderator!

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Moderator Forum Diperlukan...
« Reply #12 on: 21 Jul, 05:10:44 PM »
setuju kekal setting sekarang

Terima kasih di atas cadangan saudari(s),

Buat masa ni level security implementation adalah seperti berikut.

1. GUEST hanya boleh view, tak boleh post or reply.
2. Hanya REGISTERED MEMBERS boleh reply & post.

Logic disebaliknya:
1. Sekiranya hanya REGISTERED MEMBER boleh view, secara langsung akan menghalang orang umum daripada mendapatkan maklumat tentang Kawasan Sekitar Putra Mahkota.
2. Dengan membenarkan GUEST melihat forum (Tanpa kebolehan post & reply) secara langsung membantu mereka lebih mengenali kawasan Putra Mahkota seterusnya menambahkan populariti & secara tidak langsung boleh membantu meningkatkan harga hartanah kita.
3. Dengan membenarkan Guest melihat forum secara langsung memberikan 100% kebenaran kepada SEARCH ENGINE BOT cth, goole bot, yahooslurp & lain lain bot mengindex setiap post dan membantu meletakkan Putra Mahkota di bahagian teratas search engine.
4. Sekiranya ingin menjadikan forum ini for REGISTERED MEMBER only & memberikan kebenaran kepada search engine bot saya terpaksa menukar ROBOT.TXT file dan meletakkan kebenaran kepada BOT utk setiap search engine yang ada... Sekarang ini ada beribu-ribu & mungkin berjuta-juta search engine...
5. Tidak dinafikan membuka ruang utk SQL injection, tetapi buat masa ini belum ada sebarang cobaan utk penetrate system.  Sekiranya ada pun, saya akan cuba menyelesaikannya secepat mungkin.

Ada banyak lagi technical reason, tapi yg di atas tu le reason yang paling utama. 

Namun masih boleh dibincangkan sekiranya anda reason yg lebih kuat.  Namun, setiap alasan saya yg, diatas boleh diatasi dengan mudah oleh mereka yang expert SEO... Saya tak expert SEO...

Hairul_Senibina

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 407
  • Gender: Male
Re: Moderator Forum Diperlukan...
« Reply #13 on: 21 Jul, 05:21:41 PM »
setuju juga dikekalkan setting sedia ada sekrg ini. senang kwn2/outsiders nak dpt info pasal putra-mahkota ni.

Regards,

"Hormat Menghormati Budaya Kita"  :)

mentarimerah

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 303
  • rock sampai tua
Re: Moderator Forum Diperlukan...
« Reply #14 on: 21 Jul, 06:42:15 PM »
buatlah apa yang patut