Author Topic: Something to share with you..  (Read 6691 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Something to share with you..
« on: 12 Sep, 03:20:49 PM »
Buat panduan menetapkan kiblat di D'Puncak Putra - www.qiblalocator.com

My 2-cents  8)
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )

Terlalu banyak tidur atau tidur lebih dari lapan jam sehari tak hanya akan membuat Anda dicap sebagai pemalas tapi juga membuat Anda cepat mati. Wah....!  :o

Penelitian yang dilakukan oleh Institusi American Cancer Society ini melibatkan 1000 orang relawan dari beberapa negara bagian di Amerika, dan berhasil mengungkapkan bahwa orang yang tidur lapan jam sehari ternyata berisiko 12% meninggal lebih cepat. Risiko ini meningkat menjadi 17% pada orang-orang yang tidur sembilan jam sehari. Risiko kematian yang paling besar terjadi pada seseorang yang tidurnya mencapai sepuluh jam sehari, yaitu mencapai 34%.
 
Mengapa tidur lebih dari lapan jam sehari tidak dianjurkan? Profesor Daniel F. Kripke, salah seorang peneliti mengatakan bahwa terlalu banyak tidur sama seperti terlalu banyak makan. Tubuh tidak memerlukan lebih dari yang ia perlukan, terlalu banyak tidur hanya akan membuat organ tubuh melemah. "Sebaiknya setiap orang mempunyai kebiasaan tidur 6.5 jam (6 jam setengah) sehari, tapi harus tidur yang berkualiti. "Tak ada alasan untuk menambah jam tidur, tubuh akan memberitahu kita berapa banyak jam yang ia perlukan untuk beristirahat, " ujar Prof... Daniel.
 
Jadi, merujuk pada penelitian di atas maka dapat diambil kesimpulan bahwa tidur tujuh jam sehari adalah yang terbaik. Penelitian tersebut menunjukkan bahwa tubuh paling merasa nyaman jika hanya tidur selama tujuh jam. Tak masalah juga jika tidur kurang dari tujuh jam sehari. Misalnya, enam atau lima jam sehari. "Tapi ingat, tidak baik bagi kesehatan apabila Anda terus menerus tidur kurang dari lima jam sehari dalam waktu yang cukup lama," ujar Prof. Daniel mengingatkan.
 
"Kalau selama ini Anda tidur lebih dari yang diperlukan oleh tubuh, maka mulai sekarang hilangkan kebiasaan tersebut. Tidurlah yang berkualiti dan yakinlah bahwa tidur selama tujuh jam sehari telah mencukupi dan membawa impak yang positif bagi kesehatan Anda," ujarnya.
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Something to share with you.. Chikungunya
« Reply #2 on: 06 Jan, 11:24:16 AM »
1.         What is Chikungunya?
Chikungunya is an acute febrile infectious condition transmitted to humans by the bite of specific mosquitoes.
This disease was first detected in 1953 in Tanzania. Since then it has emerged as one of the main causes of disease outbreaks among human populations in African and Asian countries and of late affecting several locations in Europe.  It is currently endemic in most countries in the Sub Saharan region in Africa, India, South East Asia, Indonesia and the Philippines.
This is not an unknown mysterious disease.

2.          What is the causing agent?
Chikungunya is a febrile illness caused by a virus from the genus Alphavirus in the Togaviridae family.

3.         Is  the disease  infectious ?
Yes. The Chikungunya virus  spreads through the bite of an  Aedes albopictus  or  Aedes aegypti mosquito infected with the virus. The Aedes mosquito also  transmits the  dengue virus.

4.         What is the incubation period for Chikungunya ?
The incubation period for Chikungunya can range from 3 to 12 days but usually it is about 3 to 7 days.
 
5.         What are its signs and symptoms?
The usual  symptoms include:
·                     Sudden high fever
·                     Severe joint pains
·                     Redness with rashes occurring  on the body
·                     Headache
 
The fever  can  occur  for  a period  ranging  from  1 to 7 days (usually about  5 days).
 
Chikungunya  is commonly  mistaken  for  Dengue Fever  due their similar clinical  symptoms.
 
6.         Can it cause death?
In Malaysia, Chikungunya  has  never been reported as  causing  haemorrhage (bleeding)  or  death. However, some patients  experience  prolonged  symptoms. Aged  patients could  suffer  from recurrent  joint aches  ranging  from  several  months to  a year.

7. What is the treatment  for this disease?     
As in other viral infections there is no specific treatment for Chikungunya infection. Usually, it is treated symptomatically (treatment for specific symptoms as experienced by the patient).
Most patients need only outpatient treatment.
 
There is no vaccine available to prevent this disease.
 
8.         What  you need to do if you are  infected?
If you experience signs and symptoms of Chikungunya infection, please   seek immediate medical advice from the nearest clinic or hospital.   
 
9.         Prevention
·                     Keep your house and surrounding clean, free from Aedes mosquito breeding. This can be done through community-based activities, gotong-royong. There is evidence of no new case reported in areas where   gotong-royong is carried out.
·                     Check your house and surrounding at least once a week to ensure no Aedes breeding.
·                     Seek immediate  medical attention  from the nearest  clinic or hospital if you experience  signs and symptoms of Chikungunya.   
 
10.        Can my area be affected?
Possible, due to the wide spread presents of this disease vectors (mosquitoes), namely Aedes aegypti and Aedes albopictus in this country.
 
11.        Current situation
Please refer to the press statement.
 
12.        Actions taken by Ministry of Health   
The Ministry of Health has taken several proactive measures to effectively contain and manage this disease:
·                     Active case detection
·                     Aedes survey
·                     Adult mosquito destruction by fogging and ULV
·                     Gotong-royong
·                     Health promotion
 
As a result, the outbreak has been contained  and restricted only to the affected localities.
 
For further information please contact:
Crisis Preparedness and Response Centre (CPRC)
Disease Control Division
Ministry of Health Malaysia
Level 3, Block E10, Parcel E
Federal Government Administrative Centre
62590 Putrajaya
Tel. no.: 03-8881 0600 / 03-8881 0700
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Something to share with you.. Did You Know??
« Reply #3 on: 14 Jun, 11:11:44 AM »
Makes you go "Hmmmm..."  :-\

Did You Know?
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Something to share with you..
« Reply #4 on: 12 Oct, 01:51:17 PM »
Berapa ramaikah agaknya penduduk Putra-Mahkota yang berasal dari sini..  ;)

Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

Azlan

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 107
Re: Something to share with you..
« Reply #5 on: 12 Dec, 10:31:46 PM »
born in Hospital Desa Changkat Melintang ..... Kg abah kat Kg Pulau Lambor Kiri .....tapi dah takde org ka kg sana ...

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Something to share with you..
« Reply #6 on: 13 Dec, 11:20:22 AM »
born in Hospital Desa Changkat Melintang ..... Kg abah kat Kg Pulau Lambor Kiri .....tapi dah takde org ka kg sana ...
Lame sangat tak melawat kawasan ni.. :) Dema dah buang perkataan "Desa" tu, tinggal Hospital Changkat Melintang.. Kedai Kopi Kulop Ayor pun dah terbakor baru-baru nih.. Arwah apak saya orang Lambor Kanan.. Arwah mak saya orang Lambor Kiri, rumah tuk opah betul tepi sungai.. ngadap surau Kg. Tua Lambor Kanan...

Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

terra2400

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 320
Re: Something to share with you..
« Reply #7 on: 13 Dec, 12:40:17 PM »
Sayu teman nengok rumah lame orang melayu....zaman 'melayu jadi tuan' atau zaman 'ketuanan melayu'....rumah kayu tapi bungalow, ade tanah sendiri, ade kebun lagi...maklumler nama nye pon Tanah Melayu (sekarang dah tukor jadi Malaysia). Dulu boleh suruh 'pendatang' turap jalan, bersihkan kebun, tarik beca, potong rumput, angkut ehem dari tandas belakang rumah, semua tinggal kenangan. Kini melayu masih belum bersatu, malu teman nengok orang melayu Perak bergaduh sama sendiri..... :-[ :-[ :-[

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Something to share with you..
« Reply #8 on: 13 Dec, 08:12:10 PM »
Ate nak buat cemane yop.. nak bersatu kena le berkongsi Visi dan Misi.. "rambut sama hitam, hati lain-lain"

Nak duduk di kampong, keroje tak mandang.. nak duduk di Ipoh, ramai yang masih ade mak @ bapak yang dah uzor, kena le temankan.. saya sendiri lame duduk di kampong temankan Arwah Mak... sanggup berulang lebih kurang 120km ke tempat keroje di Ipoh dari kampong hari-hari selama 3-4 tahun.. memule naik motor, lame2 naik kancil..
« Last Edit: 14 Dec, 03:44:17 PM by jabbar4aiman »
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

Azlan

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 107
Re: Something to share with you..
« Reply #9 on: 14 Dec, 08:18:35 PM »
good one ........

ulu helioq = ke hulu ke hilir
tebing = tepi jalan raya 


copy from here http://paramedik.bbfr.net/mari-belajar-pelbagai-bahasa-f91/moh-le-kite-belajo-loghat-perak-yob-t6016.htm


awok,teman=saya
megholoh=tidur
tumpor=mati
bojot=basah
gebor=selimut
ngobak=menangis
nyongket=suka merayau
guling-pering=berhempas pulas
kelemayor=air mata berlinang
yor-ngat=air panas(kopi,milo)
goyor=binaan tak kukuh@badan terhuyung=hayang
ate= penyedap ayat
kome = kamu semua
keme = saya
kume = saya
ayE = saya (biasanya org tua yg sebut)
deme = korang semua
yong/yeop = gelaran anak sulung dalam keluarga
mak chor/pak chor = gelaran tuk maksedara yg sulung
50 sen = 5kupang
5 sen = 5 duit
lebuh = hilang
baruh = tebing (not sure...but i think this word ada dlm kamus dewan...)
tawo besho = tawar yg teramat (org perak tgh slalu guna...)
geleyor = gatai merenyam
tenggek ayor = jerang air
jangan kome ingkE bebenor = amaran org2 tua supaya kita tak terlalu gembira(over kelakuan)
terghoyak = menangis
hakap = tamak (biasanya kalu berkaitan makanan)
ngobek=selongkar
nyonggoh=mengangkang
ayo=air
nyongket=berjalan
jeboh=muka tembam
nohin=buat xtau
tengoh laman=duduk di tgh umah/duduk ditmpat org lalu lalang
teroyok/ngobok=menangis
nyucor=menyiram
penyegan=malas
mete=kaku
tereban=campak
ngelong=tayar yg bengkok
bantei=bantal
gulai=guley
canu=pengotor
nohin=x ambil peduli
kucei=mengaul
biasanya mak cakap: ate, kome jgn hakap bebeno ambik makanan tu, nanti tak abis....
besa = bersahur (mak cakap: tido awal, esok nak bangun besa)




jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Something to share with you..
« Reply #10 on: 24 Dec, 01:13:47 PM »
tumpor=mati - hanya dengor kat kampong aje
gebor=selimut - masih pakai di rumah (ate, bini teman orang Manong.. :-) )
ngobak=menangis - reaksi adik bila kena sakat
goyor=binaan tak kukuh@badan terhuyung-hayang - boleh juga pakai jadi kata kerja 'gegar'
ate= penyedap ayat - wife selalu sebut di sekolah, sampai student dia tanye "cikgu, 'ate' tu ape?"  ;D
kome = kamu semua
keme = saya
deme = korang semua
yong/yeop = gelaran anak sulung dalam keluarga - masih pakai dalam keluarga
mak chor/pak chor = gelaran tuk maksedara yg sulung - belah Manong ade lagi.. belah saya udah mandang
baruh = tebing (not sure...but i think this word ada dlm kamus dewan...) - tepi sungai.. sungai tu plak dipanggey "tebin"
tenggek ayor = jerang air - masih pakai
jangan kome ingkE bebenor = amaran org2 tua supaya kita tak terlalu gembira(over kelakuan) "ing-kei"
terghoyak = menangis rujuk "ngobak" di atas  :)
ayo=air - anak saya Aiman banyak tahun sebut "nak ayo"
jeboh=muka tembam - "jebah" boleh diguna utk ganti 'besar & lebar'
nohin=buat xtau - kami pakai "neyhen"
nyucor=menyiram
tereban=campak - dengor dalam kepala aje.. kenangan di kampong
kucei=mengaul - keme pakai "kicei"
besa = bersahur (mak cakap: tido awal, esok nak bangun besa) - keme pakai "pesor"

Yang speselnyer Perak ni, dialek Perak yang digunakan di sepanjang tebing Sungai Perak agak berbeza sebutan & istilah.. kadang tu dekat aje jaraknya,tapi sebutan lain meno.. contoh:
  • petai = 'petaa' (Bote ke Parit) vs 'petey' (Kpg Gajah ke Lambor)
  • ate = 'atey' (Kpg Gajah ke Parit) vs 'ate' sebut macam 'mata' (Manong ke Kuala Kangsar)
Banyak lagi tu, tapi kena pegi Universiti tengok tesis Pengajian Bahasa Melayu.. tapi mengikut cakap Arwah Mak, kalau nak tau loghat Perak yang asal sebutannya macam kite di Lambor ni - ganti 'a' diujung kepada 'ey'.. 'ir', 'ar' & 'au' kepada 'or' (pasyor/bayor/payor)..

 :)
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

Solid

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 174
Re: Something to share with you..
« Reply #12 on: 21 Sep, 09:12:36 AM »


Hahaha.... Trima kaseh Tuan jabbar4aiman !!
Lepas ni sume negri kene tundok sujud ngan negri Cina...



Falsafah Albert Enstein...
Sains tanpa ugama adalah pincang...
Ugama tanpa sains adalah buta....

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Something to share with you..
« Reply #13 on: 21 Sep, 02:43:45 PM »
Hahaha.... Trima kaseh Tuan jabbar4aiman !!
Lepas ni sume negri kene tundok sujud ngan negri Cina...

Interview ni nampak mcm serious, tapi sebnornya satira (satire) oleh John Clarke (roger) dan Bryan Dawe (penemuduga).. buleh cari lagi lawak straight face dema ni kat youtube.. :-)
« Last Edit: 21 Sep, 02:53:51 PM by jabbar4aiman »
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need