Author Topic: Laporan PIBG: Terkini di SRA-BSP  (Read 5072 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

namatakpenting

 • Global Moderator
 • Putra Mahkota
 • ***********
 • Posts: 6114
 • Gender: Male
Laporan PIBG: Terkini di SRA-BSP
« on: 16 Aug, 12:09:48 PM »
Info selepas Mesyuarat Jawatankuasa PIBG SRA-BSP 7 Ogos 2010Assalammualaikum,

Berikut disenaraikan perkara yang telah diketengahkan semasa mesyuarat PIBG pada 7 Ogos 2010 baru-baru ini.

1. 26 Ogos (Khamis) - Majlis Berbuka Puasa dan Solat Hajat. Bermula 6 petang.

2. 25 September (Sabtu) - Jamuan Hari Raya.

3. 16 dan 17 Oktober - Kem Smart Solat.

4. 4 November - Diskusi Ilmiyah

5. Persiapan PSRA dengan mengadakan moivasi, seminar, gerak gempur dll.

6. Bacaan yassin dan tahlil setiap minggu (awal waktu setiap Jumaat)

7. Target sekolah untuk melahirkan pelajar tahun 6 yang boleh menguasai wirit dan doa selain cemerlang dalam peperiksaan PSRA.

8. Peperiksaan PSRA (30 Ogos - 3 September) akan dimulakan mulai 2 petang. Akan berbincang dengan SK-BSP agar pelajar yang menduduki PSRA dapat pulang awal dari SK-BSP.

9. Kekuatan tenaga pengajar sekolah sekarang adalan seramai 36 orang guru (27 perempuan dan 8 lelaki).

10. Cleaner telah ada 2 orang.

11. Guru rasa terganggu dengan bunyi hon daripada pengusaha bas sekolah sewaktu hampir tamat pembelajaran.

12. Aktiviti bulan Ramadhan:
          * Ihya' Ramadhan
          * Khatam Al-Quran sebelum 1 September 2010. Ianya melibatkan pelajar Tahun 4, 5, dan 6.
          * Program khatam Al-Quran dan Berbuka Puasa untuk Tahun 6

13. Isu denda atau masalah anak kena tampar. Bagaimanapun tiada sebarang laporan rasmi diterima oleh Guru Besar. Ibubapa digesa berjumpa dengan guru besar jika ada sebarang masalah untuk tindakan selanjutnya. Laporan secara rasmi dengan berjumpa guru besar akan memudahkan sekolah mengambil tindakan terhadap laporan.

14. Jawatan pengawal keselamatan masih kosong. Ini kerana tanggungjawab 3-dalam-1 tidak ada yang berminat. Mesyuarat bersetuju jawatan tersebut tidak perlu masukkan tugas tukang kebun. Jawatan tersebut hanya untuk mengawal sekolah dan lalu lintas.

15. Wakaf marmar tangga pos pengawal tinggal 63 unit lagi (daripada 100 unit). Akan dilaksanakan apabila unit wakaf telah penuh disumbangkan.

16. Yuran PIBG yang masih belum dikutip. PIBG akan berusaha mengutipnya dengan mengenalpasti ibubapa yang belum membayar dan menghantar surat ingatan.

17. Isu keselamatan pintu masuk sekolah, surat permohonan kepada MPKj telah diserahkan dan tindakan susulan akan dilaksanakan.

18. Inisiati sekolah untuk mengadakan TAG maklumat kesihatan murid akan memudahkan guru-guru mengenalpasti tahap kesihatan murid.

19. Kumpulan nasyid sekolah akan diperkenalkan sebagai salah satu aktiviti pelajar dan usaha PIBG untuk mengutip dana sekolah. Ibubapa diharap memberi kerjasama jika anak anda terpilih sebagai ahli kumpulan nasyid sekolah. Sekolah membuka sebarang penganjur untuk menjemput kumpulan nasyid sekolah membuat persembahan ditempat mereka.

20. Sumbangan koperat dan inidividu sangat ditagih untuk dana PIBG. Ibubapa juga boleh membantu untuk mendapatkan sumbangan tambahan ini.

21. Mesyuarat menyarankan pentadbiran sekolah duduk bersama dengan SK-BSP (mesyuarat pengurusan) untuk menyelaraskan segala urusan bagi kemudahan ibubapa dan penjaga.

* Nota: Tarikh aktiviti adalah tertakluk kepada perubahan.

Sekian, harap maklum.

Bagi pihak PIBG SRA-BSP

=================================
SEKOLAH RENDAH AGAMA BANDAR SERI PUTRA (SRA-BSP)
Jalan Seri Putra 2/1, Bandar Seri Putra,
43000 Kajang, Selangor DE.
Tel: 019-2114617 / 016-6442652

Hubungi PIBG
YDP: En Lokman Bin Md Sarip
019-7027995, drlokman08@gmail.com

Blogpage: http://srabandarseriputra.blogspot.com/
Facebook: http://www.facebook.com/pages/SRA-Bandar-Seri-Putra/179473523862
Email: srabandarseriputra@gmail.com
============================
« Last Edit: 28 May, 11:12:58 AM by @kuSempoi »

zul

 • Penghulu
 • ****
 • Posts: 504
Re: Terkini di SRA-BSP
« Reply #1 on: 16 Aug, 12:34:53 PM »
terima kasih atas info yang diberikan.

kalau ikut susunan program..

puasa dulu baru sambut raya ;)

namatakpenting

 • Global Moderator
 • Putra Mahkota
 • ***********
 • Posts: 6114
 • Gender: Male
Re: Terkini di SRA-BSP
« Reply #2 on: 16 Aug, 12:43:35 PM »
terima kasih.. dah betulkan

zul

 • Penghulu
 • ****
 • Posts: 504
Re: Terkini di SRA-BSP
« Reply #3 on: 16 Aug, 12:46:06 PM »
salam,

Bagi item no (15) & (16),sempena bulan ramadhan al-mubarak ini, amatlah digalakkan utk kita perbanyakkan sedekah jariah amalan mulia

15. Wakaf marmar tangga pos pengawal tinggal 63 unit lagi (daripada 100 unit). Akan dilaksanakan apabila unit wakaf telah penuh disumbangkan.
20. Sumbangan koperat dan inidividu sangat ditagih untuk dana PIBG. Ibubapa juga boleh membantu untuk mendapatkan sumbangan tambahan ini.


*****************************************************

dikongsikan kisah teladan utk kita ambil pengajaran.insya-allah. :)

Gandaan pahala sedekah

Sememangnya gandaan pahala sedekah dan menderma di hari-hari biasa - apatah lagi di bulan Ramadan - dipamerkan dalam banyak hadis Rasulullah s.a.w.

Antaranya: "Sesungguhnya Allah Taala menggandakan di kalangan kamu (pahala derma) sebiji kurma atau sesuap makanan, sebagaimana digandakan di kalangan kamu ternakan anak kuda atau anak unta, sehingga derma itu menjadi sebesar gunung Uhud." Dan dalam hadis riwayat Ahmad, maksudnya: "Tidak akan berkurangan duit orang yang bersedekah."

Di sini saya nukilkan kembali kisah tentang keajaiban sedekah, yang dipetik dari buku Ajaibnya Sedekah: Semakin Bersedekah Semakin Kaya, terbitan PTS. Moga-moga kita beroleh manfaat bersama.

Kisah teladan cukup bermanfaat

Sebaik pulang dari rumah Nabi, Ali bin Abu Talib menemui isteri tercintanya, Fatimah az-Zahra dan bertanya: "Wahai wanita mulia, adakah kamu mempunyai manakan untuk suamimu?"

Fatimah menjawab: "Demi Allah, saya tidak mempunyai makana sedikit pun. Tetapi ini ada enam dirham yang saya terima daripada Salman sebagai upah memintal. Saya mahu belikan makanan untuk Hassan dan Husain." Ali berkata: "Biar saya sahaja yang pergi membeli makanan."

Fatimah segera menyerahkan enam dirham itu kepada suaminya. Ali keluar lagi bagi membeli makanan. Di tengah jalan, Ali bertemu seorang lelaki yang berkata: "Siapa yang mahu memberikan pinjaman kepada Tuhan yang maha pengasih dan selalu menepati janji?"

Tanpa berfikir panjang, Ali menyerahkan semua wangnya sebanyak enam dirham. Lalu dia pulang dengan tangan kosong. Fatimah, yang melihat suaminya pulang tanpa membawa makanan, menangis. Ali pun bertanya: "Wahai Fatimah mengapa kamu menangis?"

"Wahai suamiku, kamu pulang tanpa membawa apa-apa," kata Fatimah. Ali menjawab: "Aku meminjamkan wang itu kepada Allah."

Fatimah berkata: "Sekiranya begitu, saya menyokong tindakanmu." Ali kemudian keluar rumah lagi dan berniat hendak menemui Nabi s.a.w. Di tengah jalan seorang Arab Badwi yang sedang menuntun seekor unta menghampirinya, dan berkata: "Wahai Aba-al Hassan, belilah unta ini."

Ali berkata: "Saya tidak mempunyai wang." "Kamu boleh membayarnya pada bila-bila masa," kata Badwi itu. "Berapa harganya?" tanya Ali. "Tidak mahal, 100 dirham sahaja."

"Baiklah, saya beli," kata Ali yang kemudian meneruskan perjalanannya menuntun unta. Baru beberapa langkah Ali berjalan, seorang Badwi lain menghampirinya dan bertanya: "Hai Abu Hassan, adakah kamu hendak menjual unta ini?" "Ya," jawab Ali.

"Berapa?" Tanya Badwi itu. "300 dirham," jawab Ali.

"Baiklah saya beli," kata Badwi itu dan terus memberikan wang RM300 dirham kepada Ali.

Ali segera pulang ke rumah kerana hendak menceritakan peristiwa itu kepada Fatimah. Setibanya di rumah, Fatimah bertanya: "Apa yang kamu bawa itu wahai Abu Hassan?" "Wahai Fatimah, saya membeli seekor unta dengan harga 10 dirham, kemudian saya menjualnya dengan harga RM300 dirham," jawab Ali.

Seterusnya Ali pergi menemui Nabi s.a.w. di masjid. Melihat Ali sampai di masjid, Nabi tersenyum dan berkata: "Wahai Abu Hassan, adakah kamu mahu bercerita ataupun biarkan saya sahaja yang bercerita?"

"Kamu sahaja yang bercerita, wahai Rasulullah," kata Ali. "Hai Abu Hassan, tahukah kamu siapa orang Badwi yang menjual unta dan Badwi yang membeli unta daripada kamu tadi?" Ali menggeleng: "Tidak, Allah dan rasul-Nya yang lebih tahu."

Nabi menjelaskan: "Berbahagialah kamu. Kamu meminjamkan enam dirham kepada Allah. Allah memberikan kembali kepadamu 300 dirham. Setiap satu dirham mendapat ganti 50 dirham. Orang Badwi yang pertama menemuimu itu adalah malaikat Jibrail dan yang kedua adalah malaikat Mikail."


« Last Edit: 16 Aug, 12:51:16 PM by zul »

namatakpenting

 • Global Moderator
 • Putra Mahkota
 • ***********
 • Posts: 6114
 • Gender: Male
Info selepas Mesyuarat Jawatankuasa PIBG SRA-BSP 25 Februari 2011

Assalammualaikum,

Berikut disenaraikan perkara yang telah diketengahkan semasa mesyuarat JK PIBG pada 25 Feb 2011 baru-baru ini.

1. 26 Mac (Sabtu) - Mesyuarat Agung PIBG Kali ke-2.

2. Berkenaan Skim Pinjaman Buku Teks yang diperkenalkan tahun ini, kecuali pelajar Tahun 1, pelajar lain telah mendapatnya. Kekurangan buku pelajar Tahun 1 kerana kemasukan pelajar melebihi jumlah pelajar berdaftar pada Ogos 2010. Skim ini adalah sumbangan MAIS.

3. Berkenaan buku latihan pula, kelewatan penerimaan adalah kerana terdapat kesilapan fakta (dan dicetak semula). Buku telah sampai kesekolah tetapi belum sempurna edarannya kepada pelajar.

4. Statistik:
    Jumlah guru: 39 orang termasuk guru besar dan penolongnya.
    Jumlah kelas: 36 kelas (Tahun 1-6), sekolah kekurangan 2 guru kelas (dibuka untuk diisi oleh guru sementara. Sila hubungi Guru Besar)
    Jumlah pelajar: 1,371 orang (623 pagi, 748 petang)
    
5. Kekosongan 2 jawatan guru sementara. Sila hubungi Guru Besar. Bayaran RM25 sehari dan kelayakannya adalah mesti pernah bersekolah agama dan boleh menulis jawi.

6. Bacaan doa telah dijalankan setiap permulaan sekolah (pagi dan petang)

7. Kelas Iqra' telah diteruskan seperti tahun sebelum ini. Bagimanapun pemandu van/bas komplen pelajar lewat naik van/bas.

8. Solat Asar Berjamaah untuk semua pelajar turut dijalankan. Bagaimanapun, akibat surau kecil akitiviti ini nampak tidak teratur, mengambil masa panjang dan mendapat komplen daripada pemandu van/bas.

9. Berkenaan Solat Asar Berjamaah, isu kelewatan pelajar balik menyebabkan pemandu bas tidak puas hati. Penyelesaiannya, PIBG akan membelikan tikar yang boleh digunakan di Dewan sekolah sebagai surau sementara. Ibubapa juga disarankan untuk menyumbang sejadah.

10. Kelas Pemulihan hanya untuk pelajar Tahun 1 dan 2 sahaja. Ada sekitar 30 orang.

11. Kelas Tahfiz Al-Quran telah dijalankan semenjak tahun lepas. Ia terbuka kepada keluarga berminat dan dijalankan pada sebelah malam dengan bayaran.

12. Jadual ujian prestasi dan peperiksaan 2011 telah dimasukkan dalam blog. (http://srabandarseriputra.blogspot.com/2011/02/sra-jadual-ujian-prestasi-dan.html)

13. Masalah elektrik yang kerap 'blackout' setiap kali hujan, pihak JKR akan dipanggil untuk mengatasinya.

14. Sambutan Maulidurrasul baru-baru ini berhadapan dengan cuaca hujan lebat. Untuk tahun mendatang, penglibatan ibubapa juga akan dirancang.

15. Pendaftaran PIBG telah disahkan. Bagaimanapun statusnya adalah sementara.

16. Surat permohonan semburan nyamuk telah dihantar kepada pihak berwajib. Malangnya masih tidak mendapat jawapan.

17. Kelab Penjaga Tahun 6 telah dipersetujui menjadi salah satu entiti dalam PIBG dan setaraf dengan biro-biro sedia ada. Kewangan kelab ini akan diletakkan dibawah PIBG. Bagaimanapun kelab mempunyai kuasa penuh untuk perbelanjaan mereka dan mempunyai bendaharinya sendiri.

18. Terdapat 146 murid Tahun 6.

19. Yuran tambahan Tahun 6 adalah sebanyak RM100. Pecahan perbelanjaan adalah untuk kegunaan:
     a) Bayaran saguhati guru (RM160 sebulan) bagi kelas tambahan (5.15 - 6.00 petang)
     b) Seminar PSRA ajuran daerah dan sekolah
     c) Pembelian Kismis (atas arahan jabatan)
     d) Air mineral yang dibacakan surah Yassin setiap Jumaat oleh sekolah.
     e) Program gerak gempur.

     Nota: Masih ada ibubapa yang belum bayar.

20. PIBG juga bersetuju untuk menyediakan 'claim' untuk guru pergi berkursus kerana sekolah tidak dapat peruntukan daripada jabatan. RM10 dalam daerah dan RM50 luar daerah dan ianya atas budibicara Guru Besar.

21. PIBG akan cuba mendapatkan peruntukan bagi membina:
     a) Surau
     b) Gerai PIBG


22. Berkenaan En Azizuddin Zailan yang mengadu tidak dipanggil mesyuarat JK PIBG setelah dilantik sebagai AJK semasa AGM. Setiusaha memaklumkan, tidak mendapat maklumat cara menghubungi beliau. PIBG sebulat meminta YDP dan SU berjumpa dengan beliau. Dalam masa yang sama, diharap En. Azizuddin dapat menghubungi YDP (019-7027995) atau SU kerana mereka tiada maklumat untuk menghubungi En. Azizuddin.

23. Bagi ibubapa yang tidak berkemampuan, satu borang pengecualian akan dikeluarkan pada setiap tahun. Yuran PIBG akan dikecualikan dan sumbangan tambahan seperti skim masakanan percuma akan disediakan.

24. Bagi mengatasi masalah pelajar duduk diatas koridor, PIBG akan cuba menutup grill kerana itu penyebab pelajar naik duduk di koridor. Sumbangan korporat atau individu juga di harap untuk mengatasi masalah ini.

25. Bilik Pengurusan PIBG telah diperuntukkan oleh sekolah. Terima kasih kepada sekolah.

26. Mesyuarat JK seterusnya adalah pada 11 Mac 2011.

* Nota: Tarikh aktiviti adalah tertakluk kepada perubahan.

Sekian, harap maklum.

Bagi pihak PIBG SRA-BSP

=================================
SEKOLAH RENDAH AGAMA BANDAR SERI PUTRA (SRA-BSP)
Jalan Seri Putra 2/1, Bandar Seri Putra,
43000 Kajang, Selangor DE.
Tel: 019-2114617 / 016-6442652

Hubungi PIBG
YDP: En Lokman Bin Md Sarip
019-7027995, drlokman08@gmail.com

Blogpage: http://srabandarseriputra.blogspot.com/
Facebook: http://www.facebook.com/pages/SRA-Bandar-Seri-Putra/179473523862
Email: srabandarseriputra@gmail.com
============================

namatakpenting

 • Global Moderator
 • Putra Mahkota
 • ***********
 • Posts: 6114
 • Gender: Male
Mesyuarat Agong PIBG SRA-BSP, 26 Mac 2010, 8.30 pagi
« Reply #5 on: 08 Mar, 12:09:10 PM »
Seperti yang telah dimaklumkan sebelum ini, Mesyuarat Agong PIBG Sekolah Rendah Agama Bandar Seri Putra akan dilangsung seperti berikut.

Mesyuarat Agung PIBG SRA-BSP Kali ke-2
26 Mac (Sabtu)
8.30 pagi
Dewan Sekolah SRA-BSP

Nota: Tertakluk pada perubahan dan surat jemputan yang akan dikeluarkan PIBG

namatakpenting

 • Global Moderator
 • Putra Mahkota
 • ***********
 • Posts: 6114
 • Gender: Male
Undang-undang Tubuh PIBG SRA-BSP
« Reply #6 on: 08 Mar, 12:59:59 PM »

namatakpenting

 • Global Moderator
 • Putra Mahkota
 • ***********
 • Posts: 6114
 • Gender: Male
Terkini di SRA-BSP 15 April 2011
« Reply #7 on: 19 Apr, 04:29:24 AM »
Mesyuarat Jawatankuasa PIBG terlah bermesyuarat pada 15 April lalu dan berikut beberapa perkara yang boleh dimaklumkan.

Ucapan Guru Besar
•   Buku teks, masih menunggu penghantaran ke-2 (masih terdapat murid tahun 1 (sekitar30 orang) masih belum menerima buku tersebut)
•   Perasmian sekolah oleh Sultan Selangor – belum ada hitam putih.
•   Program Kemahiran Amal Islami (28 Mei, Sabtu). Sekali lagi sekolah menjadi tuan rumah.
•   Bayaran kenaikan elaun guru KAFA – masih tertangguh.


Biro Pembangunan dan Kewangan
•   Bagi pembinaan surau, PIBG perlu melantik consultant untuk kerja pemulaan.
•   Hasil mesyuarat khas dengan pengusaha van/bas
 • PIBG bersedia menyediakan tapak yg lebih teratur dan tersusun. Dicadangkan memohon tanah masjid untuk dijadikan tempat kenderaan sementara.
 • Pengusaha memberontakmembantah. Mesyuarat menegaskan untuk tetap dengan keputusan melarang kenderaan luar memasuki kawasan sekolah kerana lebih banyak keburukan berbanding kebaikan dalam perkara ini.
 • Hubungan dengan polis tidak baik. PIBG dan sekolah akan cuba memperbaiki kelemahan ini.
 • Bonggol, zebra crossing akan dibuat bagi menberi amaran perlahan kepada pemandu kenderaan di hadapan sekolah.
•   2 pondok telefon oleh PERNEC akan dipasang di sekolah.
•   Masalah pendawaian elektrik tingkat 3 Blok A masih tergantung – dua opsyen, menunggu JKR atau PIBG akan keluarkan duit untuk periksa. Mesyuarat bersetuju untuk mencuba kedua-dua opsyen. Bagaimanapun tertakluk kepada kemampuan PIBG untuk opsyen kedua itu.
•   Perancangan aktiviti biro yang perlu dimasukkan ke dalam takwim PIBG (http://calendar.bandarseriputra.com)
o   Program Aqiqah
o   Program Berkhatan Beramai-ramai


Biro Kebajikan dan Keselamatan
•   Memohon mana-mana individu atau kumpulan yang menyumbang mural pada dinding sekolah bagi mencantikkannya.
•   Insya-Allah satu gotong-royong akan diadakan pada 21 Mei 2011


Biro Pendidikan dan Dakwah
•   Bagi pelajar yang akan menduduki PSRA, pengalaman tahun lepas SK boleh benarkan pelajar balik awal dan dikuarantin di SRA.
•   Mengharap sumbangan buku bagi perpustakaan sekolah.
•   Kelas Tahfiz pada hari Isnin, Rabu dan Jumaat, 8.15-9.45 malam, yuran RM30/sebulan
•   7-8 Nov 2011 Program Persediaan Awal Remaja, Masjid KLIA.

 - Bagi Pihak PIBG SRA-BSP -
« Last Edit: 22 Apr, 12:02:59 PM by @kuSempoi »

amran

 • Penghulu
 • ****
 • Posts: 272
 • Gender: Male
Re: Terkini di SRA-BSP
« Reply #8 on: 22 Apr, 11:34:29 AM »
Boleh dapat kiranya tuan kusempoi memberi sedikit penerangan berkenaan dengan ......."Hubungan dengan polis tidak baik. PIBG dan sekolah akan cuba memperbaiki kelemahan ini"...... Sebagai ibu bapa kita nak juga tahu mengenai keselamatan sekolah anak kita... 
Am

namatakpenting

 • Global Moderator
 • Putra Mahkota
 • ***********
 • Posts: 6114
 • Gender: Male
Re: Terkini di SRA-BSP
« Reply #9 on: 22 Apr, 11:59:33 AM »
Maaf saya tak boleh terangkannya secara terperinci. Cuma yang boleh dimaklumkan adalah PIBG dan pihak sekolah insya-Allah akan cuba mempunyai hubungan yang akrab dengan pihak polis.

Bagaimanapun ianya tiada kena mengena dengan keselamatan anak-anak kita. Polis, pihak sekolah dan PIBG masing-masing adalah professional dalam tugas masing-masing.

Boleh dapat kiranya tuan kusempoi memberi sedikit penerangan berkenaan dengan ......."Hubungan dengan polis tidak baik. PIBG dan sekolah akan cuba memperbaiki kelemahan ini"...... Sebagai ibu bapa kita nak juga tahu mengenai keselamatan sekolah anak kita... 

namatakpenting

 • Global Moderator
 • Putra Mahkota
 • ***********
 • Posts: 6114
 • Gender: Male
Re: Terkini di SRA-BSP 15 April 2011
« Reply #10 on: 22 Apr, 12:02:37 PM »
RALAT.

Merujuk kepada posting saya bertarikh 19 April 2011 dengan tajuk "Terkini di SRA-BSP 15 April 2011".

Pembetulan kepada ayat "Pengusaha bas/van MEMBERONTAK..." Sepatutnya ayat berkenaan adalah "Pengusaha bas/van MEMBANTAH..."

Saya ingin memohon maaf jika ada yang tersinggung atas kesilapan ini.

Mesyuarat Jawatankuasa PIBG terlah bermesyuarat pada 15 April lalu dan berikut beberapa perkara yang boleh dimaklumkan.

Ucapan Guru Besar
•   Buku teks, masih menunggu penghantaran ke-2 (masih terdapat murid tahun 1 (sekitar30 orang) masih belum menerima buku tersebut)
•   Perasmian sekolah oleh Sultan Selangor – belum ada hitam putih.
•   Program Kemahiran Amal Islami (28 Mei, Sabtu). Sekali lagi sekolah menjadi tuan rumah.
•   Bayaran kenaikan elaun guru KAFA – masih tertangguh.


Biro Pembangunan dan Kewangan
•   Bagi pembinaan surau, PIBG perlu melantik consultant untuk kerja pemulaan.
•   Hasil mesyuarat khas dengan pengusaha van/bas
 • PIBG bersedia menyediakan tapak yg lebih teratur dan tersusun. Dicadangkan memohon tanah masjid untuk dijadikan tempat kenderaan sementara.
 • Pengusaha memberontakmembantah. Mesyuarat menegaskan untuk tetap dengan keputusan melarang kenderaan luar memasuki kawasan sekolah kerana lebih banyak keburukan berbanding kebaikan dalam perkara ini.
 • Hubungan dengan polis tidak baik. PIBG dan sekolah akan cuba memperbaiki kelemahan ini.
 • Bonggol, zebra crossing akan dibuat bagi menberi amaran perlahan kepada pemandu kenderaan di hadapan sekolah.
•   2 pondok telefon oleh PERNEC akan dipasang di sekolah.
•   Masalah pendawaian elektrik tingkat 3 Blok A masih tergantung – dua opsyen, menunggu JKR atau PIBG akan keluarkan duit untuk periksa. Mesyuarat bersetuju untuk mencuba kedua-dua opsyen. Bagaimanapun tertakluk kepada kemampuan PIBG untuk opsyen kedua itu.
•   Perancangan aktiviti biro yang perlu dimasukkan ke dalam takwim PIBG (http://calendar.bandarseriputra.com)
o   Program Aqiqah
o   Program Berkhatan Beramai-ramai


Biro Kebajikan dan Keselamatan
•   Memohon mana-mana individu atau kumpulan yang menyumbang mural pada dinding sekolah bagi mencantikkannya.
•   Insya-Allah satu gotong-royong akan diadakan pada 21 Mei 2011


Biro Pendidikan dan Dakwah
•   Bagi pelajar yang akan menduduki PSRA, pengalaman tahun lepas SK boleh benarkan pelajar balik awal dan dikuarantin di SRA.
•   Mengharap sumbangan buku bagi perpustakaan sekolah.
•   Kelas Tahfiz pada hari Isnin, Rabu dan Jumaat, 8.15-9.45 malam, yuran RM30/sebulan
•   7-8 Nov 2011 Program Persediaan Awal Remaja, Masjid KLIA.

 - Bagi Pihak PIBG SRA-BSP -


namatakpenting

 • Global Moderator
 • Putra Mahkota
 • ***********
 • Posts: 6114
 • Gender: Male
Terkini di SRA-BSP: Selepas Mesyuarat JK PIBG 14 Mei 2011
« Reply #11 on: 16 May, 07:44:45 PM »
Berikut dikongsikan maklumat selepas mesyuarat jawatankuasa PIBG pada 14 Mei 2011.

YDP memaklumkan bahawa beliau akan berpindah ke Johor pada hujung tahun ini dan meminta JK memikirkan calon yang layak untuk memangku sehingga AGM tahun hadapan. YDP juga menyeru semua AJK mengikhlaskan diri serta menanamkan semangat "Aku Nak Membantu Sekolah".


- Bengkel Jawi (Mengikut ejaan terbaru) akan dimaklumkan tarikhnya. Terbuka buat ibubapa.
- PIBG memerlukan 2 lagi tambahan AJK Ibubapa.
- Carboot Sale (di TIP) dan jualan Hari Kantin di SK-BSP akan diketuai oleh Pn. Mariah.
- Sambutan Hari Guru peringkat sekolah 26 Mei 2011.
- 21 Mei - Tuan rumah Program KAMIL (Kemahiran Amal Islami)
 • PIBG akan buka satu gerai. Tabung wakaf tangga dan Al-Quran akan disediakan. Kaunter pembayaran yuran juga akan dibuka.

- Dijangkakan kenaikan elaun guru yang tertangguh bayarannya akan dibayar pada bulan ini.

- Berkenaan buku teks Tafsir Al-Quran:
 • Tafsir terkini tidak mempunyai ayat Al-Quran di dalamnya. Ada baik dan buruknya. Baiknya, ayat-ayat Al-Quran lebih terjaga daripada disepahkan oleh murid-murid. Keburukannya, susah untuk merujuk ayat. Perlu Al-Quran sebagai rujukan tetapi tidak mencukupi.
 • PIBG bersetuju melancarkan Program Wakaf Al-Quran (1,000 unit diperlukan) diketuai En Zulkifli Ambak. Boleh menerima Al-Quran atau duit. Sumbangan boleh diserahkan di pejabat sekolah.
 • Selain itu, penambahbaikan kandungan buku teks tafsir Al-Quran tersebut perlu disalurkan kepad pihak berwajib.
 • Didapati kualiti buku teks tersebut juga rendah dan mudah rosak.

- Penjual diluar sekolah:
 • PIBG sebulat suara melarang peniaga berjualan di luar kawasan sekolah atas pelbagai faktor negatif.
 • Alternatif pertama, PIBG mensyorkan kantin jual buah-buahan dan pelbagaikan jualan (tetapi bukan makan ringan).
 • Alternatif kedua, jika kantin tidak berminat, dicadangkan penjual diberi ruang berniaga di dalam dengan dikawal menu jualannya. Bagaimanapun ini perlu mendapat persetujuan pihak sekolah dan pihak kantin.

- Pembinaan surau - KIV

- Pemasangan marmar akan diteruskan dengan menyeru lebih ramai penyumbang. Ianya akan diketuai oleh En Zulkifli Ambak.

- Cadangan untuk berbincang dengan AJK masjid supaya membuat tapak letak kenderaan dahulu juga tidak praktikal dari segi kos yang tinggi.

- Isu pendawaian elektrik, JKR dah selesaikan.
 • PIBG berharap pihak sekolah/JKR dapat menjalankan pemeriksaan sekerap mungkin agar perkara yang sama tidak berulang lagi serta jika berulang, dapat diselesaikan dengan segera.

- Yuran secara kasarnya telah 80% dikutip. Banner dan kaunter akan dibuka untuk menambahkan peratusan kutipan.

- Kelab Penjaga Pelajar Tahun Enam (KPPTE) dipersetujui diletak dibawah tanggungjawab sekolah dan PIBG tidak bertanggungjawab ke atas kelab ini lagi.

- Street soccer akan diadakan dengan kerjasaman Biro Sukan dan Rekreasi, Persatuan Penduduk Bandar Seri Putra.

Bagi pihak PIBG
« Last Edit: 16 May, 08:00:50 PM by @kuSempoi »

namatakpenting

 • Global Moderator
 • Putra Mahkota
 • ***********
 • Posts: 6114
 • Gender: Male
Karnival Amal SRA Bandar Seri Putra (2-3 Nov)
« Reply #12 on: 12 Oct, 02:24:50 PM »

namatakpenting

 • Global Moderator
 • Putra Mahkota
 • ***********
 • Posts: 6114
 • Gender: Male
Laporan projek laluan berbumbung dan SRA dalam ASUH
« Reply #13 on: 07 Jan, 06:30:46 PM »
Alhamdulillah laluan berbumbung dan laluan kedua telah berjaya dibina. Terima kasih semua yang membantu dan menyumbang.

http://srabandarseriputra.blogspot.com/2013/01/projek-laluan-berbumbung-dan-pintu.html

SRA dalam majalan ASUH keluaran Januri 2013http://srabandarseriputra.blogspot.com/2013/01/sra-bsp-dalam-majalah-asuh-keluaran.html

namatakpenting

 • Global Moderator
 • Putra Mahkota
 • ***********
 • Posts: 6114
 • Gender: Male
Video Korporat Karnival Amal SRABSP 2012
« Reply #14 on: 03 Feb, 01:29:52 PM »
Video Korporat Karnival Amal SRABSP 2012

Video Korporat Karnival Amal SRABSP 2012

Karnival Amal SRA Bandar Seri Putra 2012 diadakan pada 2 dan 3 November 2012 (Jumaat dan Sabtu) anjuran bersama Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SRA Bandar Seri Putra, Badan Kebajikan Guru (BKG) SRABSP, dan Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) Sepang.

Matlamat utama penganjuran karnival ini adalah bertujuan untuk mengutip dana bagi membina dan menyiapkan susur gajah bagi kegunaan murid-murid memasuki blok bangunan sekolah tanpa perlu berpanas atau berhujan.