Author Topic: Nak kongsi ilmu..  (Read 1066 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Nak kongsi ilmu..
« on: 07 Oct, 07:24:42 PM »
Assalamualaikum. Selamat Hari Raya.
Saya beraya kat Aloq Staq. Cukup 1 minggu. Dah 4 thn berturut2 raya kat sana. Nak wat camne..dah jadi hak orang.  Ikut je le, no hal.
Yang ingin saya kongsikan disini ialah tentang kemuliaan/powernya ayat2 kitab suci Al-Quran sekiranya kita mempercayai dan mengamalkannya sebagai doa dgn sepenuh hati. Sebenarnya sebagai orang Islam, memadai bagi kita menggunakan ayat2 tersebut pd bl2 masa dan dimana jua. Insya-Allah, akan menjadi apa yang kita harapkan. Contohnya, bacalah ayat2 yang berkaitan tika nak hidang makanan, cuci beras untuk makanan sekeluarga, buat air untuk suami, lembutkan hati suami dan anak2, nak kena observe oleh orang atasan time kita x bersedia, dan bagi polis x nampak time kita potong double line.. ;D. Mak mertua saya sering bekalkan air Yasin kpd anak2nya yg nak peksa(termasuklah suami saya dulu2).
Baru saya terfikir kenapa mertua saya yang selalu nak menanak nasi untuk seisi keluarga, takpun dia suruh biras. Kekadang 2 siap pesan kat saya suruh biras (yg  jd ustazah) tanak nasi.  Rupanya sambil cuci beras mulut mereka berdoa. Patutla..sesapa panggil susah nak  jawab... 
Kesan yang saya nampak  ipar duai memang ngam walau x sama line(termasuk dlm keluarga mertua saya ialah 2 utz dan 2 utzh yg msg2 ada degree pelbg jurusan agama).  Boleh berborak dan ketawa(time 2 la masing2 keluarkan cite lawak bodo + ngarut + blue) sampai berjam2 sampai kena tegur dgn pak mertua , baru bersurai. Kes gaduh, kecik ati pun x nampak walau gurau kasar. Tak berkira soal wang ringgit. Sume patuh pd mak ayah. Hubungan antara ipar duai sgt rapat. Dlm bab makan, x pernah x cukup walau bil kami ramai sebab masing2 mcm tau turn sendr p bl lauk...Pendek kata, hubungan kekeluargaan memang kuat.
 Moral of the story is kalau kita amalkan doa menggunakan ayat Al-Quran dalam keluarga kita sendiri pun memang bagus  sgt..
Doanya? Rujuklah pada mereka yg arif(guru2 agama, buku2, etc)..saya hanya menyampaikan apa yg saya terima agar dapat dimanfaatkan oleh hamba2 Allah yang lain.

 

putramahkota_bangi

  • Datuk Bentara
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2675
  • Gender: Male
  • time office saja ..
Re: Nak kongsi ilmu..
« Reply #1 on: 09 Oct, 10:59:00 AM »


Kuasa  Lelaki

sepasang suami isteri baru bercerai dan mereka
bertengkar untuk tentukan
hak penjagaan anak tunggal mereka. pas tu mereka
pun pegi ke pejabat agama, jumpa kadi nak minta
nasihat. kadi tanye kat pompuan tu....

"kenapa awak rasa awak yang paling layak bela anak
tu? Si Isteri tu jawab...
"saya yang mengandungkan anak tu. saya yang
melahirkan anak tu. dia keluar dari perut saya."

si suami terkedu sebab dia tau pas ni
kadi akan tanye dia lak. ahhh...sudah...mende aku nak goreng kadi tua ni....
kadi pun tanye si suami..."hah...kamu....bagi alasan kenapa anak tu kamu
yang patut bela"

"tuan kadi...kalaulah saya ada syiling seringgit,
dan saya 'masukkan'
dalam vending machine, pas saya 'tekan satu butang
pilihan, maka keluarlah setin air minuman. saya
nak tanye tuan..air tin yang keluar dari mesin tu hak saya atau hak
mesin?"

jawab kadi.."hak kamu le.."
jantan tu kata lak.."hah...sama le kes ni pun. Kan
tuan...kan...kan "

"moral of story ..jangan la nak disama kan anak tu cam air tin pulakkk..."
___________________
aku /..PMB