Author Topic: Nak pagarkan laluan belakang?  (Read 4522 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mossgenio

  • Salah seorang
  • Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 4035
Nak pagarkan laluan belakang?
« on: November 08, 2010, 09:02:42 PM »
Ada cadangan tak untuk pagarkan laluan belakang (back lane) kat Castanea ni? Kalau ada, saya setuju dan nak join.

nurman

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 25
Re: Nak pagarkan laluan belakang?
« Reply #1 on: November 09, 2010, 10:32:24 AM »
Salam feisal, pagar yang mana tu? dekat ngan sekolah rendah agama tu ker?

Atan

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 242
  • GP800
Re: Nak pagarkan laluan belakang?
« Reply #2 on: November 09, 2010, 10:57:32 AM »
punchak aman mungkin buat pagar belakang dalam masa terdekat ni..tunggu jawapan MPK untuk guideline..

alexander_zulkarnaien

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 8
  • Gender: Male
Re: Nak pagarkan laluan belakang?
« Reply #3 on: November 09, 2010, 11:17:54 AM »
pagarkan okie jugak. tapi kena tahu apa tujuannya.. kalau ada sponsor lagi best.. hehe

motek

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 17
Re: Nak pagarkan laluan belakang?
« Reply #4 on: November 12, 2010, 10:56:02 AM »
salam,
ok gak tu kalo nak pagarkan belakang, kos pun tak seberapa tu..tong2 sorang RM50 pun dah lebey dari cukup rasanya... ;D

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Nak pagarkan laluan belakang?
« Reply #4 on: November 12, 2010, 10:56:02 AM »



terra2400

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 320
Re: Nak pagarkan laluan belakang?
« Reply #5 on: November 12, 2010, 11:36:03 AM »
Share pengalaman lalu.

Nak pagar laluan belakang pun perlu persetujuan pemilik yang 'share' laluan belakang tu, sekurang-kurangnya 85% setuju. Kunci pagar belakang mesti diberikan kepada semua pemilik yang share laluan belakang termasuklah kepada mereka yang tak setuju dan tak bayar kos pasang pagar.

 ;D ;D ;D

motek

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 17
Re: Nak pagarkan laluan belakang?
« Reply #6 on: November 12, 2010, 12:32:59 PM »
ic ic..good info, thanks for your sharing terra2400

takpe la kita buat kutipan suara la tengok...kalo ramai yg takmo bayar and takmo buat, so kita tayah buat..
bukan apa ini utk keselamatan harta benda dan dirii bersama semua pihak jer memandangkan ada kes2 kecurian yg pernah berlaku..
he he he  ;D

p/s: orang bujang mcm saya, barang takda pun dalam umah... ;)

ridwan

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 4
Re: Nak pagarkan laluan belakang?
« Reply #7 on: November 16, 2010, 04:18:09 PM »
Assalamualaikum pada warga castanea,

saya setuju dengan cadangan ni. count me in  :)

pearl

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 4
Re: Nak pagarkan laluan belakang?
« Reply #8 on: November 18, 2010, 12:24:16 AM »
Salam,

Aku pun setuju gak pagar laluan belakang nih.

thanks

-pearl-

mossgenio

  • Salah seorang
  • Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 4035
Re: Nak pagarkan laluan belakang?
« Reply #9 on: November 18, 2010, 11:21:46 AM »
Saya pun setuju.

Hamizul

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 56
Re: Nak pagarkan laluan belakang?
« Reply #10 on: November 19, 2010, 10:02:03 AM »
Saya pun setuju ler...

mossgenio

  • Salah seorang
  • Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 4035
Re: Nak pagarkan laluan belakang?
« Reply #11 on: December 14, 2010, 11:31:12 PM »
Kalau ramai yg setuju, kita buat formal la. Ambik tandatangan kebenaran untuk hantar kat MPKJ. Lepas tu, sapa yg tengah telah dan sedang renovate tu bolehlah mintak quote. Lepas tu bolehlah anggarkan berapa nak kena bayar atau nak cari sponsor. Kepada yg ada pengalaman tu, mohon bantuan tunjuk ajar la ye.

mossgenio

  • Salah seorang
  • Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 4035
Re: Nak pagarkan laluan belakang?
« Reply #12 on: July 13, 2011, 11:20:31 AM »
Camna cadangan ni? Boleh diteruskan? Mungkin ramadan ni boleh jumpa-jumpa & ambik tandatangan persetujuan? Kalau ada sesapa boleh bagi quote pun ok jugak.

mossgenio

  • Salah seorang
  • Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 4035
Re: Nak pagarkan laluan belakang?
« Reply #13 on: March 06, 2012, 01:08:23 PM »
Saya nak cadangkan semula ttg memagar laluan belakang ni. Borang maklumat penduduk pun dah diedarkan. Mungkin boleh bincang nanti.

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Nak pagarkan laluan belakang?
« Reply #14 on: March 06, 2012, 02:53:35 PM »
Salam, sajo nak share pengalaman memagarkan laluan belakang rumah di D'Puncak Putra..

Kami satu blok 19 buah rumah (lebih kurang - tak semua bayor) sepakat untuk membina pagar tersebut. Setiap rumah membayar RM190.00. Semua rumah yang membayar akan dibekalkan kunci grill dan kunci mangga untuk kedua-dua pintu pagar. Tukang pemula bicara perlu le somebody yang dihormati oleh kejiranan, dalam kes kami yang lead adalah Ustaz Abu Zaki, Ketua Jabatan Usuluddin KUIS.

Kalau nak mulakan, perjalanannya lebih kurang begini:

  • eloknya bincang dengan persatuan penduduk taman/skim sendiri dulu. (buat mesyuarat)
  • Mintak persatuan keluarkan surat memohon kepada Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) untuk memasang pagar di jalan belakang rumah. Dah dapat kelulusan baru le boleh buat.. dan
  • pastikan S/U mohon supaya kelulusan untuk satu taman, so orang blok lain pun boleh gunakan surat kebenaran tu untuk naikkan pagar di belakang rumah mereka gak.
  • Kalau nak kuatkan permohonan, mintak sokongan Tn. Hj. Mazwan Johar Ahli Majlis MPKj.. boleh tinggal pesanan / set appointment dulu

Kami naik pagar pakai kelulusan yang Persatuan Penduduk Nusa-Putra dah dapatkan untuk geng blok lain (blok kami yang kedua pasang pagar), so tak perlu buat surat lagi.
« Last Edit: July 16, 2012, 10:32:53 AM by jabbar4aiman »
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Nak pagarkan laluan belakang?
« Reply #14 on: March 06, 2012, 02:53:35 PM »