Author Topic: Progress Photos Surau Saidina Umar Al-Khattab sehingga 10 Nov 2010  (Read 7631 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Salam, komen saya ni berdasarkan pengetahuan sikit-sebanyak yang ada pasal construction, kalo salah jangan perli yer..  ;D

Kerja-kerja menyediakan footing



Foamwork untuk lantai dah ada


Besi tetulang dah mula diikat

Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Tuang konkrit untuk lantai - satu hari aje siap


Foamwork untuk tiang dah mula naik


Tiang dah ada terpacak  :)


Foamwork Beam atap dah mula pasang
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

putra88

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 258
  • Gender: Male
>>>ni dah mcm laporan yg disediakan oleh Penyelia Tapak......anyway tahniah atas usaha melaporkan kemajuan kerja surau berkenaan. Diharapkan surau tu dpt disiapkan dlm tempoh yg ditetapkan agar ia dpt menjadi meeting point semua kariah selain dari utk beribadat....
D'Puncak Putra

Raiesa

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 90
Tahniah En jabbar

nokiasaya

  • Towards Vision 2020
  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 130
Alhamdulillah  :) Semoga pembinaan surau ini dapat merapatkan ukhuwah penduduk nusa putra..

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Konkrit wall beam dah kering


Dah mula ikat bata


Kerja-kerja membumbung dah bermula.. nampak macam silingnya tinggi, agak-agak dalam 13 kaki..
« Last Edit: 01 Mar, 11:12:13 AM by jabbar4aiman »
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
15 Feb - reflective foil bumbung dah dipasang.


25 Feb - Genting atap dah dihantar ke tapak pembinaan surau (boleh nampak sebelah backhoe)
« Last Edit: 03 Mar, 09:09:56 AM by jabbar4aiman »
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
1 Mac - Kren mula angkat genting atap ke bumbung


2 Mac - Kerja mengatap bermula


3 Mac - Kerja mengatap hampir selesai
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

aseela

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 316
maaf bertanya....surau saidina umar ni, mesra OKU ke?..terimakasih

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Mohon maaf, saya tak sempat meneliti pelan bangunan surau masa dipaparkan di papan kenyataan dulu. Sekadar nampak sekali lalu saje.
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

haji_hamid

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 83
kalau tak ada, masih bole di usulkan pada yg berkenaan ke?. ada beberapa usul yang hendak saya kemukakan...
1. lebih molek jika ada kemudahan ramp untuk yang berkerusi roda naik/turun ke ruang sembahyang utama...wp kurang upaya, tapi sama2 bole memeriahkan surau
2. sudut khutub khanah, mungkin ada yang ingin menyumbangkan buku2....perkongsian ilmu
3. tempat riadah..untuk bersukan...badan sihat, minda cerdas :)

terimakasih :)

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Terima kasih atas cadangan dan pandangan. Namun, macam saya cakap sebelum ni, tak sempat meneliti pelan.. dan pelan nyer pon dah takde di papan notis dah.. apa pun, diharapkan JK Pembinaan Surau SUAK ade le menjengah ke forum ni. Saya ni cuma tolong free untuk war-warkan tentang surau depan rumah tanpa terlibat dengan jawatankuasa..  :)
« Last Edit: 18 Apr, 04:03:43 PM by jabbar4aiman »
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
26 Mac - Kerja mengatap telah selesai dan kerja mengecat sedang dijalankan
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

ayiesal

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2107
  • Gender: Male
  • Rimbun Suria
    • True Journey Begins
Alhamdulillah... Hampir siap nampaknye.

Hari2 lalu tapi tak nampak dalam sebab berpagar. Anak2 pon asyik bertanye, bile nak semayang kat surau baru nih... sabor nak, saboorrr....  :)

Che Kob

  • Guest
Alhamdulillah... Hampir siap nampaknye.

Hari2 lalu tapi tak nampak dalam sebab berpagar. Anak2 pon asyik bertanye, bile nak semayang kat surau baru nih... sabor nak, saboorrr....  :)
Petang tadi berpeluang masuk ke kawasan pembinaan. Alhamdullilah ada kemudahan utk oku and insya allah bulan mei nanti kita sama-sama berjemaah di surau baru. Dari permerhatian saya tadi, tinggal karpet, sliding door jer belum di pasang utk dewan utama. L