Author Topic: Isu Isu BBMahkota yang aku perasan  (Read 39646 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

mierock

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 470
  • Gender: Male
Re: Bau Busuk Di Bandar Bukit Mahkota...
« Reply #60 on: 21 Apr, 03:14:10 PM »
cik melah yang menumpang lalu dengan laju.... kat belakang mana sampah itu dibuang. nak ambik gambar untuk hantar ke mana mana yang patut

akula

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 300
Re: Bau Busuk Di Bandar Bukit Mahkota...
« Reply #61 on: 21 Apr, 04:10:39 PM »
nie report dari UKM.... tak pasti pulak tempat pengasingan sampah yg di maksudkan dalam report tu di sungai kembong atau di tempat lain... dlm report cuma mention di hulu semenyih... ada sapa2 pernah masuk ke dalam kawasan tu? betul ke ada pusat pengasingan sampah yg baru dibina?? kalau betul ada maknanya selamanya le kita kena hidu bau sampah  :'( :'( :'(

sbj_s5

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 325
Re: Bau Busuk Di Bandar Bukit Mahkota...
« Reply #62 on: 21 Apr, 04:12:33 PM »

Sesaper sini ada good contact ngan TV3 @ Karam Singh Walia????
Rasanya kalu tak kuar TV ta de la tindakan.... mcm tu la hari2 bau semerbak, lagi2 di waktu dinihari dan pagi!!!...

Dah banyak kali buat aduan online MPKJ..... setiap kali buat aduan memang le dpt surat jawapan... computer generated.....ingat ke dia buat tindakan.. tapi xde pon sampai sekarang????
...mmmmm..hampehhhhh...

Mari mari.... Karam Singh....!!!!

MsSpectra

  • Sekarang dah
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2735
  • Gender: Female
Re: Bau Busuk Di Bandar Bukit Mahkota...
« Reply #63 on: 22 Apr, 09:48:00 AM »
nie report dari UKM.... tak pasti pulak tempat pengasingan sampah yg di maksudkan dalam report tu di sungai kembong atau di tempat lain... dlm report cuma mention di hulu semenyih... ada sapa2 pernah masuk ke dalam kawasan tu? betul ke ada pusat pengasingan sampah yg baru dibina?? kalau betul ada maknanya selamanya le kita kena hidu bau sampah  :'( :'( :'(

hhmmm..kt mane lagik klu bkn kt Sg kembong..tu sbb bau busuk tu dtg lg.pengasingan??bkn buang sampah ker??sbb slalu cikmelah nmpk lori sampah masuk kt jln seblm jmbatan sempit tu...thn 2006 ade ler hubby cikmelah masuk kt kwsn tu ngn YDP MPKj,katenyer bkn tmpt sampah jer..tp siap ngan kilang proses something...klu x silap baja kot...Moh ler kite ngadu reramai...sesak dah nafas nih hidu "aromaterapi" yang "harum" tu....... :-[ :-[ :-[

sang_karibut

  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 565
  • Gender: Male
  • ~pulau pinang kita~
Re: Bau Busuk Di Bandar Bukit Mahkota...
« Reply #64 on: 22 Apr, 10:18:40 AM »
Bau kembali lagi... terutama waktu malam.... ada sesiapa ada update...?

 >:(....cikmelah nak lepas geram nih..bau ni dtg dr tmpt buang sampah kt blakang tu laaa..b'operasi semula...dulu ade kuar Utusan..resident sek 4 komplen...YDP MPKj trn pdg..ttp jap ..pas tu skang dah mule bau semula...Sian kt orang sek 3 & 4...baunyer hanyer semerbak pada waktu malam jer...eeeiiiii geram btul laaaaa....(pssttt..cikmelah baru jumpa laman nih w/pun dah duduk kt BBM ni since dec04..tu yg tumpang sekaki..tumpang lalu..tumpang lalu..) 8)


memang dibuka semula untuk sementara waktu di sebabkan oleh pembaikan mesin kat tempat buangan di broga.....hampeh tul dah tutup pun boleh bukak balik tue....dunia....dunia

Trojan5

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2668
  • Gender: Male
Re: Bau Busuk Di Bandar Bukit Mahkota...
« Reply #65 on: 30 Apr, 03:15:21 PM »
Bau kembali lagi... terutama waktu malam.... ada sesiapa ada update...?

 >:(....cikmelah nak lepas geram nih..bau ni dtg dr tmpt buang sampah kt blakang tu laaa..b'operasi semula...dulu ade kuar Utusan..resident sek 4 komplen...YDP MPKj trn pdg..ttp jap ..pas tu skang dah mule bau semula...Sian kt orang sek 3 & 4...baunyer hanyer semerbak pada waktu malam jer...eeeiiiii geram btul laaaaa....(pssttt..cikmelah baru jumpa laman nih w/pun dah duduk kt BBM ni since dec04..tu yg tumpang sekaki..tumpang lalu..tumpang lalu..) 8)


memang dibuka semula untuk sementara waktu di sebabkan oleh pembaikan mesin kat tempat buangan di broga.....hampeh tul dah tutup pun boleh bukak balik tue....dunia....dunia

Heran la... camne penduduk sek 2 & 3 bleh tahan duk dalam jerebu... kdg2 bila balik malam... jerebu banyak kuat wo.....

sesak napas dibuatnya.... kalau la Karam Singh Walia ada masa jerebu teruk ni.... pehh.... mengancam kesihatan ni....

dolmalek

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 15
Re: Bau Busuk Di Bandar Bukit Mahkota...
« Reply #66 on: 30 Apr, 03:23:16 PM »
Bau kembali lagi... terutama waktu malam.... ada sesiapa ada update...?

 >:(....cikmelah nak lepas geram nih..bau ni dtg dr tmpt buang sampah kt blakang tu laaa..b'operasi semula...dulu ade kuar Utusan..resident sek 4 komplen...YDP MPKj trn pdg..ttp jap ..pas tu skang dah mule bau semula...Sian kt orang sek 3 & 4...baunyer hanyer semerbak pada waktu malam jer...eeeiiiii geram btul laaaaa....(pssttt..cikmelah baru jumpa laman nih w/pun dah duduk kt BBM ni since dec04..tu yg tumpang sekaki..tumpang lalu..tumpang lalu..) 8)

Saya di Seksyen 6 pun dapat bau juga, kekadang bau macam plastik terbakar. Ingatkan kilang di Nilai tu lepaskan asap kotor mereka rupanya.

muham34653

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
Re: Isu Isu BBMahkota yang aku perasan
« Reply #67 on: 14 Jun, 08:14:00 PM »
salam..

jalan kat bukit mahkota rosak coz LORI BNYK KELUAR MASUK..aku rasa mcm x de faedah je wat GUARD HOUSE besar2 tp x de GUARD yg leh halang lori2 yg mungkin nak elak tol nilai daripada masuk area bukit mahkota...

utk permulaan nie, apa kata "ORG KUAT BUKIT MAHKOTA" tanye pemaju dulu supaya diaorg improve kan jalan2 tu..kalau x de tindakan, baru la panggil KARAM SIGNH WALIA atau mana2 ADUN utk bangkitkn isu ni kt pihak yg sepatutunye..rasenye mesti ada ahli2 forum ni yg ada experience deal dgn pemaju kan..kan..kan..

tak pun..wat STICKER kenderaan utk penghuni bukit mahkota..x yah mahal2, sticker RM 2 pun dah ok..mcm ne nak apply sticker?..penghuni leh apply kat surau2 yg berdekatan..at least, kita leh kenal sesama sendiri nanti..betul x?..kalu yg non-muslim tu, mungkin leh apply kat ofis pemaju sendiri..bile da ada sticker, senang la nak pantau org yg kuar masuk bukit mahkota..lori2 ni pun da tentu x senang hati nak masuk bile kita da ada stickeR, coz diaorg igt penghuni bukit mahkota ni "UNITE"..

THINK POSITIVE ABOUT IT..
jgn pk bile ada sticker, sedara mara susah nak dtg melawat..setakat dtg naik kete, mesti guard bg masuknye kan..aku ambil idea ni dari taman perumahan kat bdr tun hussein onn..so far aku tgk taman tu selamat la utk di diami n jalan2 dia pun ok lagi walaupun diorg upah guard yg di import khas dari bangladesh..DIULANGI, kita wat sticker ni just utk saiko driver2 lori tu je..

idea ni mungkin nampak simple, tp berkesan!!!..based on pemerhatian aku kat tempat lain la..korang pun  mesti penah tengok jgk kan..just for remind u all, idea ni bukan di ambil kat apartment yg hanya DATUK2 atau org kaya tinggal, tp kat taman2 perumahan seperti kita juga..kalu mereka boleh, mengapa kita tidak..banyak advantage kalu follow idea ni, seperti:-

1) jalan x rosak (lori da kene halang)
2) leh elak kemalangan(lori tanpa muatan laju2tu)
3) kes rompak, ragut n sebagainye dapat di elakkn secara x langsung

akhir kata, cubalah idea ni jika kita nak kan perubahan dekat kediaman kita..tindakan yg mudah biasenye memberikan kesan yg besar...jgn memikirkan idea yg besar2, tp susah utk dilaksanakn..ok..wassalam..

Trojan5

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2668
  • Gender: Male
Re: Isu Isu BBMahkota yang aku perasan
« Reply #68 on: 17 Jun, 08:09:14 PM »
Dah puas mencari no tipon Karam Singh tu... xdapat la.... masa asap tebal kat bkt mahkota elok panggil Si Karam ni..... mengancam kesihatan tu.....

hatimalaya

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 28
  • Gender: Male
    • padibiz
Re: Isu Isu BBMahkota yang aku perasan
« Reply #69 on: 04 Sep, 09:52:39 PM »
salam..

jalan kat bukit mahkota rosak coz LORI BNYK KELUAR MASUK..aku rasa mcm x de faedah je wat GUARD HOUSE besar2 tp x de GUARD yg leh halang lori2 yg mungkin nak elak tol nilai daripada masuk area bukit mahkota...

utk permulaan nie, apa kata "ORG KUAT BUKIT MAHKOTA" tanye pemaju dulu supaya diaorg improve kan jalan2 tu..kalau x de tindakan, baru la panggil KARAM SIGNH WALIA atau mana2 ADUN utk bangkitkn isu ni kt pihak yg sepatutunye..rasenye mesti ada ahli2 forum ni yg ada experience deal dgn pemaju kan..kan..kan..

tak pun..wat STICKER kenderaan utk penghuni bukit mahkota..x yah mahal2, sticker RM 2 pun dah ok..mcm ne nak apply sticker?..penghuni leh apply kat surau2 yg berdekatan..at least, kita leh kenal sesama sendiri nanti..betul x?..kalu yg non-muslim tu, mungkin leh apply kat ofis pemaju sendiri..bile da ada sticker, senang la nak pantau org yg kuar masuk bukit mahkota..lori2 ni pun da tentu x senang hati nak masuk bile kita da ada stickeR, coz diaorg igt penghuni bukit mahkota ni "UNITE"..

THINK POSITIVE ABOUT IT..
jgn pk bile ada sticker, sedara mara susah nak dtg melawat..setakat dtg naik kete, mesti guard bg masuknye kan..aku ambil idea ni dari taman perumahan kat bdr tun hussein onn..so far aku tgk taman tu selamat la utk di diami n jalan2 dia pun ok lagi walaupun diorg upah guard yg di import khas dari bangladesh..DIULANGI, kita wat sticker ni just utk saiko driver2 lori tu je..

idea ni mungkin nampak simple, tp berkesan!!!..based on pemerhatian aku kat tempat lain la..korang pun  mesti penah tengok jgk kan..just for remind u all, idea ni bukan di ambil kat apartment yg hanya DATUK2 atau org kaya tinggal, tp kat taman2 perumahan seperti kita juga..kalu mereka boleh, mengapa kita tidak..banyak advantage kalu follow idea ni, seperti:-

1) jalan x rosak (lori da kene halang)
2) leh elak kemalangan(lori tanpa muatan laju2tu)
3) kes rompak, ragut n sebagainye dapat di elakkn secara x langsung

akhir kata, cubalah idea ni jika kita nak kan perubahan dekat kediaman kita..tindakan yg mudah biasenye memberikan kesan yg besar...jgn memikirkan idea yg besar2, tp susah utk dilaksanakn..ok..wassalam..


sy SETUJU sgt2 dgn idea ni... demi keselamatan n kesejahteraan kita bersama

MsSpectra

  • Sekarang dah
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2735
  • Gender: Female
Re: Isu Isu BBMahkota yang aku perasan
« Reply #70 on: 15 Oct, 01:36:47 PM »
nak wat sticker utk masuk ke stiap seksyen mungkin boleh..tp utk masuk ke BBM ni sendri..sy x rase cadangan itu relevan. Cz perlu di ingat..bkn penddk BBM jer yg lalu kt kawasan kita..tp dah jd jln alternatif buat pengujung Nilai 3 dr arah KL, Pddk Desaria,  penddk Nilai Impian..cmner kita nak bg sticker kt derang??? BBM ni adalah sempadan antara Selangor dn N9 so ramai org luar BBM akan lalu di cni. Mungkin kite leh pikir cara lain x nak kasik lori2 besar ni lalu kat BBM.

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: Isu Isu BBMahkota yang aku perasan
« Reply #71 on: 20 Oct, 04:09:59 PM »
Saya setuju ngan stiker. Kaedah pelaksanaan kena bincang lagi.
1. Kalau buat ikut seksyen, tak ramai dari Apartmen Nuri nak beli kot? Rumah sedia ada tak penuh lagi.
2. Dijangka print tak banyak... kos akan meningkat...
3. dan Dijangka print banyak kos dapat dikurangkan.

Ada ke anggaran sticker RM2.00 untuk berapa keping salinan? Vista Seri Putra ada pengalaman buat sticker ni.

Paskal

  • Guest
Re: Isu Isu BBMahkota yang aku perasan
« Reply #72 on: 22 Oct, 06:11:44 PM »
Gerun betul bile selisih ngan lori simen yang baru keluar dari tempat bancuh simen kat depan pasar mini rapat tuh... pastu diorang ni lah yang mengubah jalan depan deret kedai tu jadi macam lautan.. berayun2 bila lalu naik moto.. sakit pinggang den :(

APAI

  • Guest
Re: Isu Isu BBMahkota yang aku perasan
« Reply #73 on: 24 Oct, 12:11:23 PM »
Tuan2;

Dah adakan perbincangan ke antara wakil penduduk dengan Pemaju (Araprop/Araprak?).
Kena sound kat dia orang tuh...
Pasal bau busuk tu...memang datang dari Sg Kembong.
Mak & Abah saya yg dok kat situ menghadapi masalah lalat, bau busuk etc. kalau buat kenduri...lalat lebih ramai dari tetamu...
Dulu tempat tu macam nak tutup...entahla...wallAhua'lam

zarin

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 139
  • Gender: Male
Re: Isu Isu BBMahkota yang aku perasan
« Reply #74 on: 25 Oct, 01:02:01 AM »
 ;D