Author Topic: SERI MELATI APARTMENT(BLOK B)  (Read 8050 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ahr

  • Guest
SERI MELATI APARTMENT(BLOK B)
« on: November 08, 2008, 10:53:53 PM »
Salam perkenalan...
Saya ahli baru di sini...
Sy bcadang nak beli apartment sri melati blok b.
Ada sesiapa boleh bagi maklumat tentang aprtment ini.
1.Berapa market value?
2.Berapa rate sewa kat situ?
3.Kemudahan2 yang terdapat di situ?
4.Jarak dari KL ke sana
Best tak dok situ...ingat nak alih angin, lari dr KL
Sekian TQ
« Last Edit: December 16, 2008, 11:25:39 AM by Sulaiman Sabur »

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: SERI MELATI APARTMENT(BLOK B)
« Reply #1 on: December 10, 2008, 05:09:23 PM »
Memang best duduk di Bdr Seri Putera ni...aman dan damai jer.
Rasanya dari sini ke KL lebih kurang 30-45 minit ikut highway.

« Last Edit: January 11, 2010, 10:26:11 PM by Matahati »
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Giemns

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 365
Re: SERI MELATI APARTMENT(BLOK B)
« Reply #2 on: January 04, 2009, 05:44:45 PM »
Apa status penukaran meter air kepada sistem meter individu. Dah letih bayar air dengan kadar yg maha RM 1.38 per m3. Tok Pengulu tolong tengokkan sikit. Nanti dapat menikmati air subsidi sikit!! ???

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: SERI MELATI APARTMENT(BLOK B)
« Reply #3 on: January 07, 2009, 02:24:57 PM »
salam.... samalah kat mawar... kami masih pakai meter pukal.

Tapi alhamdulillah dah ada perkembangan positif untuk dapat meter air individu.

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: SERI MELATI APARTMENT(BLOK B)
« Reply #4 on: January 07, 2009, 03:03:14 PM »
salam.... samalah kat mawar... kami masih pakai meter pukal.

Tapi alhamdulillah dah ada perkembangan positif untuk dapat meter air individu.

salam..

akusempoi.....updatekan sikit ttg meter air tuu.
kenapa blog serimawar tak di updatekan..bizi ke?
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: SERI MELATI APARTMENT(BLOK B)
« Reply #5 on: January 07, 2009, 04:23:02 PM »
a'ah..bz ler

update utk meter air pukal seri mawar... hari ini Syabas dah datang tengok sample ubah suai meter air dan mereka dah bagi green light untuk teruskan proses ubahsuai. so sekarang tugas JMB untuk melaksanakan proses pada semua unit.

JMB akan terus buat ubahsuai pada semua unit rumah dan caj akan dimasukkan dalam bil. Kemudian dalam masa yg sama penduduk kena bayar wang deposit dan kos pemasangan anggaran dalam RM150 seunit. Kos ubahsuai lain anggaran dalam RM85. So total untuk proses ini dalam RM235. Tapi .. ada tapinya... deposit lama yg dibayar kepada pemaju akan dapat semula... tak silap RM110. Ini akan dapat lepas semua proses selesai.

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: SERI MELATI APARTMENT(BLOK B)
« Reply #6 on: January 07, 2009, 04:37:12 PM »
Terima kasih akusempoi di atas info ini. Sy tak menetap di seri mawar tp apartmen sy di sewakan.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Giemns

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 365
Re: SERI MELATI APARTMENT(BLOK B)
« Reply #7 on: January 07, 2009, 08:49:27 PM »
Deposit untuk meter syabas yang baru sejumlah RM130-00. Dulu dah bayar kat pemaju sejumlah RM100-00. Di melati kutipan tambahan sebanyak RM30-00 telah di buat. Status penukaran meter tu tak ade makluman. Tu lah minta tok pengulu persatuan penduduk tengokan!!

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: SERI MELATI APARTMENT(BLOK B)
« Reply #8 on: January 08, 2009, 05:18:36 PM »
Maaf ada sedikit kesilapan.

Deposit Syabas RM100.

Kos pemasangan RM30 atau RM40 untuk unti atas. Unit atas biasanya guna meter yg lebih besar sebab tekanan airnya tinggi.

Deposit lama dengan Bangi Height akan dapat semula, tetapi kita kena letak deposit baru dulu untuk permohonan. Bila meter pukal dah dibuang, baru proses pengembalian wang akan dijalankan.

mrzul

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 118
Re: SERI MELATI APARTMENT(BLOK B)
« Reply #9 on: January 30, 2009, 09:33:51 AM »
Salam..

Kepada semua penghuni Pangsapuri Seri Melati, nkorang semua ada bayar duit insuran yang dikenakan oleh pihak JMB tak? Aku tak bayar  sebab dah ada dalam MRTA loan. Aku dah info pada bini Ustad yang jadi kerani kat JMB Seri Melati, tapi bil bulan ni masih lagi keluar lagi. Kenapa perlu bayar insuran tu? Tak paham betul lah aku. JMB ni asik mintak duit je keje dia. Tak mesra penduduk langsung. ???

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: SERI MELATI APARTMENT(BLOK B)
« Reply #10 on: January 30, 2009, 09:49:27 AM »
Salam..

Kepada semua penghuni Pangsapuri Seri Melati, nkorang semua ada bayar duit insuran yang dikenakan oleh pihak JMB tak? Aku tak bayar  sebab dah ada dalam MRTA loan. Aku dah info pada bini Ustad yang jadi kerani kat JMB Seri Melati, tapi bil bulan ni masih lagi keluar lagi. Kenapa perlu bayar insuran tu? Tak paham betul lah aku. JMB ni asik mintak duit je keje dia. Tak mesra penduduk langsung. ???

Setahu sy insuran MRTA mmg selalu dimasukan ke dlm loan kita. MRTA cover diri kita jika terjadi sesuatu kpd kita samada mati atau hilang upaya kekal. Jika JMB meminta MRTA dibayar.....ada sesuatu yg tak kena.

Mungkin yg diminta bayar tu Insuran kebakaran bkn MRTA. Cuba semak semula.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

mrzul

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 118
Re: SERI MELATI APARTMENT(BLOK B)
« Reply #11 on: January 30, 2009, 10:35:52 AM »
Salam..

Kepada semua penghuni Pangsapuri Seri Melati, nkorang semua ada bayar duit insuran yang dikenakan oleh pihak JMB tak? Aku tak bayar  sebab dah ada dalam MRTA loan. Aku dah info pada bini Ustad yang jadi kerani kat JMB Seri Melati, tapi bil bulan ni masih lagi keluar lagi. Kenapa perlu bayar insuran tu? Tak paham betul lah aku. JMB ni asik mintak duit je keje dia. Tak mesra penduduk langsung. ???

Setahu sy insuran MRTA mmg selalu dimasukan ke dlm loan kita. MRTA cover diri kita jika terjadi sesuatu kpd kita samada mati atau hilang upaya kekal. Jika JMB meminta MRTA dibayar.....ada sesuatu yg tak kena.

Mungkin yg diminta bayar tu Insuran kebakaran bkn MRTA. Cuba semak semula.

Itu yang saya hairan, kalau insuran kebakaran pun saya tak nak bayar.Masa Bangi Height uruskan maintenance takda pulak dia mintak insuran rm34. Kalau sinking fund tu ada lah. Lepas JMB ambik alih mcm2 duit pulak dia mintak. Saya ni bukan orang senang. Banyak benda nak kena bayar. Macam wajib pulak dia suruh beli insuran tu. Mcam mana nak buat tu sedara..? Ada idea tak?

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: SERI MELATI APARTMENT(BLOK B)
« Reply #12 on: January 30, 2009, 10:51:21 AM »
Tentang insuran kebakaran tuu rasanya perlu dibayar. Jika terjadi kebakaran pihak insuran tidak cover rumah sdr jika premium tak dibayar. Sdr terpaksa tanggung kerugian sendiri. Penting insuran kebakaran tuu.
« Last Edit: January 30, 2009, 10:53:12 AM by Matahati »
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

mrzul

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 118
Re: SERI MELATI APARTMENT(BLOK B)
« Reply #13 on: January 30, 2009, 11:28:56 AM »
Tentang insuran kebakaran tuu rasanya perlu dibayar. Jika terjadi kebakaran pihak insuran tidak cover rumah sdr jika premium tak dibayar. Sdr terpaksa tanggung kerugian sendiri. Penting insuran kebakaran tuu.

Ye ke..? Kalau macam tu kena bayar jugak lah ni ye?. Takpe nanti saya cuba tengok semula  T&C dalam S&P saye antara Pemaju dan bank. Kalau takde kene bayar jugak lah ni.. Macam2 JMB ni. Ni mesti ada komisen dgn pihak insuran tu. Tu sebab dia beria2 suruh beli tu.. >:(

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: SERI MELATI APARTMENT(BLOK B)
« Reply #14 on: January 30, 2009, 11:45:32 AM »
Cuma nak mencelah.
Lazim nya JMB tidak akan mengenakan caj caj yang baru. Semua caj, baik Maintenance Fees, Insuran, Sinking fund adalah serupa dengan apa yang di kutip oleh pemaju terdahulu. Mungkin anda tak perasan dan jangan terburuk sangka. JMB tak kan ada kepentingan lain nya, hanya memastikan segala pembayaran dan perkhidmatan adalah seperti yang termaktub.