Author Topic: Checklist Ambil Kunci/Serahan Vacant Possession  (Read 8594 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

norkama

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 23
Checklist Ambil Kunci/Serahan Vacant Possession
« on: 18 May, 10:46:42 AM »
Ada sesiapa boleh kongsi pengalaman? Apa yang patut disediakan? Hak2 pembeli? Boleh buat checklist utk dikongsi?

rosdin

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 172
  • Gender: Male
Re: Checklist Ambil Kunci/Serahan Vacant Possession
« Reply #1 on: 18 May, 12:03:40 PM »
rasanya kita leh kongsi pengalaman warga BSP yg sedia ada seperti dibawah...

sikit tips yang diajar oleh org tua²....


PERALATAN yang diperlukan... semasa check defect rumah...

1. Masking tape - tape yang kaler putih/cream tu... kalau ader retak ke, terus lekat dan tanda..
2. Marker Pen - merah pun ok.. senang nampak tulis nombor dan problem atas masking tape...
3. Kertas A4 - tulis kan senarai defect tu dengan nombor dan lokasi sekali... nanti senang nak cari...
4.


AIR
===
1. Pastikan semua meter air ada... semua kepala paip, shower tu dan benda² yang sewaktu dengannya ada...
2. Tutup semua kepala paip... pastikan sambungan betul takder, yang tercabut/longgar...
3. Buka air kat meter... biar air masuk tangki sampai penuh... Kalau rajin boleh pergi panjat tengok tangki dulu...
4. Bila air dah penuh dalam tangki.... bacaan pada meter air tu mesti berhenti, kalau tak... paip bocor sebelum sampai ke tangki..
5. Check air kat semua bilik air... test satu persatu....
6.



ELEKTRIK
=======
1. On kan main suis... kemudian on kan suis fius( suis yg kecik & banyak tu, tak tau nama) tu satu persatu...
2. Test Soket 3-pin tu satu persatu... guna tester atau lampu tidur kecik tu pun bleh...
3.


TILES
====
1. Check satu persatu tile dalam rumah tu... kena ketuk, kalau bunyi kosong... pecahkan saja, minta pemaju tukar...
2. Kalau ader yang pecah sikit atau retak... minta tukar juga...
3. Kena check kat semua tempat, kat bawah sink/wash basin dan tempat tersorok...
4.


PINTU & KUNCI
===========
1. Tukar semua kunci depan dan belakang...sebab keselamatan, maybe dah diduplicate..
2. Tukar pintu belakang, pintu plywood tu tak leh caya... guna kunci yang ok skit.. double lock...
3. Kalau tak tukar main gate, make sure gate tu tak boleh diangkat/cabut pada ensel tu...
4. Sliding door... pasang penyendal keselamatan besi/kayu panjang...letak pada rel sliding tu supaya tak leh tolak drp luar...
5. Grill ikut budget laa... tapi make sure kunci dia yang double lock...
6.

ADAB & DOA
=========
1. Boleh baca doa yang biasa tu...


"Bismillahi walajnaa wa bismillahi kharajnaa wa-alallaahi rabbina tawak-kalnaa"
Dengan nama Allah kami masuk rumah, dengan nama Allah kami keluar rumah, serta kepada-Nya kami berserah diri

2. Baca bismillah & beri salam ketika masuk...
3. Niat masuk rumah untuk berlindung/beribadah kerana ALLAH.. tawakkal kpd ALLAH..
4. Azan di setiap sudut atau bilik dalam rumah..
5. Baca Surah Al Baqarah ayat 1 sampai habis.. "Sesungguhnya Syaitan itu lari dari rumah yang di dalamnya dibaca surat Al Baqarah."
6. Amalkan bacaan ayat² al quran, yassin dan solat berjemaah satu family... ayat kursi juga..
7. Sebelum masuk bleh buat solat jemaah/solat hajat mohon perlindungan ALLAH..
8. Buat kenduri kesyukuran dan jamulah fakir miskin & anak yatim... bukan party nie..
9.


nanti sambung lagi...

terra2400

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 320
Re: Checklist Ambil Kunci/Serahan Vacant Possession
« Reply #2 on: 18 May, 04:55:01 PM »
Satu lagi alat penting bawa kamera atau hp berkamera untuk 'tangkap' gambar defect...... ;D ;D ;D

norkama

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 23
Re: Checklist Ambil Kunci/Serahan Vacant Possession
« Reply #3 on: 18 Jun, 02:45:08 PM »
Baru dpt Surat VP!  ;D. Kena tunggu bank settle dulu. Harap2 CIMB tak lambat disburse. Kena byr 496.10 utk deposit dsbnya...ada apa2 major defect ke? (pd siapa yg dah amik kunci dulu)

zai_jnr

  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 576
Re: Checklist Ambil Kunci/Serahan Vacant Possession
« Reply #4 on: 19 Jun, 10:02:07 AM »
Baru dpt Surat VP!  ;D. Kena tunggu bank settle dulu. Harap2 CIMB tak lambat disburse. Kena byr 496.10 utk deposit dsbnya...ada apa2 major defect ke? (pd siapa yg dah amik kunci dulu)

sama la ngn sy, baru dpt smlm surat VP..nk kener FUA ngn bank esok nie utk full disburse kt developer..tp sy ada interest late payment bank RM76.++..

rosdin

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 172
  • Gender: Male
Re: Checklist Ambil Kunci/Serahan Vacant Possession
« Reply #5 on: 19 Jun, 10:26:25 AM »
Baru dpt Surat VP!  ;D. Kena tunggu bank settle dulu. Harap2 CIMB tak lambat disburse. Kena byr 496.10 utk deposit dsbnya...ada apa2 major defect ke? (pd siapa yg dah amik kunci dulu)

sama la ngn sy, baru dpt smlm surat VP..nk kener FUA ngn bank esok nie utk full disburse kt developer..tp sy ada interest late payment bank RM76.++..
waahhh... maknanya unit Bahagia pun dah terima VP.. tahniah.. tahniah... makin ramai la akan amik kunci + pindah masuk nanti..

destined10

  • Guest
Re: Checklist Ambil Kunci/Serahan Vacant Possession
« Reply #6 on: 19 Jun, 04:34:47 PM »
wah dah lama tak post kat sini. Saya dah dapat VP isnin lepas. Jumaat baru call Bangi Height untuk tanya status full settlement by bank. Rupanya CIMB tak bayar lagi. Sehingga jumaat, kebanyakan yang diterima dari RHB dan Maybank. Maybe ambik kunci minggu depan. Lambat sikit lah...


Lot 009, Rumah no 17

ukhti noor

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
Re: Checklist Ambil Kunci/Serahan Vacant Possession
« Reply #7 on: 19 Jun, 07:52:24 PM »
alhamdulillah syukur...sya pun da dpt surt tu...mg dipermudahkan Allah u msuk rumah bru u sya sume...dunia baru..jiran bru...amin...

missafzan

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
Re: Checklist Ambil Kunci/Serahan Vacant Possession
« Reply #8 on: 20 Jun, 04:05:21 PM »
terima kasih en Rosdin....

banyak tips saya boleh belajar tu...aduhai..rupanya nak masuk rumah baru nih bukan senang kejenya...dan bukan murah jugak la...pitem plak memikirkan bape duit nak kene keluar nih...aduhhh....

LI120

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 63
  • Gender: Male
Re: Checklist Ambil Kunci/Serahan Vacant Possession
« Reply #9 on: 13 Jul, 05:58:05 PM »
tumpang tanya... abadi dah dpt kunci, bahagia pun dah dpt kunci... ada sapa pemilik ceria yg dah amik kunci?
sbb td kol bangi height dia ckp dah serah kunci....

Kesinai

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 52
  • Gender: Male
Re: Checklist Ambil Kunci/Serahan Vacant Possession
« Reply #10 on: 14 Jul, 01:42:35 PM »
Dah amik lastweek lagi. Time tu tanye org developer, diaorg cakap baru 20% warga Ceria yg dah amik kunci. Jd marilah kiter memeriahkan kejiranan kiter ni cepat2..hehehehe. ;D

Raiesa

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 90
Re: Checklist Ambil Kunci/Serahan Vacant Possession
« Reply #11 on: 14 Jul, 03:30:48 PM »
My Wife dah ambil kunci tadi..inspection next week (Tuesday).