Author Topic: Parking kereta  (Read 5648 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sub_zero

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 65
Parking kereta
« on: December 30, 2008, 03:55:53 PM »
Assalamu'alaikum kepada penduduk fasa 1..
sbb rumah aku kat jalan impian putra 2/2,
so aku assume rumah fasa 1 start dari jalan 2/1 sampai ke atas 2/(tatau sampai nombor brape??)

Aku cuma nak bertanya pasal parking kereta..
terutamanya kalau adik beradik / sanak saudara / member2 datang ziarah kita..kreta lebih 4..5 bijik..
kalau rumah corner..boleh park keliling rumah..
kalau depan rumah ade padang.. boleh park kat tepi padang..
kalau rumah tengah2 yg berhadapan dgn rumah..mcm tatau nak parking mane kalu ade byk kreta..
ape solution korang?

aku kira nasibla jugak dah setahun setengah duk sini..rumah sbelah xde org masuk2 lg..
so pinjamla space depan rumah dia utk parking..

 ;D

M A T R I X

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1140
Re: Parking kereta
« Reply #1 on: December 30, 2008, 05:38:46 PM »
Bab ni yg pening nak jawab ni... aku sebelum beli rumah dah terfikir dah hal tu... masa nak booking hari tu ada juga rumah depan padang... ttp harganya kena tambah 14k... jadi aku batalkan....... :'( :'( aku pun ambik rumah paling lowest, dapat la rumah 2 lot dari jalan tepi... (itu je yg tinggal.. ), pd fikiran aku kalau sedara mara dtg diorang blh la parking kat tepi rumah end lot tu.... boleh kot???

snakatak

  • Moderator
  • Hulubalang
  • ***********
  • Posts: 567
Re: Parking kereta
« Reply #2 on: December 30, 2008, 06:01:10 PM »
 ;D ;D ;D

OneiZa

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 74
Re: Parking kereta
« Reply #3 on: December 31, 2008, 11:14:42 AM »
Ini juga merupakan salah satu faktor kenapa org beli umah masa launching sekejap jek, tapi saya dulu nak dekat 3 jam dok kat situ bertanya itu ini dengan Angie Tan... Pening gak lar dia melayan... Tapi alhamdulillah, puas hati dengan umah yg saya pilih...

Parking utk sedara mara memang saya ambil kira... Beza harga plak lebih kurang 4K jek...
So saya pilih umah saya duduk sekarang sebab ianya, depan padang permainan, nombor 2 dari umah corner lot & belakang umah saya takde umah org lain lagi dah...

So kalau sedara mara nak parking memang banyak kawasan, & paling penting tak mengganggu jiran2 yg lain...  ;D  ;D

snakatak

  • Moderator
  • Hulubalang
  • ***********
  • Posts: 567
Re: Parking kereta
« Reply #4 on: December 31, 2008, 03:36:09 PM »
Depan saya tembok besaq ..parking lah sesuka hati masa raya tu 15 biji keta bratur relex jek.. tu yang untung tu ..
,
,
« Last Edit: December 31, 2008, 03:38:39 PM by snakatak »

M A T R I X

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1140
Re: Parking kereta
« Reply #5 on: December 31, 2008, 09:15:16 PM »
 :'( :'( :'( :'( :'(

silvershadow

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 97
Re: Parking kereta
« Reply #6 on: January 01, 2009, 01:36:45 AM »
emmm... umah aku end lot, belakang pun takde umah org kira ok la takat 4 biji keta nak parking kat tengah2 tu... kalu kenduri bole kut pasang khemah
« Last Edit: January 01, 2009, 01:38:33 AM by silvershadow »

M A T R I X

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1140
Re: Parking kereta
« Reply #7 on: January 01, 2009, 08:49:20 AM »
Bukannya tak nak ambik end lot & depan padang tu...... :(, sebenarnya memang dah over budget sgt nak beli rumah ni.... kira macam dah jerut perut jugak la bila start full payment nanti.... :( :( lagi pun org rumah nak berhenti kerja bila pindah sana nanti..... perit jugak.... Kalau nak end lot masa tu memang ada 1 lot lagi tapi kena tambah 10k, nak depan padang ada byk tapi + 14k utk lot tgh.... fikir2 memang tak mampu..... ;D aaahhh pandai2 la sedara mara aku nak parking kereta diorg kat mana nanti....  :D :D :D

silvershadow

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 97
Re: Parking kereta
« Reply #8 on: January 01, 2009, 09:34:52 AM »
itulah pasal bajet la aku amik umah 1 1/2 tingkat je.... lps kira2 tak cukup utk ambik 2 tingkat, betullah tambah 10k utk end lot, sebab lebih tingkap dgn dinding  :-\, tapi ok la aku dpt advanced tanah kat blakang, boleh la bercucuk tanam  :)

sub_zero

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 65
Re: Parking kereta
« Reply #9 on: January 02, 2009, 10:15:52 AM »
kalu ikutkn..
kat rumah aku..
dalam boleh park dua bijik kreta..
depan gate boleh lagi dua bijik..parking selari dgn gate kalu dia tutup..
depan blakang dua bijik kreta depan gate pun boleh park lg 4 bijik..
blakang boleh 3 bijik..
so maximum 11 bijik..
lebih kalu kene parking kat tepi padang & jln mai rumah aku..

ahaha..  ;D

M A T R I X

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1140
Re: Parking kereta
« Reply #10 on: January 02, 2009, 02:43:05 PM »
ha ha ha, aku dah buat ukuran.... ikut S &P, kat dlm porch blh parking 2 wira aeroback & 2 kancil atau apa2 kereta yg panjang lebih kurang kancil.... jadi 4 kereta boleh masuk dalam :D :D :D

kat luar gate & belakang tak tahu la pulak... kena tunggu rumah siap la jawabnya... ;D

snakatak

  • Moderator
  • Hulubalang
  • ***********
  • Posts: 567
Re: Parking kereta
« Reply #11 on: January 02, 2009, 03:36:01 PM »
Kayo kayo pak cik kayo ..satu keto 5 hinggit sejam parking ada 11 perggh..sejam dah rm55 kali 8 jam kali 20 hari waktu berkerja x sebulan perghh

M A T R I X

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1140
Re: Parking kereta
« Reply #12 on: January 03, 2009, 07:39:59 AM »
Kayo kayo pak cik kayo ..satu keto 5 hinggit sejam parking ada 11 perggh..sejam dah rm55 kali 8 jam kali 20 hari waktu berkerja x sebulan perghh

snakatak, bukan 11 tapi 15 la..... he he he ;D ;D ;D jangan mare....

snakatak

  • Moderator
  • Hulubalang
  • ***********
  • Posts: 567
Re: Parking kereta
« Reply #13 on: January 05, 2009, 08:04:47 AM »
yoo 15 ..tambah tambah kayo pakcik    ...nizam wakkaahhh!! :D :D

hanee

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 69
Re: Parking kereta
« Reply #14 on: January 14, 2009, 08:36:08 AM »
rasanya pasal parking kete ni bkn masalh besar kalau kita dan jiran2 sepakat dan berbincang, bukan sedara kita selalu dtg kan, maybe masa cuti sek  or time kita nak wat kenduri ker.... so jiran2 kena paham gak la kalau kita tmpg parking tepi2 umah diorg ke, bgtau la elok2 ngan jiran2.... nanti time diorg kita kena consider plak psl parking tu...