Author Topic: Nak masuk rumah baru... aper nak buat...?  (Read 21097 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Wan Z

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 820
  • Gender: Male
  • Serangin Homes... Selamat Berjiran Semua!!!
Nak masuk rumah baru... aper nak buat...?
« on: December 31, 2008, 08:18:21 AM »
Admin...
kalau salah tempat tlg ler alihkan...
kalau dah ader topik nie... abaikan jer ler...


Boleh kita share persiapan nak masuk rumah baru...
tapi yang nie lebih kepada yang berkaitan pemaju & complain....

Wan Z

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 820
  • Gender: Male
  • Serangin Homes... Selamat Berjiran Semua!!!
Re: Nak masuk rumah baru... aper nak buat...?
« Reply #1 on: December 31, 2008, 08:22:22 AM »
Bila dah selesai semua bayaran kat office Araprak...
Mereka akan kasi satu tarikh appointment kat site office untuk ambik kunci...

Pergi site office, ambik kunci...
borang complain camner....?
nanti boleh terus complain sure ada defect punyer...

Ajak staff Araprak tu pergi tengok rumah...
nanti salah rumah pulak... ;D

Wan Z

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 820
  • Gender: Male
  • Serangin Homes... Selamat Berjiran Semua!!!
Re: Nak masuk rumah baru... aper nak buat...?
« Reply #2 on: December 31, 2008, 08:42:26 AM »
sikit tips yang diajar oleh org tua²....


PERALATAN yang diperlukan... semasa check defect rumah...

1. Masking tape - tape yang kaler putih/cream tu... kalau ader retak ke, terus lekat dan tanda..
2. Marker Pen - merah pun ok.. senang nampak tulis nombor dan problem atas masking tape...
3. Kertas A4 - tulis kan senarai defect tu dengan nombor dan lokasi sekali... nanti senang nak cari...
4.


AIR
===
1. Pastikan semua meter air ada... semua kepala paip, shower tu dan benda² yang sewaktu dengannya ada...
2. Tutup semua kepala paip... pastikan sambungan betul takder, yang tercabut/longgar...
3. Buka air kat meter... biar air masuk tangki sampai penuh... Kalau rajin boleh pergi panjat tengok tangki dulu...
4. Bila air dah penuh dalam tangki.... bacaan pada meter air tu mesti berhenti, kalau tak... paip bocor sebelum sampai ke tangki..
5. Check air kat semua bilik air... test satu persatu....
6.



ELEKTRIK
=======
1. On kan main suis... kemudian on kan suis fius( suis yg kecik & banyak tu, tak tau nama) tu satu persatu...
2. Test Soket 3-pin tu satu persatu... guna tester atau lampu tidur kecik tu pun bleh...
3.


TILES
====
1. Check satu persatu tile dalam rumah tu... kena ketuk, kalau bunyi kosong... pecahkan saja, minta pemaju tukar...
2. Kalau ader yang pecah sikit atau retak... minta tukar juga...
3. Kena check kat semua tempat, kat bawah sink/wash basin dan tempat tersorok...
4.

nanti sambung...

suzz

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 236
Re: Nak masuk rumah baru... aper nak buat...?
« Reply #3 on: December 31, 2008, 12:05:06 PM »
TQVM Wan Z...
Tips you mmg banyak membantu...Ada yg lain tak???

Wan Z

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 820
  • Gender: Male
  • Serangin Homes... Selamat Berjiran Semua!!!
Re: Nak masuk rumah baru... aper nak buat...?
« Reply #4 on: December 31, 2008, 12:38:09 PM »
sikit tips yang diajar oleh org tua²....


PERALATAN yang diperlukan... semasa check defect rumah...

1. Masking tape - tape yang kaler putih/cream tu... kalau ader retak ke, terus lekat dan tanda..
2. Marker Pen - merah pun ok.. senang nampak tulis nombor dan problem atas masking tape...
3. Kertas A4 - tulis kan senarai defect tu dengan nombor dan lokasi sekali... nanti senang nak cari...
4.


AIR
===
1. Pastikan semua meter air ada... semua kepala paip, shower tu dan benda² yang sewaktu dengannya ada...
2. Tutup semua kepala paip... pastikan sambungan betul takder, yang tercabut/longgar...
3. Buka air kat meter... biar air masuk tangki sampai penuh... Kalau rajin boleh pergi panjat tengok tangki dulu...
4. Bila air dah penuh dalam tangki.... bacaan pada meter air tu mesti berhenti, kalau tak... paip bocor sebelum sampai ke tangki..
5. Check air kat semua bilik air... test satu persatu....
6.



ELEKTRIK
=======
1. On kan main suis... kemudian on kan suis fius( suis yg kecik & banyak tu, tak tau nama) tu satu persatu...
2. Test Soket 3-pin tu satu persatu... guna tester atau lampu tidur kecik tu pun bleh...
3.


TILES
====
1. Check satu persatu tile dalam rumah tu... kena ketuk, kalau bunyi kosong... pecahkan saja, minta pemaju tukar...
2. Kalau ader yang pecah sikit atau retak... minta tukar juga...
3. Kena check kat semua tempat, kat bawah sink/wash basin dan tempat tersorok...
4.


PINTU & KUNCI
===========
1. Tukar semua kunci depan dan belakang...sebab keselamatan, maybe dah diduplicate..
2. Tukar pintu belakang, pintu plywood tu tak leh caya... guna kunci yang ok skit.. double lock...
3. Kalau tak tukar main gate, make sure gate tu tak boleh diangkat/cabut pada ensel tu...
4. Sliding door... pasang penyendal keselamatan besi/kayu panjang...letak pada rel sliding tu supaya tak leh tolak drp luar...
5. Grill ikut budget laa... tapi make sure kunci dia yang double lock...
6.

ADAB & DOA
=========
1. Boleh baca doa yang biasa tu...


"Bismillahi walajnaa wa bismillahi kharajnaa wa-alallaahi rabbina tawak-kalnaa"
Dengan nama Allah kami masuk rumah, dengan nama Allah kami keluar rumah, serta kepada-Nya kami berserah diri

2. Baca bismillah & beri salam ketika masuk...
3. Niat masuk rumah untuk berlindung/beribadah kerana ALLAH.. tawakkal kpd ALLAH..
4. Azan di setiap sudut atau bilik dalam rumah..
5. Baca Surah Al Baqarah ayat 1 sampai habis.. "Sesungguhnya Syaitan itu lari dari rumah yang di dalamnya dibaca surat Al Baqarah."
6. Amalkan bacaan ayat² al quran, yassin dan solat berjemaah satu family... ayat kursi juga..
7. Sebelum masuk bleh buat solat jemaah/solat hajat mohon perlindungan ALLAH..
8. Buat kenduri kesyukuran dan jamulah fakir miskin & anak yatim... bukan party nie..
9.


nanti sambung lagi...
« Last Edit: December 31, 2008, 12:50:01 PM by Wan Z »

Iz

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 79
  • Gender: Female
Re: Nak masuk rumah baru... aper nak buat...?
« Reply #5 on: January 02, 2009, 02:42:40 PM »
Salamz..

Mr Wan Z..

Thanx 4 d info....amat berguna sekali 4 me...Al maklum lerrrr...xder pengalaman masuk umah baru...


p/s: kalo dulu2, biler parents ckp pasal nak renovate nih...nak renovate tuh...memang x minat nak amik tau...but now....turn sendri plak...mula la menggelabah... ;)
Capt Iz, MINDEF

Hafiz

  • Guest
Re: Nak masuk rumah baru... aper nak buat...?
« Reply #6 on: January 13, 2009, 12:23:51 PM »
Hai,

Saya Hafiz dari Nazha Resources Enterprise. Kami menyediakan khidmat contruction, Renovation, Interior Design dll.

Project Manager Mohd Hafiz 013-2853835
emel : nrgroup@ymail.com

Wan Z

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 820
  • Gender: Male
  • Serangin Homes... Selamat Berjiran Semua!!!
Re: Nak masuk rumah baru... aper nak buat...?
« Reply #7 on: January 13, 2009, 01:03:45 PM »
Hai,

Saya Hafiz dari Nazha Resources Enterprise. Kami menyediakan khidmat contruction, Renovation, Interior Design dll.

Project Manager Mohd Hafiz 013-2853835
emel : nrgroup@ymail.com

Admin..
tolong kasi nasihat skit...
salah tempat laa...

Naim

  • Guest
Re: Nak masuk rumah baru... aper nak buat...?
« Reply #8 on: January 19, 2009, 07:58:41 PM »
Mr Wan...terima kasih untuk info yang amat berguna tuh.

Yang doa tuh sesuai masa kita dah pindah masuk barang atau sebelum?

Wan Z

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 820
  • Gender: Male
  • Serangin Homes... Selamat Berjiran Semua!!!
Re: Nak masuk rumah baru... aper nak buat...?
« Reply #9 on: January 20, 2009, 08:29:20 AM »
Mr Wan...terima kasih untuk info yang amat berguna tuh.

Yang doa tuh sesuai masa kita dah pindah masuk barang atau sebelum?

doa tu biasanya baca bila kita nak masuk dan keluar rumah..

kalau spesifik lagi...
semasa nak kunci tu baca bismillahi tawakkal 'alallah (sorry tak reti nak eja...)
pastu baca doa nie... minta Allah lindungi harta kita..




masa nak masuk, nak bukak kunci baca bismillah + doa.. pastu bukak pintu terus beri salam kuat skit kat orang dalam...
kalau takder org pun kena beri salam gak.. sebab ada yang dok kat dalam tu... malaikat ramai...
benda yg follow kita pun tak akan ikut masuk dalam rumah...

Pok Lah CBR

  • Guest
Re: Nak masuk rumah baru... aper nak buat...?
« Reply #10 on: January 25, 2009, 12:25:08 PM »
Tengok segala lubang tandas & bilik air ada tersumbat ka x? pastu jgn lupa check tile, kot2 kosong simen x penuh.rumah saya dh kena, letak tajer almari tile pecah ........

Wan Z

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 820
  • Gender: Male
  • Serangin Homes... Selamat Berjiran Semua!!!
Re: Nak masuk rumah baru... aper nak buat...?
« Reply #11 on: January 29, 2009, 12:13:54 PM »
idea saya untuk detect kebocoran kat bathroom nie...
susah skit, tp bleh di gunapakai kot..

takungkan air dalam bilik air tu beberapa hari...
tutup/seal tempat keluar air tu..
nak lagi ok.. tutup yang kat area pintu...
cara nak tutup...? guna silicon.. lilin...
byk cara nie, tapi pikirkan lah yg paling sesuai...

lepas tu bleh nampak kesan kebocoran tu jika ada...
dah tu baru bleh plan nak buat plaster siling kat bawah...  ;D

Wan Z

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 820
  • Gender: Male
  • Serangin Homes... Selamat Berjiran Semua!!!
Re: Nak masuk rumah baru... aper nak buat...?
« Reply #12 on: February 02, 2009, 09:48:38 AM »
sikit tips yang diajar oleh org tua²....


PERALATAN yang diperlukan... semasa check defect rumah...

1. Masking tape - tape yang kaler putih/cream tu... kalau ader retak ke, terus lekat dan tanda..
2. Marker Pen - merah pun ok.. senang nampak tulis nombor dan problem atas masking tape...
3. Kertas A4 - tulis kan senarai defect tu dengan nombor dan lokasi sekali... nanti senang nak cari...
4.


AIR
===
1. Pastikan semua meter air ada... semua kepala paip, shower tu dan benda² yang sewaktu dengannya ada...
2. Tutup semua kepala paip... pastikan sambungan betul takder, yang tercabut/longgar...
3. Buka air kat meter... biar air masuk tangki sampai penuh... Kalau rajin boleh pergi panjat tengok tangki dulu...
4. Bila air dah penuh dalam tangki.... bacaan pada meter air tu mesti berhenti, kalau tak... paip bocor sebelum sampai ke tangki..
5. Check air kat semua bilik air... test satu persatu....
6. Drain pipe untuk aircond... kena test masukkan air, takut tersumbat atau kena tipu.. paip tak sambung setakat gimmick jer..
7. Mangkuk tandas kena test juga... kalau air tak lancar, mesti depa dah buang lebihan simen kat dalam tu...


ELEKTRIK
=======
1. On kan main suis... kemudian on kan suis fius (suis yg kecik & banyak tu, tak tau nama) tu satu persatu...
2. Test Soket 3-pin tu satu persatu... guna tester atau lampu tidur kecik tu pun bleh... so kita bleh tau mana satu yang problem..
3. Test semua suis kat rumah tu, pastikan tiada yang ketat atau tak leh nak tekan...
4. Ketuk kat tepi semua soket/suis.. pastikan depa dah simen tepi tu.. takut ada ruang kosong, next time mudah pecah..


TILES
====
1. Check satu persatu tile dalam rumah tu... kena ketuk, kalau bunyi kosong... pecahkan saja, minta pemaju tukar...
2. Kalau ader yang pecah sikit atau retak... minta tukar juga...
3. Kena check kat semua tempat, kat bawah sink/wash basin dan tempat tersorok...
4.


PINTU & KUNCI
===========
1. Tukar semua kunci depan dan belakang...sebab keselamatan, maybe dah diduplicate..
2. Tukar pintu belakang, pintu plywood tu tak leh caya... guna kunci yang ok skit.. double lock & dead lock..
3. Kalau tak tukar main gate, make sure gate tu tak boleh diangkat/cabut pada ensel tu...
4. Pintu kat pagar belakang tu kena kunci, pasang padlock yang weatherproof... jgn simpan tangga kat belakang rumah...
5. Sliding door... pasang penyendal keselamatan besi/kayu panjang...letak pada rel sliding tu supaya tak leh tolak drp luar...
6. Gunakan padlock yang berkualiti, bukan pasar malam punya... nanti rosak haru pulak tak boleh buka..
7. Padlock yang baik seperti ABUS & ABLOY mahal sgt.. guna kan YALE, SOLEX atau setara pun ok..


GRILL / BESI JERIJI
==============
1. Design ikut budget.. tapi mesti yang agak kukuh, sebab ada design yang guna besi halus jer, mudah dipotong nanti..
2. Kunci mesti double lock.. boleh tambah selak atau kunci daripada dalam...
3. Telinga ker apa.. untuk pasang padlock tu mesti kukuh kat joint dia.. kat situ yang paling tak secure, guna tukul jer dah tercabut...
4. Mounting ke dinding, terutama tingkap mesti kuat.. skru mesti cukup kuat, kalau boleh guna besu yang ditanam dan weld ke tingkap..
5. Kalau guna grill yang boleh dibuka/safety tu.. pastikan tak boleh dibuka drp luar... nanti mudah perompak pecah cermin dan buka..


BUMBUNG / ATAP
=============
1. Kalau boleh naik ler atas tu, try tengok apa yang ada... mana ler tau ada benda asing atau defect kat situ...
2. Time hujan lebat, atau hujan.. tunggu dalam rumah atau check kat siling.. selalu time hujan lebat jer bocor atap tu..
3. pastikan tiada atap concrete tu yang retak atau pecah atau sumbing.. minta depa replace segera...
4. Kalau boleh masuk atas siling, sambil tengok tangki air.. tengok sekali joint kayu yang support bumbung tu..
5. Pastikan kayu tu elok keadaannya dan sambungan betul... bukat kayu terpakai/rosak atau yang disambung-sambung...
6. Pastikan dinding memisahkan rumah sebelah proper keadaannya, tiada lubang dan tiada retakan...


TANGKI AIR
=========
1. Kena naik atas siling, baru boleh check tangki air... yang penting tengok kekuatan support/penyokong kedudukan dia..
2. Tengok kat dalam tu, takut ada benda asing... masa install depa pakai letak jer.. bersihkan tangki air daripada kekotoran/batu/pasir...
3. Kalau ada plan nak install Outdoor filter, depa akan servis bersihkan tangki air sekali.. so, minta pakar yang settelkan...
4. Paip limpah tu kena check juga, kalu pelampung rosak, air tu pegi mana...
5. Nak lagi best, pasang air kat meter... pastu check air masuk kat tangki, baru tau camner tangki tu function...


ADAB & DOA
=========
1. Boleh baca doa yang biasa tu...



"Bismillahi walajnaa wa bismillahi kharajnaa wa-alallaahi rabbina tawak-kalnaa"
Dengan nama Allah kami masuk rumah, dengan nama Allah kami keluar rumah, serta kepada-Nya kami berserah diri

2. Baca bismillah & beri salam ketika masuk...
3. Niat masuk rumah untuk berlindung/beribadah kerana ALLAH.. tawakkal kpd ALLAH..
4. Azan di setiap sudut atau bilik dalam rumah..
5. Baca Surah Al Baqarah ayat 1 sampai habis.. "Sesungguhnya Syaitan itu lari dari rumah yang di dalamnya dibaca surat Al Baqarah."
6. Amalkan bacaan ayat² al quran, yassin dan solat berjemaah satu family... ayat kursi juga..
7. Sebelum masuk bleh buat solat jemaah/solat hajat mohon perlindungan ALLAH..
8. Buat kenduri kesyukuran dan jamulah fakir miskin & anak yatim... bukan party nie..
9. Bila nak keluar rumah, semasa nak kunci tu baca bismillahi tawakkal 'alallah dan baca doa nie.. minta Allah lindungi harta kita..



« Last Edit: February 02, 2009, 10:46:22 AM by Wan Z »

suzz

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 236
Re: Nak masuk rumah baru... aper nak buat...?
« Reply #13 on: February 02, 2009, 09:33:03 PM »
salam,

saya baru dpt info dr kawan...
kononnya berpindah rumah pada bulan safar kurang elok...
yg saya tau pada zaman nabi mmg banyak berlaku bencana pd bulan safar....
so org tua2 kata elakkan perkara baik buat dalam bulan safar risau jadi kurang baik...
skrg ni tgh bulan safar....any comment...so far saya tahu semua bulan baik buat saya...
Waallahualam...

H.E.I.U

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 329
Re: Nak masuk rumah baru... aper nak buat...?
« Reply #14 on: July 26, 2009, 11:33:17 PM »
Salam sumer...

betul Suzz...tiada yg buruk pd bulan2 Islam...
utk kongsi brsama...
rujuk hadis Rasulullah brkaitan bln Safar...(hadis kitab pimpinan Al-Rahman )

diantaranya, Rasulullah bersabda...
"tiada kesialan pada penyakit kusta, tiada kesialan pd burung hantu dan tiada kesialan pd bulan safar..."

kalu rujuk hadis tingkatan lima pon ada hadis nih...
Wallahu'alam...
INGATLAH PERHIMPUNAN ITU...IA PASTI DATANG!!!