Author Topic: Apa Itu Rumah Lelong?  (Read 121130 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Apa Itu Rumah Lelong?
« on: January 06, 2009, 12:32:31 PM »
Sekadar nak berkongsi info dengan kawan² berkaitan dengan rumah lelong. Mungkin ada di antara kawan2 di sini lebih arif bab ini. Tak mengapalah...kita kongsi informasi.

Ada orang bertanya rumah lelong ni rumah apa ya? Rumah 'Second hand' ke?. Rumah tak laku ke? Atau rumah pemilik tak bayar ansuran ke?.

Tips terkini di sini http://putra-mahkota.com/forum/index.php?topic=846.msg30900#msg30900

« Last Edit: December 28, 2009, 04:56:56 PM by Matahati »
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #1 on: January 08, 2009, 05:49:02 PM »
Hari ini seorang sahabat sy berjaya membida sebuah banglo dgn harga RM160k di Port Dickson. Harga di bawah harga pasaran dgn keluasan 5,597 kaki persegi. Mana nak dpt harga sebegitu!

Dengan rumah lelong ianya tak mustahil...

Tahu ke kawan2 kita  boleh beli rumah dgn menggunakan duit org lain. Baca buku 'Kaya Dengan Rumah' penulisnya Shamsudin Kadir.

Gambar rumah yg berjaya di bida
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #2 on: January 08, 2009, 08:12:13 PM »
nak dapat rumah lelong ini kena banyak bersabar sebab susah gak nak dapat ikut cita rasa kita.

saya cuba gak dulu cari rumah lelong. jumpalah satu rumah, dah siap site survey.

bila sampai masa nak lelong, cancel, sebab owner bayar bank. so kenalah cari yg lain.

cari punya cari, sampai sekarang tak jumpa yg berkenan di hati.

tip: kena tengok dan periksa betul2 rumah tersebut termasuk segala oustanding.

p/s: ada kes org beli rumah lelong, jumpa mayat dalam peti sejuk.... jangan risau ...hanya kes terpencil

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #3 on: January 08, 2009, 09:27:40 PM »
nak dapat rumah lelong ini kena banyak bersabar sebab susah gak nak dapat ikut cita rasa kita.

saya cuba gak dulu cari rumah lelong. jumpalah satu rumah, dah siap site survey.

bila sampai masa nak lelong, cancel, sebab owner bayar bank. so kenalah cari yg lain.

cari punya cari, sampai sekarang tak jumpa yg berkenan di hati.

tip: kena tengok dan periksa betul2 rumah tersebut termasuk segala oustanding.

p/s: ada kes org beli rumah lelong, jumpa mayat dalam peti sejuk.... jangan risau ...hanya kes terpencil

Akusempoi....alahai kesiannya..dah dpt rumah idaman owner pulak setel kan bank.

Betul tuu...nak beli rumah lelong kena pegi survey keadaan rumah tu dulu..check berapa outstanding maintenance fee nyer (jika apartment), cukai taksiran dan cukai tanah. Jika berbaloi..teruskan bid!

Wowww...mayat ek! takoootttttttttt  :o
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #4 on: January 12, 2009, 07:04:09 PM »
Saya ada beli sebuah flet lelong dengan harga 15k.

Bayar Ejen RM1500.00
Grill RM1500
Air RM200++ Tak ingat.... file tinggal kat opis
Elektrik RM190++ Tak ingat.... file tinggal kat opis
Rewiring + Pasang semua kipas+lampu+ kotak power supply (semua wire dah di kebas pencuri tembaga) RM1900
Kipas (3) RM360
Lampu (8) RM112
Plumbing +tampal retak+buang sampah owner lama+ tampal tangki air bocor RM1200
Lawyer RM800
Semua sekali RM22762.00

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #4 on: January 12, 2009, 07:04:09 PM »



Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #5 on: January 12, 2009, 07:32:35 PM »
Saya ada beli sebuah flet lelong dengan harga 15k.

Bayar Ejen RM1500.00
Grill RM1500
Air RM200++ Tak ingat.... file tinggal kat opis
Elektrik RM190++ Tak ingat.... file tinggal kat opis
Rewiring + Pasang semua kipas+lampu+ kotak power supply (semua wire dah di kebas pencuri tembaga) RM1900
Kipas (3) RM360
Lampu (8) RM112
Plumbing +tampal retak+buang sampah owner lama+ tampal tangki air bocor RM1200
Lawyer RM800
Semua sekali RM22762.00

RM22,762 tu jika dikira rumah tu masih dibawah harga pasaran. Sdr masih untung. Duit ejen bole di elakan jika kita sendiri yg pergi membida.

Rasanya rumah ni di Rawang atau bukit beruntung kan! Jika rumah tu utk diduduk kira ok ler tu.

Tkasih berkongsi info.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #6 on: January 12, 2009, 11:36:56 PM »
RM22,762 tu jika dikira rumah tu masih dibawah harga pasaran. Sdr masih untung. Duit ejen bole di elakan jika kita sendiri yg pergi membida.

Rasanya rumah ni di Rawang atau bukit beruntung kan! Jika rumah tu utk diduduk kira ok ler tu.

Tkasih berkongsi info.
[/quote]

Rumah tadi di Seksyen 4, BBM. :)

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #7 on: January 12, 2009, 11:42:01 PM »
RM22,762 tu jika dikira rumah tu masih dibawah harga pasaran. Sdr masih untung. Duit ejen bole di elakan jika kita sendiri yg pergi membida.

Rasanya rumah ni di Rawang atau bukit beruntung kan! Jika rumah tu utk diduduk kira ok ler tu.

Tkasih berkongsi info.

Rumah tadi di Seksyen 4, BBM. :)
[/quote]

Tambahan...RM1500 sebagai yuran belajar beli lelong.

Insya Allah, esok nak bid lagi di Nilai, Desa Anggerik.... 22'X75', 2 tingkat, end lot, sebelah surau, dekat USIM, masjid BBN n RM85500.00 reserve price.

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #8 on: January 13, 2009, 12:42:33 AM »
Wah...boleh tahan gak ya! kaki bid rumah lelong....satu kepala dgn sy...hhehe

rumah di nilai tu dah pegi tengok ke? pasti kan kos beli dgn kos pembaikan tak melebihi harga pasaran.

kali ni takyah guna ejen ler yer!

moga2 dpt rizab price. ;D
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

cuji

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 111
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #9 on: January 14, 2009, 07:41:02 AM »
Wah...boleh tahan gak ya! kaki bid rumah lelong....satu kepala dgn sy...hhehe

rumah di nilai tu dah pegi tengok ke? pasti kan kos beli dgn kos pembaikan tak melebihi harga pasaran.

kali ni takyah guna ejen ler yer!

moga2 dpt rizab price. ;D

wahh..kt sini pon ade kaki lelong jugak..bes..bes..:-)

btw. ade sesapa masuk bidding SEMI D kt BSP tuh? if ade, jgn lupa update bape SOLD price..dan jugak untuk unit VSP 17/1 nih..

p/s:sy penah gak pi bidding. so far dh 3x tp seme x dapek sbb bajet ciput..hehe..

Tomatoman

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 137
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #10 on: January 15, 2009, 09:45:01 AM »
memang menarik lah bila baca pasal rumah lelong...
mcm mana korang smeua tau area mana ada rumah lelong n harga time lelong ni?
teringin lak nak ikut korang semua gi time lelong tu nanti

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #11 on: January 15, 2009, 10:08:35 AM »
memang menarik lah bila baca pasal rumah lelong...
mcm mana korang smeua tau area mana ada rumah lelong n harga time lelong ni?
teringin lak nak ikut korang semua gi time lelong tu nanti

Orang kata tak kenal maka tak cinta. Boleh buat duit dgn rumah lelong ni jika pandai.

Tiap2 bank ada list utk  rumah yg hendak dilelong. Di situ ada tulis tarikhnya...harganya.
ni satu daripada webnya http://www.auctions.com.my/ banyak lagi web nya.

Sabtu ni ada kat Berjaya Times Square jam 10 pagi. Sape2 boleh pergi walaupun tak masuk bid....siap dpt makan lagi...hehehe ;D
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

F4iring

  • PM Bikers
  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 688
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #12 on: January 16, 2009, 03:57:36 PM »
memang menarik lah bila baca pasal rumah lelong...
mcm mana korang smeua tau area mana ada rumah lelong n harga time lelong ni?
teringin lak nak ikut korang semua gi time lelong tu nanti

Orang kata tak kenal maka tak cinta. Boleh buat duit dgn rumah lelong ni jika pandai.

Tiap2 bank ada list utk  rumah yg hendak dilelong. Di situ ada tulis tarikhnya...harganya.
ni satu daripada webnya http://www.auctions.com.my/ banyak lagi web nya.

Sabtu ni ada kat Berjaya Times Square jam 10 pagi. Sape2 boleh pergi walaupun tak masuk bid....siap dpt makan lagi...hehehe ;D

bagus jugak buat bisnes cara ni...aku aje xde modal...pernah try jual beli tanah ke? dengar kata lagi untung... ???

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #13 on: January 17, 2009, 10:26:02 AM »


Tambahan...RM1500 sebagai yuran belajar beli lelong.

Insya Allah, esok nak bid lagi di Nilai, Desa Anggerik.... 22'X75', 2 tingkat, end lot, sebelah surau, dekat USIM, masjid BBN n RM85500.00 reserve price.

[/quote]
RM22,762 tu jika dikira rumah tu masih dibawah harga pasaran. Sdr masih untung. Duit ejen bole di elakan jika kita sendiri yg pergi membida.

Rasanya rumah ni di Rawang atau bukit beruntung kan! Jika rumah tu utk diduduk kira ok ler tu.

Tkasih berkongsi info.

Rumah tadi di Seksyen 4, BBM. :)

Tambahan...RM1500 sebagai yuran belajar beli lelong.

Insya Allah, esok nak bid lagi di Nilai, Desa Anggerik.... 22'X75', 2 tingkat, end lot, sebelah surau, dekat USIM, masjid BBN n RM85500.00 reserve price.

[/quote]

Salam guys.
Just nak update... End lot kat Desa Anggerik, saya kalah dalam bid. Siling price saya hanya up to RM90k. Pemenang, an indian woman, bid hingga rm91.5k.

At first terkilan gak....
1. dekat ngan USIM
2. Bersebelahan dgn surau
3. Mampu kalau nak up lagi sampai 100k.  :(

on 2nd thought, feel very lucky coz..
1. repair cost rumah tu more or less RM18k (wiring, plumbing, anai-anai, tukar pintu, cat, potong rumput etc) as quoted by an indian contractor while aku 'surfing' the site nak carik rumah lain.
2. tak masuk harga snp dan bank loan agreement around rm 10k
3. tak masuk bil api, air, pembentungan
4. tak leh nak mark up price cos rumah lelong

kalau beli rumah dah siap,
1. market price rm120k-rm130k
2. kalau rajin cari, rm105k mudah nak dapat lagi
3. tambah sikit lagi rajin, RM105k siap dengan tenant rm400-500 sebulan
4. kalau nak belanja lebih boleh touch up sikt-sikit kat mana berkenan
5. semua bil-bil tertunggak boleh runding agar owner lama bayar habis baru lawyer bagi baki 90% duit rumah


Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #14 on: January 17, 2009, 01:17:57 PM »


update... End lot kat Desa Anggerik, saya kalah dalam bid. Siling price saya hanya up to RM90k. Pemenang, an indian woman, bid hingga rm91.5k.

At first terkilan gak....
1. dekat ngan USIM
2. Bersebelahan dgn surau
3. Mampu kalau nak up lagi sampai 100k.  :(

on 2nd thought, feel very lucky coz..
1. repair cost rumah tu more or less RM18k (wiring, plumbing, anai-anai, tukar pintu, cat, potong rumput etc) as quoted by an indian contractor while aku 'surfing' the site nak carik rumah lain.
2. tak masuk harga snp dan bank loan agreement around rm 10k
3. tak masuk bil api, air, pembentungan
4. tak leh nak mark up price cos rumah lelong

kalau beli rumah dah siap,
1. market price rm120k-rm130k
2. kalau rajin cari, rm105k mudah nak dapat lagi
3. tambah sikit lagi rajin, RM105k siap dengan tenant rm400-500 sebulan
4. kalau nak belanja lebih boleh touch up sikt-sikit kat mana berkenan
5. semua bil-bil tertunggak boleh runding agar owner lama bayar habis baru lawyer bagi baki 90% duit rumah



Takde rezeki nak dapat rumah tu, Jika dapat banyak pulak kos nak di tanggung oleh sdr ya! Takpa cuba lagi.

Spt sy nyatakan sebelum ini...beli rumah lelong ada pro dan kontranya. Tujuan kita beli rumah lelong utk mendapat harga yg lebih murah dari harga di pasaran. Sebelum masuk membida kena buat homework sikit. Survey lokasi kawasan, tengok keadaan rumah, cek tunggakan dan lain2 lagi. Jika berbaloi....teruskan!

Sekadar berkongsi cerita, Sy berjaya membida 2 buah appartment baru2 ni. Sebelum masuk membida sy buat homework spt di atas. Walaupun apartment lelong tapi kedua-dua buah apartment tu tak pernah di diami. Dalamnya spt rumah baru walaupun dah 5 tahun usianya. Harga 30% lebih murah dari harga pasaran. Sy iklan utk di sewakan..ramai yg berminat. Skg dah ada penyewa, tak perlu tunggu lama2.

Jika ambil pinjaman, ansuran bulanan pinjaman dibayar oleh penyewa bukan kita.

« Last Edit: January 17, 2009, 01:32:16 PM by Matahati »
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #14 on: January 17, 2009, 01:17:57 PM »