Author Topic: Apa Itu Rumah Lelong?  (Read 121131 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #15 on: January 17, 2009, 01:48:54 PM »

Kaya dengan rumah? Saya cadangkan kawan2 baca 2 buah buku di atas untuk mendapat tips bagaimana membeli rumah dan mendapat positif income dari pelaburan pembelian rumah.

Yang menarik...kita boleh membeli rumah dgn menggunakan duit orang...bukan duit kita,  :o
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

nassir

  • Kampung Dusun
  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 369
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #16 on: April 03, 2009, 11:21:56 AM »
minta maaf la pada matahati tumpang thread ni
ini bukan rumah lelong..tp tujuannya sama,iaitu untuk disewa sbg pasif income

cuma nak nak minta pendapat
saya ada 1 apartment (bukan rumah lelong,rumah beli baru)..installment rm900 tapi sewa sekarang rm1000,sepatutnya nilai sewa semasa rm1200.
value rumah skrg mencecah rm170K,dimana keuntungan dalam rm20K++ (rumah siap hujung thn lepas) klu dijual sekarang.

saya skrg mempertimbangkan utk jual rumah ni
jadi berbaloi ke utk jual atau teruskan menyewa?

matahati pun mungkin tau lokasi apartment ni,byk dibincangkan dlm forum BJ
Emas Semasa Muslimah Boutique

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #17 on: April 03, 2009, 12:47:32 PM »
sdr nassir sy pun baru lagi belajar dlm bab hartanah ni. Itu pun belajar dari forum BJ. ;D Mungkin pendapat sy ni kurang tepat.

Tentang rumah sdr nassir tu....jika sy ditempat sdr, sy akan terus sewakan krn setiap bulan sdr perolehi pasif income di antara RM200-RM300. Bukan mudah nak dpt pasif income sebanyak itu.

Spt penulis buku 'Kaya Dgn Rumah' kata...kita beli rumah tetapi penyewa yg bayarkan ansuran rumah kita.

Wah! tak sia2 sdr nassir beli apartment ni ek! ni mesti kawasan 'hot'...byk permintaan. Baru saja siap, value rumah dah meningkat. Jika sdr nassir tunggu sedikit hari lagi mungkin value nya akan lagi meningkat.

Tapi jika sdr nassir ada target utk pelaburan lain yg lebih menguntungkan....boleh jugak dijual apartment tuu....sape nak bagi RM20K  kan!

Jika di iklankan utk dijual apartment ni di BJ mesti ramai yg berminat
« Last Edit: April 03, 2009, 01:36:23 PM by Matahati »
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

nassir

  • Kampung Dusun
  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 369
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #18 on: April 03, 2009, 08:23:29 PM »
saya pun baru2 je nak berjinak2 rumah sewa.alhamdulillah mmg tempat tu mcm pisang panas utk disewa.

insyaAllah,masih dlm pertimbangan.kalau jual,mgkin nak cari rumah sewa yg jauh2 sket..klu dapat kat tmpat peranginan ke..rumah kecik pun cukup la,disamping buat rumah sewa harian,boleh bawa famili jalan2 ;D

setakat ni ada juga saya guna ejen utk cari rumah lelong di bbb..setakat ni tiap2 bulan ada lelong rumah di bbb,tp setengah rumah tu kadang2 dah teruk sgt..so tak jadi amik.ikut harga buka dlm rm200k +- ,tp kos repair pon tak lari 20-30k rasanya.

harap matahati boleh terus bagi ilmu rumah lelong.ikan bilis mcm saya banyak nak belajar lagi  ;D
Emas Semasa Muslimah Boutique

nizam.aziz

  • Guest
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #19 on: April 04, 2009, 11:06:11 AM »
Ni saya dpr url dr teman YM.. saya pun baru nak jinak2 tau... sblm ni ada baca gak BJ ..blog pie2020 dll... tp sekadar baca je...blum ada action apa2 pun... tp apa2 pun sumer tu ilmu...

http://ubus.nstp.com.my
http://www.cimbbank.com.my/auction/auction.php?action=view
http://www.ehsanauctioneers.com/home/index.asp
http://www.jtraj.com
http://www.leongauctioneer.com
http://auctioneers-sejahtera.com
http://www.rajanauctioneers.com
http://www.ngchanmau.com
http://www.tancorp.com.my

Harap matahati dpt kongsi tips2..hehehe

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #19 on: April 04, 2009, 11:06:11 AM »



nassir

  • Kampung Dusun
  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 369
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #20 on: April 09, 2009, 11:15:07 AM »
ejen inform semi d bkt mahkota dgn bbb seksyen 3 teres 20x100! nak lelong..nak kena tengok rumah ni
Emas Semasa Muslimah Boutique

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #21 on: April 09, 2009, 03:14:30 PM »
sdr nassir...betul tuu kena check dulu keadaan rumah tuu. Berapa agaknya ya reserve price dia ek?
Gunakan ejen tuu kena charge ke sdr nassir? biasa diorang charge 2% jika kita berjaya dpt rumah tuu. Takmo gunakan ejen boleh gak...seronok angkat paddle waktu membida  ;D

nizam tak minat ke?
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

nassir

  • Kampung Dusun
  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 369
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #22 on: April 09, 2009, 03:27:55 PM »
biasa la ejen makan komisen  ;D
tp senang sket keje..kadang2 takde masa nak check rumah2 nak lelong..diaorg bagi update.just tinggal tengok condition rumah aje..tp tang luar aje la,nak masuk tak boleh

nanti dah tengok rumah saya update
Emas Semasa Muslimah Boutique

nizam.aziz

  • Guest
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #23 on: April 09, 2009, 05:18:35 PM »
sdr nassir...betul tuu kena check dulu keadaan rumah tuu. Berapa agaknya ya reserve price dia ek?
Gunakan ejen tuu kena charge ke sdr nassir? biasa diorang charge 2% jika kita berjaya dpt rumah tuu. Takmo gunakan ejen boleh gak...seronok angkat paddle waktu membida  ;D

nizam tak minat ke?

Minat gak.. tp nak tgk kat mana rumah lelong tu? Guna ejen 'Matahati' pun bleh kot..  ;D ;D

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #24 on: April 09, 2009, 05:29:08 PM »
nizam sy takde ejen...yg lepas2 sy ke tmpt lelong dgn isteri dan anak2 jer....hehe

Jika nak guna ejen...guna khidmat faris/fara. Dia tolong daftarkan jer under akaun dia. Takde bayaran. Jika kita menang  dlm membida...komisyen yg dia dpt kongsi 50/50. Rumah kita dapat komisyen pun kita dapat.

Ni rumah utk dijual. Bdr Putera Mahkota, Bangi? BSP ke BBM http://www.mudah.my/teres-2-tingkat-end-lot-bdr-putera-mahkota-bangi-selangor-1913887.htm?ca=8_s
« Last Edit: April 09, 2009, 05:46:56 PM by Matahati »
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Giemns

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 365
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #25 on: April 09, 2009, 06:01:34 PM »
Kat BMM.

nizam.aziz

  • Guest
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #26 on: April 09, 2009, 07:58:21 PM »
nizam sy takde ejen...yg lepas2 sy ke tmpt lelong dgn isteri dan anak2 jer....hehe

Jika nak guna ejen...guna khidmat faris/fara. Dia tolong daftarkan jer under akaun dia. Takde bayaran. Jika kita menang  dlm membida...komisyen yg dia dpt kongsi 50/50. Rumah kita dapat komisyen pun kita dapat.

Ni rumah utk dijual. Bdr Putera Mahkota, Bangi? BSP ke BBM http://www.mudah.my/teres-2-tingkat-end-lot-bdr-putera-mahkota-bangi-selangor-1913887.htm?ca=8_s

Matahati, boleh fwdkan no faris/fara.....
ada alamat rumah yg nak lelong di BBM ?


Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #27 on: April 09, 2009, 09:07:18 PM »
nizam buat masa ni sy belum terjumpa rumah di BBM utk di lelong.

Ni blog faris dan  fara. Dua2 mereka ni ejen rumah lelong.
Faris ada beri khidmat berpakej...full package atau separuh pakej @daftar, survey rumah, pecah rumah, repair rumah dan lain2 lagi.
fara cuma utk daftar kan rumah yg kita nak bida dan carikan area yg kita mahu.

Komisyen yg mereka dpt 50/50 antara ejen dan si pembeli (jgn bagitau org...hehe). Jika ambi ejen lain, komisyen yg bank bagi ejen makan sorang....hehe


http://faridzaswadi.blogspot.com/ ni blog faris ttg citer kerjaya sbg ejen/negotiator hartanah

http://satusolution.blogspot.com/ ni blog company faris

http://hot-auction-property.blogspot.com/ ni blog fara.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #28 on: June 24, 2009, 05:22:01 PM »
Good infolar pasal fara n farid...tqvm.

Saya nak respon balik tentang bid saya di Desa Anggerik dalam pos yg lepas2. Saya masih lagi mencari rumah kat area situ. USIM, Giant, Tol nilai, n opis di Sepang pun tak jauh.

Harga pasaran teres 22X75 ialh RM130k. Bagi Corner lot, nilai RM150k-155k. Ini bagi rumah basic tanpa modification. kalau dah modify mungkin boleh up lagi.

Setelah dikira banyak kali.... rupa2nyer saya patut bid sehingga RM110k. Sebab utama, walking distance dengan surau.

Everytime saya window shopping rumah kat Desa ANggerik, rase nyesal pulak tak lawan at least hingga RM105k.... hu hu hu

Pengajaran: Kalau rasa berbaloi, buat homework dengan lebih detail, dan kena lebih berani bila ada kemampuan.

kedainasfa

  • ALPHA LIPID LIFLINE
  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 595
  • Gender: Male
  • Slim Diet 2
    • alpha lipid & slim diet 2
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #29 on: June 25, 2009, 12:17:09 AM »
salam....

berminat gak pasal rumah lelong ni.....nampak cam menarik.....bleh la saya berguru ngan saudara matahati nanti :)

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #29 on: June 25, 2009, 12:17:09 AM »