Author Topic: Apa Itu Rumah Lelong?  (Read 145250 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

cuji

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 111
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #270 on: 15 Mar, 07:26:17 PM »

mod matahati. ada semi-d lelong kat 2/5c di BSP. bukak RM350k. apa chance nyer kalau nak cuba. naik sekitar 10k ke..20k..atau lebih?

salam aseela, wah sy pon dok usha semi d tuh lama dah..hajat di hati nk masuk bid tapi besar kemungkinan x jadi sbb x cukup bajet..ngehehe..rs nye market value semi d tuh dlm lingkungan 500k++..nak sure, try check dgn banker/valuer yg dikenali..ada gak dok meround tgk semi d tuh mmg cantik la dari luar. rumput pon carpet..kalau dpt jual dlm 450k pon dh bebaloi2 rs nye..apa2 pon jgn lupa check POS & COS, cukai tanah + pintu yg tertunggak..good luck..;-)..dulu pernah semi d yg area 5/4 tak silap, RP 295k++ tp hammer price smp 360k!!..

Quote from: Matahati
Alhamdulillah....lelongan pagi tadi berpihak kpd anak sy. Sy tidak berpeluang pergi ke acara  lelongan tersebut tapi anak yg mewakili sy.

Hanya ada dua org pembida saja.Sorang tuu mungkin ochai kot  Grin Menang pada harga RM44K...naik RM4K. Sepatutnya kenaikan RM1K setiap kali paddle di angkat tp pelelong men syaratkan kenaikan RM2K sekali angkat......jika tidak mungkin dpt harga kurang sedikit.

Hujung bulan ini ada appt. Seri Melati yg akan dilelong pd harga RM39K. Nanti sy updatekan details nya

Congratulations Uncle Matahati!!..:)..wah, bestnya menang bid..sy pernah rs sekali and sekarang ni tgh tunggu duit refinance utk kembali meng'bid'..harap2 by the time duit masuk, byk la lelongan2 yang menarik..:-)




Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #271 on: 19 Mar, 12:15:37 PM »
Quote
Congratulations Uncle Matahati!!..Smiley..wah, bestnya menang bid..sy pernah rs sekali and sekarang ni tgh tunggu duit refinance utk kembali meng'bid'..harap2 by the time duit masuk, byk la lelongan2 yang menarik..:-)
Tima kasih cugi. Vista yg cugi menang tuu mesti dah ada penyewa kan!

Esok pun ada Mega Auction di Renaissance Hotel.  ;D

Dibawah ada 2 buah flat/apartment di BBM nak di lelong dibawah RM30K. Banyak juga apartment yg menarik yg akan dilelong di sekitar Puchong. Tapi di sbb kan sy tak familiar dgn Puchong, maka sy tak list kan disini. Di sini sy lebih tumpukan hartanah dibawah RM50K...orang kata yg sedang2 jer utk pelaburan  ;D



1- Auction Date :29/03/2010:

File PAH11518(7) Auction Time: 3.00 pm

Description: 3 bedroom low cost flat

Location: Unit No. B-3A-30, 4th Floor, Block B, Jalan BM 4/5, Section 4, Bandar Bukit Mahkota, Bangi, Selangor Darul Ehsan

Reserve Price: RM 21,258.00


2- File  PAH11659(6) Auction Time:  3.00 pm

Description: 3 bedroom low cost flat

Location: No. H-3-28, 3rd Floor, Block H, Jalan BM 4/5, Section 4, Bandar Bukit Mahkota, Bangi, Selangor Darul Ehsan

Reserve Price: RM 24,800.00
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #272 on: 19 Mar, 12:35:11 PM »


Townhouse di BSP utk dilelong

Auction Date :25/03/2010:   

File PAH12614(2) Auction Time: 10.30 am

Description: Upper floor townhouse

Location: No. 11A, Jalan Seri Putra 7/4, Bandar Seri Putra, Bangi, 43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan

Reserve Price: RM 108,000.00



 
Auction Date: 31/03/2009

 Auction Place: At The Auction Room, No. 1-3, 1st Floor, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur

 Auction Time: 3.00 pm

 Property Description: Corner 2 bedroom low cost flat

 Land/Floor Area:  (approximately in sq. feet) 614 Sq. Feet.

 Tenure:    Lease Hold

 Property Address: Unit No. 502, Block 5, Jalan 2/1, Section 2, Bandar Baru Bangi, Selangor Darul Ehsan
 Reserve Price (RM):     RM 45,000.00
« Last Edit: 19 Mar, 12:51:37 PM by Matahati »
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #273 on: 19 Mar, 01:16:06 PM »
Quote
salam aseela, wah sy pon dok usha semi d tuh lama dah..hajat di hati nk masuk bid tapi besar kemungkinan x jadi sbb x cukup bajet..ngehehe..rs nye market value semi d tuh dlm lingkungan 500k++..nak sure, try check dgn banker/valuer yg dikenali..ada gak dok meround tgk semi d tuh mmg cantik la dari luar. rumput pon carpet..kalau dpt jual dlm 450k pon dh bebaloi2 rs nye..apa2 pon jgn lupa check POS & COS, cukai tanah + pintu yg tertunggak..good luck..;-)..dulu pernah semi d yg area 5/4 tak silap, RP 295k++ tp hammer price smp 360k!!..

Property nii byk di iklan kan di mudah.com oleh agent2. Jika MV RM500K mmg berbaloi kalau harganya naik smp RM400K.
Luas 3,197  sq.ft. Jika JV bagus nii...cuma dah dekat sgt tarikh lelong...tak sempat kumpul duit  ;D
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

aseela

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 316
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #274 on: 19 Mar, 01:24:17 PM »

salam aseela, wah sy pon dok usha semi d tuh lama dah..hajat di hati nk masuk bid tapi besar kemungkinan x jadi sbb x cukup bajet..ngehehe..rs nye market value semi d tuh dlm lingkungan 500k++..nak sure, try check dgn banker/valuer yg dikenali..ada gak dok meround tgk semi d tuh mmg cantik la dari luar. rumput pon carpet..kalau dpt jual dlm 450k pon dh bebaloi2 rs nye..apa2 pon jgn lupa check POS & COS, cukai tanah + pintu yg tertunggak..good luck..;-)..dulu pernah semi d yg area 5/4 tak silap, RP 295k++ tp hammer price smp 360k!!..


salam cuji..memang masih mantop unit semi-d 2/5c tu. tapi bajet tak mengizinkan untuk 10% tu. tak pasti pulak market value nyer. tapi tak slah, dulu ada kat lorong sebelah, yang dekat slope tu...nak jual 620k...mungkin betul la market value nyer 500k++...maklumla...dah ada anjung suasana...derang bezakan keluasan dan harga dengan anjung...auction isnin depan kat jalan sultan tak salah...mungkin sekali bid...rm5k kot untuk semi-d...tu yang RP dari 295k hammer jadik 360k...

ohh..tau la semi-d jln seri putra 5...kat situ dulu ada kosong, bukan lelong...jual 500k. condition dari luar, tak berapa cantik...

aseela

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 316
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #275 on: 19 Mar, 01:28:12 PM »
Quote

Property nii byk di iklan kan di mudah.com oleh agent2. Jika MV RM500K mmg berbaloi kalau harganya naik smp RM400K.
Luas 3,197  sq.ft. Jika JV bagus nii...cuma dah dekat sgt tarikh lelong...tak sempat kumpul duit  ;D

bro matahati...kalau nama orang lain yang masuk bidding..dan yang close deal untuk beli orang lain..boleh kan? macam mana proses nyer ya?..contoh..saya p bida...pastu yang rekues loan and buyer..kakak saya..bole ke macam tu?

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #276 on: 19 Mar, 01:48:21 PM »
bro matahati...kalau nama orang lain yang masuk bidding..dan yang close deal untuk beli orang lain..boleh kan? macam mana proses nyer ya?..contoh..saya p bida...pastu yang rekues loan and buyer..kakak saya..bole ke macam tu?

Jika cik aseela yg pegi bid dan menang, di contract lelong akan tertera nama cik aje. Jika plan nak bid atas nama kakak dan kakak  tak dpt dtg utk bid, cuma bawak ic kakak dan surat kebenaran utk bid bagi pihak kakak. Mudah jer.

Dan jika cik bid atas nama cik dan menang, tetiba tukar fikiran nak masukkan nama kakak...pun boleh, boleh  jumpa pelelong utk masukkan nama bersama di contract itu...kira join venture. Tapi pelelong kena kan charge sikit.

Satu lagi cara, bila apply loan utk rumah yg kita menang tuu, masukkan nama kakak. Kira join loan lah. Bank benarkan masuk nama ibu bapa dan adik beradik utk tujuan loan.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

aseela

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 316
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #277 on: 19 Mar, 02:24:56 PM »
tkasih sekali lagi buat bro matahati...
banyak persoalan yang nak tanya...sekaligus nanti, pening pulak bro..hehehe...

M A T R I X

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1140
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #278 on: 19 Mar, 04:53:51 PM »
saya baru habis baca buku yg saya beli minggu lepas... 'Juara Lelongan Hartanah' oleh Azizi Ali....;D
nak tanya Tuan Matahati la... dlm buku tu kata kena check kebenaran jual dgn pihak berkenaan (siapa ???) sama ada terdapat sekatan cth. rumah kos rendah hanya utk org yg pendapatan bawah rm2000... kalau tidak nanti kita hilang deposit 10% tu.... tu yg takut tu...... ::)

Lagi satu kena check dgn pejabat tanah sama ada terdapat kaveat atau tidak  :o

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #279 on: 19 Mar, 05:33:10 PM »
saya baru habis baca buku yg saya beli minggu lepas... 'Juara Lelongan Hartanah' oleh Azizi Ali....;D
nak tanya Tuan Matahati la... dlm buku tu kata kena check kebenaran jual dgn pihak berkenaan (siapa ???) sama ada terdapat sekatan cth. rumah kos rendah hanya utk org yg pendapatan bawah rm2000... kalau tidak nanti kita hilang deposit 10% tu.... tu yg takut tu...... ::)

Lagi satu kena check dgn pejabat tanah sama ada terdapat kaveat atau tidak  :o

Dari pemahaman sy pun begitu jugak. Utk rumah berstatus low cost kena check dgn SUK samada pendapatan dibawah RM2K terpakai atau tidak. Ada forumer di BJ mengatakan sekatan gaji tuu tak terpakai utk rumah lelong. Contohnya Penara yg berharga RM42K...ramai yg gaji llebih RM2k membelinya. Nanti sy double confirm semula ttg isu ini. Khuatir jugak deposit hilang.

Kiranya sekatan gaji RM2k tuu terpakai, satu cara lagi kita boleh masukkan nama isteri, ayah atau ibu yg tiada pendapatan semasa mohon loan dan pindah hakmilik.

Di dlm POS ada peringatan ttg perkara ini. Sy copy & paste kan :

NOTA: Kesemua penawar yang berminat adalah dinasihatkan supaya (i) memeriksa hartanah tersebut (ii) membuat carian rasmi
terhadap hakmilik tanah di Pejabat Tanah berkenaan dan / atau Pihak Berkenaan (iii) membuat apa-apa pertanyaan kepada Pemaju
dan / atau Pihak berkenaan berkaitan dengan terma-terma kelulusan pindahmilik oleh Pihak berkenaan (iv) mendapatkan satu salinan
Syarat-Syarat Jualan daripada Pelelong (v) mendapatkan nasihat undang-undang mengenai Syarat-syarat Jualan sebelum jualan
lelongan.


Ttg kaveat tuu, langkah yg terbaik, si pembida kena check dgn pejabat tanah sblm masuk membida. Dlm POS pun ada tertera. Setakat ini sy belum pernah berbuat sedemikian. Alhamdulillah...belum ada kaveat utk unit2 yg dimenangi.

Bank tak mahu memberi pinjaman utk unit yg ada  kaveat.

Dlm forum BJ ada gak yg mengata/mengusik " Ansuran rumah pun mereka tak larat bayar, nii nak masukkan kaveat pulak"  ;D

Utk masukkan kaveat kos jugak! Jika guna khidmat lawyer, kos utk  rumah yg berharga RM50K...kos guaman utk kaveat -+RM1K.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

M A T R I X

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1140
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #280 on: 20 Mar, 12:50:22 AM »
Terima Kasih Tuan.... maknanya kena check dgn SUK la yea.... ;D

saya juga difahamkan kaveat tu mungkin dimasukkan oleh Isteri atau Suami yg telah berpisah dgn alasan isteri/suami tidak boleh menjual hartanah tu sesuka hati... sbb sama2 dah keluar modal.... ;D saya juga difahamkan kaveat blh dimasukkan oleh pihak ke-3 yea ??? ???

ochai

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 30
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #281 on: 20 Mar, 01:34:16 PM »
B-2-2 Vista Seri Putra Jalan Seri Putra 2/3 Bangi, Kajang 43000 SELANGOR

terima kasih akusempoi... saya dah download list auction CIMB dan dah dpt senarainya... ada dua unit vista, 1 lagi ground floor dari 3 tkt, RP 90k. cuma nak tanya low rise ni kemudahan sama ke dgn high rise (cth swimming pool)??? sewa pun sama ke dgn high rise (RM600 - RM800)???

nak dapatkan POS drpd website pelelong tak dapat sbb tak de no rujukan dlm list CIMB tu ???
Perbezaan nya cuma:
Low rise tak de lift dan covered car park. Sewanya pun kurang sikit (RM400 - RM550) agaknya.

lagi..low rise size build up kecik sikit banding high rise...

Auction hari ni... VSP unit B-2-2 sold @ RP.. x ramai yg datang membida... maybe ramai yang pegi ke MAPEX di Mid Valley kot...
beli rumah TANPA deposit... huhu..

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #282 on: 20 Mar, 01:50:18 PM »
Quote
Auction hari ni... VSP unit B-2-2 sold @ RP.. x ramai yg datang membida... maybe ramai yang pegi ke MAPEX di Mid Valley kot...
beli rumah TANPA deposit... huhu..

ochai...RP 72K berbaloi sape yg dpt tuu. Ochai tak masuk ke?
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #283 on: 20 Mar, 02:04:41 PM »
Terima Kasih Tuan.... maknanya kena check dgn SUK la yea.... ;D

saya juga difahamkan kaveat tu mungkin dimasukkan oleh Isteri atau Suami yg telah berpisah dgn alasan isteri/suami tidak boleh menjual hartanah tu sesuka hati... sbb sama2 dah keluar modal.... ;D saya juga difahamkan kaveat blh dimasukkan oleh pihak ke-3 yea ??? ???

Matrix...mmg ada berlaku pasangan yg bercerai memasukan kaveat agar harta tu tak boleh di pindah milik sesuka hati. Ttg pihak ke 3 masukan kaveat ...tu sy tak berapa pasti lah.

Di forum nii ada seorang sahabat yg berkerja di pejabat tanah. Mungkin dia dapat kongsi cerita ttg kaveat nii.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

ochai

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 30
Re: Apa Itu Rumah Lelong?
« Reply #284 on: 20 Mar, 10:44:15 PM »
Quote
Auction hari ni... VSP unit B-2-2 sold @ RP.. x ramai yg datang membida... maybe ramai yang pegi ke MAPEX di Mid Valley kot...
beli rumah TANPA deposit... huhu..

ochai...RP 72K berbaloi sape yg dpt tuu. Ochai tak masuk ke?

Salam tuan matahati,
low rise RP@77K... unit paling atas & kosong...
ochai sedang berkira-kira samada nak masuk auction hi-rise RP@80K..
tenanted (student).... dah servey tapi blok masih byk yg kosong...
most prob. masih berbaloi jika dapat below 80K untuk low@hi rise..
apa pandangan tuan??