Author Topic: Pengesahan Tahun 1 dan Pendaftaran Pra-Sekolah  (Read 8838 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mud_ismail

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 1001
Re: Pengesahan Tahun 1 dan Pendaftaran Pra-Sekolah
« Reply #15 on: December 09, 2011, 10:39:19 AM »
thn depan kali ke 4 sy mghadapi ank masuk ke darjah 1, dn apa yg pasti persediaan apa yg terfikir jer, maksudnyer hanya beli keperluaan asas utk ke sekolah, ..  ;D

Setakat ni;
1. Beg sekolah. - selalunyer 1 beg utk setiap sesi agar buku x berterabur
2. Kasut - 2 pasang setiap sesi (slalu kene tmbah pertengahan thn.. :-\)
3. Stoking - tang ni selalu lebih.. dlm 5 6psg..(kenkadang ank buat stail disposable stokin..  :-\)
4. Seluar seragam. - 3 pasang setiap sesi
5. baju seragam. - samo la mcm no 4
6. Buku latihan mcm mana? - beli yg skulah punyo..pastu tambah kemudian kt kedai buku
7. Stationary. - pensil, pemadam. pembaris, sharpener. pencil case, pencil warna (pn 1utk setiap beg sekolah)
8. baju sukan. - beli kat sekolah
9. kenderaan ke sekolah -

hhmm..ada lelain yg nk tambah..  ::) ::)


Salam KM,

Semalam pi sekolah rendah BSP,beli buku untuk anak darjah 4. RM200 total buku latihan + etc kena beli... tu baru anak sorang.. Kalau anak 8 orang... camna yek...

Sekian.
“Jangan kita berkira dengan Allah, nanti Allah berkira dengan kita. Jangan kita tiada masa dengan Allah, nanti Allah tiada masa dengan kita.”

sazzahan

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2916
Re: Pengesahan Tahun 1 dan Pendaftaran Pra-Sekolah
« Reply #16 on: December 09, 2011, 10:49:34 AM »

Salam KM,

Semalam pi sekolah rendah BSP,beli buku untuk anak darjah 4. RM200 total buku latihan + etc kena beli... tu baru anak sorang.. Kalau anak 8 orang... camna yek...

Sekian.

klo anak sorang belanja RM200, klo lapan mestilah 8 x 200 = rm1.6k. sekain  ;D ;D ;D ;D

my

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2882
Re: Pengesahan Tahun 1 dan Pendaftaran Pra-Sekolah
« Reply #17 on: December 10, 2011, 10:46:56 AM »

Salam KM,

Semalam pi sekolah rendah BSP,beli buku untuk anak darjah 4. RM200 total buku latihan + etc kena beli... tu baru anak sorang.. Kalau anak 8 orang... camna yek...

Sekian.

klo anak sorang belanja RM200, klo lapan mestilah 8 x 200 = rm1.6k. sekain  ;D ;D ;D ;D

kalu bini lapan  ??????  ;D ;D ;D ;D

cuji

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 111
Re: Pengesahan Tahun 1 dan Pendaftaran Pra-Sekolah
« Reply #18 on: December 13, 2011, 01:37:08 AM »
Salam..

Saya dah dpt surat utk orientasi anak darjah 1 pd 3/1..ada sesiapa tahu untuk darjah 1 ada buat apa2 ujian sebelum kelas ditentukan?kat surat ada tulis suruh bawa alat tulis n kaler..tu utk tujuan ujian ke?

Terima kasih atas maklumat..

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Pengesahan Tahun 1 dan Pendaftaran Pra-Sekolah
« Reply #19 on: December 13, 2011, 11:44:41 AM »
Berdasarkan pd anak2 yg lepas, streaming utk thn 1(utk menentukan kelas anak yg sebenar)biasanya dibuat secara ujian bertulis yg ada soalan2 menguji 3M dan biasanya dibuat dlm bulan pertama persekolahan. Masanya 1 jam kalau tak silap.Rasanya hari 3 Jan tu nanti depa orientasi biasa je...p jengah kantin, library, surau, etc. Namanya pun Hari Orientasi,  kan. Habis 'melawat kawasan', anak2 masuk kelas dan buat aktiviti ala2 belajar dlm kelas pulak. Sebab tu kena bawa alatulis dan alat mewarna.

mda

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 34
Re: Pengesahan Tahun 1 dan Pendaftaran Pra-Sekolah
« Reply #20 on: December 14, 2011, 03:56:19 PM »
Assalamualaikum semua...
ha'ah lah...sy pun nak tanye soklan yg sama gak..1st time ni...anak sulong...duk pikir gak camne dorang bahagi2 kan kelas nanti...risau plak kot dpt kelas last....selalunye baper ye yuran utk darjah 1...buku teks plak camne? buku tulis memang kena beli kat sekolah ker?? pastu dekat srk memang takde kelas kafa ker???..or memang kena daftar kat sra???
harap dapat membantu...tq

acya

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 348
  • Gender: Female
Re: Pengesahan Tahun 1 dan Pendaftaran Pra-Sekolah
« Reply #21 on: December 14, 2011, 04:14:30 PM »
saya dah pergi kedai buku hari sabtu baru nie..beli buku untuk tahun 1 lebih kurang dlm RM100++...tu pun saya ambik yang wajib jer dulu...buku sampingan lain kali bila perlu lah....

mda

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 34
Re: Pengesahan Tahun 1 dan Pendaftaran Pra-Sekolah
« Reply #22 on: December 14, 2011, 04:29:34 PM »
ooo..beli kat kedai buku pun boleh erk...coz sy x tahu nak beli yg camne..garis dua ke tiga ke or kotak2 ke..or baper banyak setiap jenis...harap bleh bg detail lg...tq

mud_ismail

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 1001
Re: Pengesahan Tahun 1 dan Pendaftaran Pra-Sekolah
« Reply #23 on: December 14, 2011, 04:36:48 PM »
ooo..beli kat kedai buku pun boleh erk...coz sy x tahu nak beli yg camne..garis dua ke tiga ke or kotak2 ke..or baper banyak setiap jenis...harap bleh bg detail lg...tq

Salam MDA,

Kena pi kat kedai buku sekolah la.. Ambik list buku2 yang diperlukan oleh anak tuan/puan ...

Sekian.
“Jangan kita berkira dengan Allah, nanti Allah berkira dengan kita. Jangan kita tiada masa dengan Allah, nanti Allah tiada masa dengan kita.”

acya

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 348
  • Gender: Female
Re: Pengesahan Tahun 1 dan Pendaftaran Pra-Sekolah
« Reply #24 on: December 14, 2011, 04:40:35 PM »
maksud saya kedai buku SK BSP..maaf tak mention kat atas td...

mda

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 34
Re: Pengesahan Tahun 1 dan Pendaftaran Pra-Sekolah
« Reply #25 on: December 15, 2011, 08:34:45 AM »
ooo..kedai buku sk bsp...ok tq erk semua coz kasi info...

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Re: Pengesahan Tahun 1 dan Pendaftaran Pra-Sekolah
« Reply #26 on: December 17, 2011, 01:20:41 AM »
ooo..kedai buku sk bsp...ok tq erk semua coz kasi info...

Terima kasih semua yg bagi info. Berdasarkan pengalaman saya hari ni utk beli buku kat SK Seri Putra.

1. Daftar nama dekat Guard house SK Seri Putra.  Bagi tau nak beli buku, Guard akan bagi kebenaran bawak masuk kereta.
2. Follow jalan utama dalam sekolah sampai hujung jalan.  (Kedai buku tu kabin mcm kabin sementara je)
3. Depan kedai buku ada list buku yng nak kena beli.  Ambik list tu.  Kalau tahun 1 ambik list tahun 1.
4. Beli buku yang wajib je dulu.
5. Jangan lupa beli LENCANA !.

Settle kat SK Seri Putra.  Penat berbaris, tapi berbaloi sebab ada parent bagi tips, terutama kat mana  nak beli Uniform.
Next, SR Agama Seri Putra.

1. Pegi sekolah SRA.
2. Jumpa cikgu tapi kedai tak bukak lagi.  27 hb December baru bukak... so tak yah pi sana beli buku.. tunggu 27 December.

Next, Carik Uniform.

1. Ada satu kedai uniform dekat Taman Impian Putra.  (Terima kasih kepada parents yg bagi tips tadi)...
2. Dekat kedai tu mcm mcm ada.
3. So saya beli yg berikut:
  • Baju Kemeja Sekolah Kebangsaan
  • Seluar biru Sekolah Kebangsaan
  • Baju T putih
  • Stoking
  • Kasut Sekolah
  • Baju Melayu Sekolah Rendah Agama
  • Seluar Baju Melayu Sekolah Rendah Agama
  • Samping Hijau Sekolah Rendah Agama
  • Songkok Hitam Sekolah Rendah Agama
4. Saya rekomen kedai tu.  Layanan ok, dan ada DISKAUN 10% sehingga 3 Jan, 2012.  (Kasut sekolah je tak da diskaun).  Dan kedai tu juga boleh jahit seluar or baju, just incase nak adjust sikit sikit.  Btw, jgn lupa bawa lencana dan bagi kedai ni jahit kat baju yg baru beli tu....

Hope pengalaman di atas dpt membantu ibu bapa yg punya anak sulung masuk darjah satu.  Btw, beg sekolah je yg belum beli lagi.  Based on recomendation dari parents, kena beli 2 beg. 1 utk beg sekolah agama, satu lagi utk bag sekolah rendah...

Sekian utk hari ini.... saya akan update lagi bila dah pi sekolah agama pulak nanti...

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Pengesahan Tahun 1 dan Pendaftaran Pra-Sekolah
« Reply #27 on: December 17, 2011, 09:26:31 AM »
Ada satu kedai jual kasut dan alatan sukan dan juga beg di metro kajang yg ada servis tulis(crosstich guna mesin) nama pd beg sekolah. Kalau tak silap rm14 utk satu beg. Tak tau la kalau dah naik harga. Itu harga 2 tahun lepas.

sang_karibut

  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 565
  • Gender: Male
  • ~pulau pinang kita~
Re: Pengesahan Tahun 1 dan Pendaftaran Pra-Sekolah
« Reply #28 on: December 17, 2011, 09:30:11 AM »
Ada satu kedai jual kasut dan alatan sukan dan juga beg di metro kajang yg ada servis tulis(crosstich guna mesin) nama pd beg sekolah. Kalau tak silap rm14 utk satu beg. Tak tau la kalau dah naik harga. Itu harga 2 tahun lepas.

tingkat brapa kat metro kajang tue???

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Pengesahan Tahun 1 dan Pendaftaran Pra-Sekolah
« Reply #29 on: December 17, 2011, 10:28:12 AM »
Kalau nak ke Metro Kajang, sila parking kat KFC atau jauh dan tinggi sikit......  :P  ;D