Author Topic: 'Ke mana perginya wang zakat kita?' - Dr MAZA  (Read 17089 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

putramahkota_bangi

  • Datuk Bentara
  • Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 2675
  • Gender: Male
  • time office saja ..
Re: 'Ke mana perginya wang zakat kita?' - Dr MAZA
« Reply #15 on: August 08, 2011, 03:56:35 PM »
Harapnya tidak terlalu sibuk membaikpulih masjid sampai terlupa yang fakir miskin ;D

..agihan Zakat melalui Program Pembangunan Institusi Agama  ;
 .. ada projek , ada pembekal ..
akan wujud " you give me .. i give you "  ;D
kalau beri bantuan pad fakir miskin .. .secara pemberian terus. 
Virus pentadbiran cara amno ini menyerap masuk di setiap agensi kerajaan. . .
Kalau tak ada kabel/org dalam / sokongan ... payah sikit la !
..korup dan rasuah sudah membusung 54 tahun pemerintahan.
___________________
aku /..PMB

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: 'Ke mana perginya wang zakat kita?' - Dr MAZA
« Reply #16 on: August 08, 2011, 04:01:06 PM »
LZS memang sudah lama membuat usaha melaporkan statistik dan agihan wang zakat melalui Buletin Asnaf.

Buletin Asnaf adalah sebuah majalah yang dikeluarkan oleh Lembaga Zakat Selangor (MAIS) untuk memberikan kesedaran zakat serta memberikan makluman terbaru berkaitan aktiviti serta agihan yang dilakukan oleh Lembaga Zakat Selangor (MAIS). Ia diedarkan secara percuma kepada pembayar-pembayar zakat di negeri Selangor - http://web.e-zakat.com.my/baru/organisasi/majalah.asp

Naskah bilangan terakhir versi PDF terdapat di sini - http://web.e-zakat.com.my/baru/organisasi/ASNAF1-2010.pdf - Laporan agihan Zakat di mukasurat 16 & 17

Selamat membaca..  :)
« Last Edit: August 08, 2011, 04:13:35 PM by jabbar4aiman »
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: 'Ke mana perginya wang zakat kita?' - Dr MAZA
« Reply #17 on: August 08, 2011, 04:10:33 PM »
Tima kasih tuan Jabar di atas link zakat nii. Byk info....

Tgh baca 'Pandangan Islam terhadap agihan sendiri' muka 8.

Ramai pembayar zakat yg memilih cara ini.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: 'Ke mana perginya wang zakat kita?' - Dr MAZA
« Reply #18 on: August 08, 2011, 04:21:55 PM »
Sangkaan jahat kepada Pentadbir Agama Daerah kena kita betulkan. Birokrasi yang diamal Lembaga Zakat dalam pemilihan pemohon memastikan kita dapat educate masyarakat supaya menjadi lebih "merasa cukup dengan apa yang ada".

Sistem sosial juga kena ikut kehendak Islam. Ibu bapa mesti bertanggungjawab kepada anak-anak. Jika Mati Ibu bapa, maka waris kena ambil alih tugas menjaga anak-anak yatim.

Sama juga, jika Suami meninggal, saudara-saudara lelaki perempuan berkenaan kena ambil alih tugas menyara dan melindungi suadara perempuan mereka.

Jika itu pun tidak dapat, Last Choice... Pilihan Terakhir baharulah kerajaan ambil alih. Dalam kes ini, lembaga zakat dipertanggungjawabkan.

Untuk membelanjakan duit pembayar zakat tanpa melalui birokrasi adalah salah. Melihat birokrasi sebagai penghalang kemajuan juga salah. Birokrasi bertujuan supaya semua pihak berpuas hati kerana ada rekod, siasatan, pelaporan, dan pemantauan.


Tetikus Hensem

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1026
Re: 'Ke mana perginya wang zakat kita?' - Dr MAZA
« Reply #19 on: August 08, 2011, 04:26:42 PM »
Virus pentadbiran cara amno ini menyerap masuk di setiap agensi kerajaan. . .
Kalau tak ada kabel/org dalam / sokongan ... payah sikit la !
..korup dan rasuah sudah membusung 54 tahun pemerintahan.

Alahai... jangan ler terlalu prejudis, sikit-sikit nak salahkan UMNO. Sikap makan duit haram ni mmg perangai manusia (yg tak beriman). Selagi manusia memerintah, sama sahaja... ;D

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: 'Ke mana perginya wang zakat kita?' - Dr MAZA
« Reply #20 on: August 08, 2011, 04:31:05 PM »
Macam kecewa tak dapat projek ajer bunyi nyer? Nak projek ke? Saya jaga projek....  ;D

Untuk berburuk sangka pegawai zakat korup/ rasuah sangatlah tidak adil. Pada saya, dengan bantuan percuma yang dihulurkan Zakat, pegawai zakat kena put aside emotion apabila dealing dengan public. Banyak crocodile tears yang tumpah dalam nak mendapatkan bantuan free ini.

..agihan Zakat melalui Program Pembangunan Institusi Agama  ;
 .. ada projek , ada pembekal ..
akan wujud " you give me .. i give you "  ;D
kalau beri bantuan pad fakir miskin .. .secara pemberian terus. 
Virus pentadbiran cara amno ini menyerap masuk di setiap agensi kerajaan. . .
Kalau tak ada kabel/org dalam / sokongan ... payah sikit la !
..korup dan rasuah sudah membusung 54 tahun pemerintahan.


Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: 'Ke mana perginya wang zakat kita?' - Dr MAZA
« Reply #22 on: August 09, 2011, 05:53:14 AM »
Kat Malaysia ni memang macam tu. Ramai yg bising sebab diri sendiri tak dapat. Bila dapat, senyap seribu bahasa walaupun diri sendiri tau yg sebenarnya itu bukan haknya.

Macam kecewa tak dapat projek ajer bunyi nyer? Nak projek ke? Saya jaga projek....  ;D

Untuk berburuk sangka pegawai zakat korup/ rasuah sangatlah tidak adil. Pada saya, dengan bantuan percuma yang dihulurkan Zakat, pegawai zakat kena put aside emotion apabila dealing dengan public. Banyak crocodile tears yang tumpah dalam nak mendapatkan bantuan free ini.

..agihan Zakat melalui Program Pembangunan Institusi Agama  ;
 .. ada projek , ada pembekal ..
akan wujud " you give me .. i give you "  ;D
kalau beri bantuan pad fakir miskin .. .secara pemberian terus. 
Virus pentadbiran cara amno ini menyerap masuk di setiap agensi kerajaan. . .
Kalau tak ada kabel/org dalam / sokongan ... payah sikit la !
..korup dan rasuah sudah membusung 54 tahun pemerintahan.


AaM

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 205
  • Helang Berlegar
Re: 'Ke mana perginya wang zakat kita?' - Dr MAZA
« Reply #23 on: August 09, 2011, 07:00:06 AM »
Salam Ramadhan kpd semua.  Pejam-celik, masa cepat betul berlalu. Ini menjadikan saat2 yg berlalu d bulan ni cukup berharga, lantas amat rugi jika disia2kan berlalu begitu saja.
Pertama, saya mencelah bukan nak tambah apa2 dlm topik yg dibincangkan, samada dlm isu zakat, serbuan JAIS, isu ‘Mismah gate’, SPR, JPN yg mampu mengancam masa depan negara, dan mcm2 ada lagi. Kawan2 buleh la study sendiri dgn kepandaian yg diberi Allah Taala.

Ke-2, dlm kes JAIS contohnya, saya setuju dgn approach PAS Pusat – tak perlu terburu2 jump to the conclusion, dengar dulu pandangan kedua2 pihak.

Ke-3, bila pendedahan ‘Mismah gate’ berlaku, sepatutnya pihak2 berwajib khususnya SPR, JPN x perlu terlalu defensive tetapi sebaliknya mengambil langkah menyiasat, buat koreksi, pemutihan dsb. O/wise, kesangsian byk pihak bahawa Selangor buleh dimenangi dgn bantuan talian hayat pendatang asing yg ribuan ramainya akan terus berlegar menjadi isu yg x berpanjangan.

Ke-4, utk warga Selangor khususnya, jom ambik peluang program2 anjuran kerajaan negeri spt berikut. Saya pun dpt dr kawan ustaz yg gi sbg wakil sekolah pd malam tazkirah Dato Ustaz Abu Bakar Chik di surau raudhah baru2 ni. Semua venue d bawah ialah di masjid negeri Shah Alam.

1-   Tazkirah khas ramadhan pd 19/8/11 – Aura sedekah d bulan Ramadhan oleh ustaz yusuf mansur, pengasas Darul Quran International yg mengendalikan lebih 250000 pelajar dr dlm dan luar Indonesia

2-   Tahajud call di sepanjang Ramadhan

3-   Qiyamullail & Sahur Perdana pd 27/8/11 – di bawah pimpinan Ustaz Osman Ibrahim (saya pernah mengikuti program beliau dlm sekitar 80-90an,  mmg lama dah nak join sekali lagi, mmg bagus) dan diikuti kuliah subuh oleh Ustaz Azhar Idrus, pendakwah yg cukup terkenal d laman YouTube (Saya dpt picture masa program menjelang Ramadhan oleh ust Azhar d masjid yg sama … Subhanallah, penuh sebesar2 dewan masjid negeri. Kali ni insyaAllah, mmg azam nak ke sana)

Utk ramadhan ni juga, antara fokus yg suka saya sarankan dan kongsikan secara ringkasnya:
1.   Bina kekuatan diri, luar dan dalam … kurangkan konflik, bykkan kebajikan, atau pendeknya manfaatkan masa emas yg ada sebaik mungkin
2.   Kembalikan kesihatan/kecergasan diri kpd yg lebih baik melalui contoh mithali Rasulullah SAW spt buka puasa, makan, solat yg dilakukan dgn tepat dan betul dan mcm2 lagi. InsyaAllah, inilah juga bulan terbaik utk diet sebenarnya! Ini bermakna, mmg saya amat kurang turun ke bazar2 ramadhan atas tujuan semata2 mencari makanan …  kecuali keadaan2 yg terpaksa!
3.   Kembalikan budaya cintakan ilmu utk mendapat pencerahan/kefahaman lebih jelas ttg Islam … alhamdulillah, dr pengalaman perjalanan saya setakat ni, aktiviti2 ramadhan d Selangor ada byk improvement. Antara yg aktif dgn imarah ilmu spt Masjid Negeri Shah Alam, di sekitar Bangi spt masjid hasanah, masjid teras jernang, surau an-nur, dan x lupa juga d sekitar BBM/BSP
4.   Byk lagi yg kita masih perlu belajar … jom manfaatkan sebaik mungkin bulan ini. Kita upgrade diri … kali ni – bukan sekadar baca Al-Quran, fahami dan hayati isi kandungannya!

Sekian, semoga catatan ringkas ini ada manfaatnya utk semua. Tkasih

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: 'Ke mana perginya wang zakat kita?' - Dr MAZA
« Reply #24 on: August 09, 2011, 07:34:03 AM »
Salam Ramadhan kpd semua.  Pejam-celik, masa cepat betul berlalu. Ini menjadikan saat2 yg berlalu d bulan ni cukup berharga, lantas amat rugi jika disia2kan berlalu begitu saja.
Pertama, saya mencelah bukan nak tambah apa2 dlm topik yg dibincangkan, samada dlm isu zakat, serbuan JAIS, isu ‘Mismah gate’, SPR, JPN yg mampu mengancam masa depan negara, dan mcm2 ada lagi. Kawan2 buleh la study sendiri dgn kepandaian yg diberi Allah Taala.
Tapi... topik tersebut tetap ditambah. :-)

Quote
Ke-2, dlm kes JAIS contohnya, saya setuju dgn approach PAS Pusat – tak perlu terburu2 jump to the conclusion, dengar dulu pandangan kedua2 pihak.
Setuju. Jangan terburu-buru jump to conclusion. Pecah belah jadinya nanti.

Quote
Ke-3, bila pendedahan ‘Mismah gate’ berlaku, sepatutnya pihak2 berwajib khususnya SPR, JPN x perlu terlalu defensive tetapi sebaliknya mengambil langkah menyiasat, buat koreksi, pemutihan dsb. O/wise, kesangsian byk pihak bahawa Selangor buleh dimenangi dgn bantuan talian hayat pendatang asing yg ribuan ramainya akan terus berlegar menjadi isu yg x berpanjangan.
Setuju jugak. Jangan terburu-buru jump to conclusion. Perlu siasat dan dengar penjelasan semua pihak.


Yg seterusnya saya ringkaskan untuk yg kurang masa nak baca:

Marilah sertai program berikut di Masjid Negeri Shah Alam:

Quote
1-   Tazkirah khas ramadhan pd 19/8/11 – Aura sedekah d bulan Ramadhan oleh ustaz yusuf mansur
2-   Tahajud call di sepanjang Ramadhan
3-   Qiyamullail & Sahur Perdana pd 27/8/11 – di bawah pimpinan Ustaz Osman Ibrahim diikuti kuliah subuh oleh Ustaz Azhar Idrus.
Nota : Quote senarai program diatas telah saya 'edit' daripada tuan Aam dan bukan quote asal Tuan Aam.
« Last Edit: August 09, 2011, 08:37:58 AM by feisal »

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: 'Ke mana perginya wang zakat kita?' - Dr MAZA
« Reply #25 on: August 09, 2011, 09:27:44 AM »
saya tak persoalkan cara kerja dan profesonalisme pegawai pusat zakat dan cara agihannya.
cuma yg menyesakkan minda ini kenapa masih ramai org miskin/fakir/orang memerlukan tidak dapat pembelaan.
kalau dapat pun tak mencukupi dengan apa yg diperlukan.
mungkin penambahbaikan kepada sistem sedia ada.
kenapa masih ramai yg menderita masuk TV3?
kenapa ramai yg menalifon radio era kata mereka sangat memerlukan duit?

amran

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 272
  • Gender: Male
Re: 'Ke mana perginya wang zakat kita?' - Dr MAZA
« Reply #26 on: August 09, 2011, 10:15:04 AM »
Tabung pembinaan Masjid At-Taqwa pun masih tidak mencukupi lagi.  Sebenarnya banyak tempat kita boleh menyumbang...pada pendapat saya...kita utamakan di kawasan komuniti kita dahulu....jika semua main peranan,,saya rasa tidaklah berlaku seperti dilaporkan kes ibu tunggal yang mendapat bantuan dari pihak gereja.
Am

putramahkota_bangi

  • Datuk Bentara
  • Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 2675
  • Gender: Male
  • time office saja ..
Re: 'Ke mana perginya wang zakat kita?' - Dr MAZA
« Reply #27 on: August 09, 2011, 10:21:48 AM »
saya tak persoalkan cara kerja dan profesonalisme pegawai pusat zakat dan cara agihannya.
cuma yg menyesakkan minda ini kenapa masih ramai org miskin/fakir/orang memerlukan tidak dapat pembelaan.
kalau dapat pun tak mencukupi dengan apa yg diperlukan.
mungkin penambahbaikan kepada sistem sedia ada.
kenapa masih ramai yg menderita masuk TV3?
kenapa ramai yg menalifon radio era kata mereka sangat memerlukan duit?


....walau kwn benci MU... tapi kwn like AS utk komen yg ni. ;D
..ini lah yg saya maksudkan. .
___________________
aku /..PMB

Tetikus Hensem

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1026
Re: 'Ke mana perginya wang zakat kita?' - Dr MAZA
« Reply #28 on: August 09, 2011, 10:29:08 AM »
....walau kwn benci MU... tapi kwn like AS utk komen yg ni. ;D

Tak pasal-pasal MU yg kena ;D

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: 'Ke mana perginya wang zakat kita?' - Dr MAZA
« Reply #29 on: August 09, 2011, 11:00:22 AM »
....walau kwn benci MU... tapi kwn like AS utk komen yg ni. ;D

Tak pasal-pasal MU yg kena ;D
MU dan AS sinonim, walau dalam apa keadaan pun.. ;D ;D ;D