Author Topic: Lampu LAP-LIP ... Selamat ke?  (Read 1931 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1311
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Lampu LAP-LIP ... Selamat ke?
« on: 23 Aug, 09:16:32 AM »
Ada jugak tergerak di hati nak pasang lampu lap lip ni.  Tapi pengalaman dulu dulu lampu terbakar menyebabkan pikir 1000x nak pasang.  Mungkin skg dah ada model guna LED n lagi selamat...

Ada sesiapa boleh kongsi pengalaman?

shalim88

  • Guest
Re: Lampu LAP-LIP ... Selamat ke?
« Reply #1 on: 23 Aug, 10:17:08 AM »

Tuan,

Kalu di pasang dengan betul dan di tempat yang betul.. selamat tuu.

kalu terbakar tu maknanyer ada factor luaran seperti lampu terkena air dan short-circuit terjadi... kenalak lampu tu dekat dengan bahan mudah bakar seperti langsir, daun kering etc.

also, jangan ler dok main sambung wayar lampu tu sampai keliling "padang".. nanti switch lampu lak tak tahan dan terbakar..

nak selamat... dapatkan service dari certified electrician to install.... bayor jer ler.. ;D ;D


OGY VSP-MC(NAKHODA)

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 16
Re: Lampu LAP-LIP ... Selamat ke?
« Reply #2 on: 23 Aug, 03:05:22 PM »
En Sulaimain, sabor ye... sepanjang pengalaman saya penggunaan lampu LIP LAP ni tak merbahaya ( sebab setiap tahun beli lampu LIP LAP ) jika dipasang pada tempat yg sesuai. Mungkin lampu yg anda beli tu rosak.

ayiesal

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2107
  • Gender: Male
  • Rimbun Suria
    • True Journey Begins
Re: Lampu LAP-LIP ... Selamat ke?
« Reply #3 on: 23 Aug, 04:20:17 PM »
InsyaAllah selamat. Dah bertahun gantung dan bernyala kat rumah mertua, Alhamdulillah selamat. Cume nak kene rajinkan diri untuk ganti lampu lain sebab sekarang dah barmacam2 jenis...

akula

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 300
Re: Lampu LAP-LIP ... Selamat ke?
« Reply #4 on: 24 Aug, 09:33:02 AM »
Ada jugak tergerak di hati nak pasang lampu lap lip ni.  Tapi pengalaman dulu dulu lampu terbakar menyebabkan pikir 1000x nak pasang.  Mungkin skg dah ada model guna LED n lagi selamat...

Ada sesiapa boleh kongsi pengalaman?

klu sampai terbakar tu mmg ada something wrong dgn wiring... sblm pasang elok test circuit breaker kat main switch box tu...