Author Topic: Update on Anjung Suasana  (Read 54182 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MonteCarlo

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 450
Re: Update on Anjung Suasana
« Reply #240 on: October 21, 2009, 01:42:46 PM »
yup.. that's right. rate dia mmg a bit high...
cuma masa tu kira budak2 lagi (takde pengalaman langsung dalam bab2 ni), tak calculate pun pasal tu... once approached by MBSB, then diaorg offer 100% loan, terus agree...
lepas dah sign agreement, baru kira and found out...
tapi takpelah...nak buek camno kan...
tapi like asfazian said, service dia mmg bagus dan cepat...
Cepat je loan kita lulus...
Kek/Roti/Kuih-Muih/Kelas Masakan- Klik sini: http://www.hanabakery.blogspot.com/

asfazian

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 55
Re: Update on Anjung Suasana
« Reply #241 on: October 21, 2009, 02:02:16 PM »
Montecarlo, officer MBSB yg process loan saya pernah suggest agar ambil loan MBSB (masa tu dia bg 95% + 10% insurance) dulu and refinance balik dengan bank lain lepas 2 thn (No locking period by MBSB).  Duit 10% tu boleh guna utk reno & byr MOT.  Cadangan yg munasabah & menarik utk difikirkan oleh pembeli baru.  Malangnya saya dah lupa number telefon officer MBSB tu.

Kalau ada yg masih dengan MBSB dan bercadang nak tukar (subject to locking period) let me know.  I'll propose to bankers yg I kenal, may be we can nego on the rate.  Currently the best package in town is CIMB, MBB, Affin, RHB & HSBC.

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Update on Anjung Suasana
« Reply #242 on: October 21, 2009, 02:42:59 PM »
Sy recomend CIMB Islamic. Free moving cost. Jika rumah RM300k...BFR 5.55% less 2.0% = 3.55%...murah tuu.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

MonteCarlo

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 450
Re: Update on Anjung Suasana
« Reply #243 on: October 21, 2009, 02:57:41 PM »
maksudnya let say after 2 years, saya boleh re-finance ngan CIMB Islamic?
Then bayar murah sket every month?
Cadangan yang mmg patut saya fikirkan... :-*
Thanks Asfazian & Matahati..
Kek/Roti/Kuih-Muih/Kelas Masakan- Klik sini: http://www.hanabakery.blogspot.com/

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Update on Anjung Suasana
« Reply #244 on: October 22, 2009, 12:21:02 PM »
Seronok jumpa korang hari Sabtu baru nih. Em....rasa buaian tuh nak kena tambah lagi tuh at least dua set lg....mana cukup tuh hehehe. Baru 2 -3 family dtg dah penuh dah.

Mejar Abu nih yg dtg kat playground kemudian tuh ek, bestnya dah bermlm situ ...family pertama.
Cerita pasal buaian n playground ni saya teringat sesuatu.
Harapan saya agar tempat permainan anak2 kita tu x jadi medan maid2 kita 'berpersatuan' pulak nanti.
Berdasarkan pengalaman lepas saya jd risau gak sebab sesetgh org2 kita ni kurang mahir bab2 control maid ni. Itu pendapat saya je. :)

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Update on Anjung Suasana
« Reply #244 on: October 22, 2009, 12:21:02 PM »



Naim

  • Guest
Re: Update on Anjung Suasana
« Reply #245 on: October 22, 2009, 12:39:20 PM »
Seronok jumpa korang hari Sabtu baru nih. Em....rasa buaian tuh nak kena tambah lagi tuh at least dua set lg....mana cukup tuh hehehe. Baru 2 -3 family dtg dah penuh dah.

Mejar Abu nih yg dtg kat playground kemudian tuh ek, bestnya dah bermlm situ ...family pertama.
Cerita pasal buaian n playground ni saya teringat sesuatu.
Harapan saya agar tempat permainan anak2 kita tu x jadi medan maid2 kita 'berpersatuan' pulak nanti.
Berdasarkan pengalaman lepas saya jd risau gak sebab sesetgh org2 kita ni kurang mahir bab2 control maid ni. Itu pendapat saya je. :)

Takpe ...nanti kita sama2 leh tengok2kan ...insya'Allah.
Tahu sangat dengan perangai  maid2 nih especially kalau dah berkumpul.

matjay

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
Re: Update on Anjung Suasana
« Reply #246 on: October 22, 2009, 02:54:50 PM »

Salam,

Rasanya cara mengatasinya, dari bagi maid temankan anak2 kita, kita sendiri kena temankan anak2 kita bermain di taman.


-matjay-

asfazian

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 55
Re: Update on Anjung Suasana
« Reply #247 on: October 22, 2009, 03:13:52 PM »

Salam,

Rasanya cara mengatasinya, dari bagi maid temankan anak2 kita, kita sendiri kena temankan anak2 kita bermain di taman.


-matjay-

Boleh kita open court badminton kat tmn tu... sambil memerhatikan anak2. (boleh percaya ke bapak2 nie nak perhatikan kalau dah leka main badminton  ;D)

matjay

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
Re: Update on Anjung Suasana
« Reply #248 on: October 22, 2009, 03:35:54 PM »

Hehehe....nak buat court badminton ??!! Dia nak main badminton.... So layan jer larrr.... Sapa lagi nak layan anak2 kalau tak mak-bapak....


:-)


-matjay-


Naim

  • Guest
Re: Update on Anjung Suasana
« Reply #249 on: October 23, 2009, 03:43:26 PM »
 ;D

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Update on Anjung Suasana
« Reply #250 on: October 27, 2009, 02:01:16 PM »
Berdasarkan bil rumah yg buat reno skrg, cam x ramai yg nak msk b4 thn dpn?

desaputra

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 30
  • Gender: Male
Re: Update on Anjung Suasana
« Reply #251 on: October 29, 2009, 07:47:27 PM »
Thanks atas cadangan bank2... nampak cam CIMB Islamic or RHB as our finalize bank provider kot... and ada cadangan 'Lawyer' mana yang bagus untuk handle buying property kat Anjung Suasana/BSP? as our rep lawyer (for bank loan especially).

Thanks

asfazian

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 55
Re: Update on Anjung Suasana
« Reply #252 on: October 30, 2009, 09:48:59 AM »
nanti saya PM u my solicitor, dia handle dua2 sekali. Tapi jauh skit le, kat Shah Alam.

desaputra

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 30
  • Gender: Male
Re: Update on Anjung Suasana
« Reply #253 on: October 30, 2009, 04:25:56 PM »
nanti saya PM u my solicitor, dia handle dua2 sekali. Tapi jauh skit le, kat Shah Alam.

Thks asfazian, dpt... BH pun bagi law firm ni gak... mcma mana delivery dioarg? efficient tak? ke kita yang kena tel/push baru gerak... any problem ngan diaorg?

asfazian

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 55
Re: Update on Anjung Suasana
« Reply #254 on: November 01, 2009, 11:39:27 PM »
So far tak de problem, cepat dan mesra.

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Update on Anjung Suasana
« Reply #254 on: November 01, 2009, 11:39:27 PM »