Author Topic: Kempen Boikot Barang2 dari US & Israel  (Read 2228 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Giemns

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 365
Kempen Boikot Barang2 dari US & Israel
« on: 17 Jan, 12:37:10 AM »
X nampak ade topik ni, saya mulakan. Saya cuma pastekan pandangan TMM

1. I would like to have the Malaysian Armed Forces attack the United States and Israel.

2. But I don't think the Government and the MAF would agree with me.

3. So what do we do?

4. We could blockade the United States and deny it food and medicine.

5. The blockade would have to go on for a hundred years. A lot of innocent people would die. But as Madeleine Albright said when asked whether killing 500,000 Iraqi babies was worth it, she said it was difficult but it was worth it. So Malaysians should not mind killing a few million Americans including babies because although it will be difficult it would be worth it.

6. But I suspect we cannot blockade either.

7. So what do we do? Let the bully do what it likes? But the bully is killing lots of innocent people together with small children and babies.

8. But on the other hand we need to drink Coca-Cola, use the Internet, fly Boeing jets, see Rambo movies etc etc. Can we sacrifice all these simply because babies are being decapitated by Israeli soldiers using highly sophisticated and costly weapons donated by the kind Americans? Of course we cannot.

9. What we can do is totally worthless. We can boycott US products.

10. But can we? Well not completely. Maybe partially. Like not drinking Coca-Cola, or not seeing the latest blockbuster.

11. It is not going to stop the United States from remaining the most powerful nation and continuing to kill people directly or indirectly.

12. But if 10 per cent of the people in the world who drink Coca-Cola stop drinking it there would be some impact. If Malaysians drink, say 50 per cent less Coca-Cola (because their lives depend on it) there would be some impact also. If nothing else it will demonstrate our displeasure with the Americans.

13. But what about the Malaysians working in factories producing coke? I don't believe they produce only Coca-Cola. They produce other drinks as well. If people switch from Coca-Cola to another drink produced by the same company, then the company will have to produce more of this alternative drink and there would be no need to close down and sack the workers.

14. The idea is to do what we can to show displeasure at what the US is doing. We will not bring the US economy crashing down. It will continue to prosper. But the US and Americans must know how much the world dislike or even hate them.

15. Presently the President of the United States claims "the world respects America for its compassion".

16. I am appending below an article by Paul Craig Roberts, former Assistant Secretary of the Treasury in the Reagan Administration.

17. Please read it carefully since you may think as a Muslim I am biased against the United States and Israel.
« Last Edit: 01 Feb, 07:18:59 PM by Sulaiman Sabur »

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Kempen Boikot Barangan US/Yahudi
« Reply #1 on: 31 Jan, 01:38:32 AM »
Salam...

Barangan dan produk2 yg ada kaitan dgn negara yg menzalimi rakyat Palestine.

Sekadar berkongsi info....anda tidak di paksa utk memboikot kesemuanya.

Boikot sekadar termampu....boikot dgn senyuman dan berhemah ;D

Kuasa membeli di tangan anda!

Di sini http://rm2u.com/biokotyahudi/index.html
« Last Edit: 01 Feb, 07:14:27 PM by Sulaiman Sabur »
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

rizuding

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 70
Re: Kempen Boikot Barangan US/Yahudi
« Reply #2 on: 31 Jan, 10:36:54 AM »
Salam.

Ada sesapa tau western restaurant yg masuk list untuk d boikot ni? Tony Roma's, TGi Fridays, etc?
Untuk pengetahuan saja. ;)
Thanks.

Wan Z

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 820
  • Gender: Male
  • Serangin Homes... Selamat Berjiran Semua!!!
Re: Kempen Boikot Barangan US/Yahudi
« Reply #3 on: 02 Feb, 08:39:49 AM »
Salam.

Ada sesapa tau western restaurant yg masuk list untuk d boikot ni? Tony Roma's, TGi Fridays, etc?
Untuk pengetahuan saja. ;)
Thanks.

Kebanyakkannya dah lama diboikot...
sebahagiannya tak terjamin HALAL...  ???

sonic

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 90
  • Gender: Male
  • Biase
Re: Kempen Boikot Barang2 dari US & Israel
« Reply #4 on: 02 Feb, 09:36:45 AM »
Salam...

Saya kurang faham kenapa ada yg tidak setuju tindakan boikot dilaksanakan.
mungkin ada yg berminat nak jadi pejuang 'anti boikot'


Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Kempen Boikot Barang2 dari US & Israel
« Reply #5 on: 02 Feb, 09:24:50 PM »
Salam...

Saya kurang faham kenapa ada yg tidak setuju tindakan boikot dilaksanakan.
mungkin ada yg berminat nak jadi pejuang 'anti boikot'



Bokot itu soal dan hak individu.Jika kita nak boikot...boikotlah! Tak siapa menghalang.
Kita tak boleh paksa orang ikut dan bersetuju dgn apa yg kita buat. Rasanya takde siapa yg nak jadi pejuang atau hero 'anti boikot'. Biarlah kita selalu bersangka baik.

Spt sy katakan sebelum ini. Jika mampu boikot...teruskan. Boikot apa yg termampu. Jika tak mampu boikot kita boleh menderma utk rakyat Palastine.Jika menderma pun tak mampu...kita bersolat hajat dan doakan kesejahteraan dan keselamatan rakyat Palestin.

Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

sonic

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 90
  • Gender: Male
  • Biase
Re: Kempen Boikot Barang2 dari US & Israel
« Reply #6 on: 03 Feb, 09:22:56 AM »
maaf kalu saya bersangka buruk

saya x bermaksud memaksa semua orang boikot
cuma saya hairan kenapa ada golongan yg sering memperlekehkan usaha ni,
konon ia xkan berhasil/sia-sia. belum buat dah kata camni

terpulanglah kpd anda utk buat keputusan...
tp ingat satu hari nanti x mustahil kita akan ditimpa musibah yg sama dgn palastine
time tu baru kita ingat....bantuan & simpati utk kita yg sedang dalam kesusahan hak individu....kalu nak bagi...bagi. kalu taknak lantaklah!
« Last Edit: 04 Feb, 04:20:37 PM by sonic »

AaM

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 205
  • Helang Berlegar
Re: Kempen Boikot Barang2 dari US & Israel
« Reply #7 on: 03 Feb, 03:22:22 PM »
Terima kasih pd yg memulakan tajuk ni.  Mmg kena dgn masanya. Bab boikot ni, saya mmg sokong. Pandangan saya mcm ni:

1) Usaha boikot tak sepatutnya diperkecilkan sbb inilah juga sbhgn usaha yg kita buleh lakukan. Kalu ada yg tak setuju, tak de sapa nak paksa anda. Tepuk dada, tanyalah iman masing2. Saya personally, mmg dah boikot lama dah.

2) Bantuan kewangan .... pastikan sumbangan anda sampai kpd yg benar2 berjuang dan memerlukan bantuan disana. Setakat pengetahuan saya, ada 3 kemungkinan wang anda sampai ke sana, i.e. pergi ke Hamas dan rakyat marhaen, Fatah atau TAK PASTI KEMANA. Jadi, selidik2lah dulu sebelum menyumbang. Tak perlulah dihurai di sini, siapa itu HAMAS dan siapa pula Fatah. Sepatutnya kita dah arif kpd siapa patut disumbangkan.


Sekian dimaklumkan.