Author Topic: Tuition  (Read 3853 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

leelynn

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 3
Tuition
« on: January 17, 2009, 03:06:29 PM »
Salam kepada semua..

Saya ingin membuka sebuah pusat tuisyen sekolah rendah dan menengah di area bukit mahkota. berkonsepkan group tuition (sekelas maksimum 10 orang).
Dengan pengalaman lebih 4 tahun membuka sebuah pusat tuisyen di taman Puncak Jalil, seri kembangan saya berharap agar perkhidmatan ini dapat diperkembangkan lagi di bukit mahkota. 

Jadi, saya nak tanye pendapat anda semua adakah khidmat tuisyen masih diperlukan lagi di sana dan apa keinginan para ibu bapa untuk konsep tuisyen anak-anak sekalian?  Tujuan saya di sini agar saya dapat memberikan perkhidmatan yang berkualiti untuk anak-anak anda.

Terima kasih.

- :) Cikgu Linda-

Pn.liza

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 30
  • Gender: Female
    • http://blogbatiksutera2u.blogspot.com/
Re: Tuition
« Reply #1 on: January 17, 2009, 05:26:31 PM »

Salam Cikgu Linda,

Keperluan khidmat tuisyen memang sentiasa ada,lebih-lebih lagi BBM ni adalah kawasan penempatan baru.
Keperluannya akan lebih apabila SKBSP akan mula dibuka jun nanti.Saya percaya semakin ramai
keluarga akan mula berpindah ke sini.

Konsep group tuisyen memang bagus,sekarang ni dah satu dua pusat tuisyen yg dah mula menbuat
pengambilan di BBM ni,tak tau lah pulak apa konsep yang digunakan.

Ada sesetengah pusat tuisyen hanya berorientasikan keuntungan semata2.

Kalau perkhidmatannya bagus  dan berkualiti dengan kadar yuran yang berpatutan saya yakin ianya menjadi pilihan
ibu bapa. Sekadar pandangan saya aje. ::)
Jom tgk batik Terengganu di blog saya http://blogbatiksutera2u.blogspot.com/

F4iring

  • PM Bikers
  • Moderator
  • Hulubalang
  • ***********
  • Posts: 688
  • Gender: Male
Re: Tuition
« Reply #2 on: January 18, 2009, 11:05:28 AM »
Salam kepada semua..

Saya ingin membuka sebuah pusat tuisyen sekolah rendah dan menengah di area bukit mahkota. berkonsepkan group tuition (sekelas maksimum 10 orang).
Dengan pengalaman lebih 4 tahun membuka sebuah pusat tuisyen di taman Puncak Jalil, seri kembangan saya berharap agar perkhidmatan ini dapat diperkembangkan lagi di bukit mahkota. 

Jadi, saya nak tanye pendapat anda semua adakah khidmat tuisyen masih diperlukan lagi di sana dan apa keinginan para ibu bapa untuk konsep tuisyen anak-anak sekalian?  Tujuan saya di sini agar saya dapat memberikan perkhidmatan yang berkualiti untuk anak-anak anda.

Terima kasih.

- :) Cikgu Linda-


wah..bagus tu....saya sokong. memang org rumah saya pun ada cadangan untuk hantar anak p tuisyen pun...mungkin tahun depan bila anak saya masuk darjah satu nanti...anak saya ni agak slow sikit ....kalu guru tuisyen datang dari rumah ke rumah tak buat ke??? ;D

leelynn

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 3
Re: Tuition
« Reply #3 on: January 19, 2009, 01:19:34 AM »
salam, thanx pn. liza n f4iring..

tadi saya dah survey2 kawasan sana. ehm.. mmg besar.  insya allah by jun 2009 or paling lewat by nex year saya akan jalankan operasi di sana.  Nama pusat tuisyen saya Pusat Tuisyen Puncak Bistari.  Kami based di Taman Puncak Jalil Seri Kembangan dan berpengalaman lebih 4 tahun dalam bidang ini.  Milik sepenuhnya bumiputera.

Kelas 1 to 1 kami tak begitu galakkan kerana pelajar tiada daya saing bersama rakan2 pelajar yang lain.  Anak f4iring mungkin boleh sertai program intensif (4 orang sekelas).  Mengikut pengalaman saya, selemah2 pelajar tetap boleh diasah mindanya tetapi dengan method dan suasana pembelajaran yang berbeza.  Insya allah tetap boleh lihat perkembangannya..

Maklumat:
1.  Setiap kelas mengandungi 10 orang pelajar (maksimum) - di mana tutor2 akan berkemampuan memberi perhatian kpd pelajar secara intensif.

2.  Sillabus berteraskan KBSR dan KBSM dan dipantau penuh oleh guru2 sekolah & panitia yang berpengalaman.

3. Tutor2 yang berpengalaman serta mempunyai tahap pendidikan sekurang-kurangnya ijazah.

4.  Kadar yuran RM125 p.month untuk subjek2 teras (sekolah rendah):
     BM, BI, Mathe & Science.

5.  Service transit selepas sekolah turut disediakan.  Di mana kemudahan yang disediakan adalah: 
    a) Makan tengahari & minum petang
    b) Bantuan menyiapkan kerja sekolah
    c) Mengaji & Fardhu Ain
    d) Tuisyen
    e) Pengangkutan dari sekolah--> pusat transit

Wassalam...

-Cikgu Linda-

chikgugayong

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 19
Re: Tuition
« Reply #4 on: January 19, 2009, 04:51:58 PM »
Assalamualaikum semua,

Kami ingin memaklumkan kepada semua bahawa pusat tuisyen yang berkonsepkan holistic group tuisyen untuk rendah dan menengah telah pun bermula di bungalow # 52, Jln Mahkota 6 dengan 2 sessi sehari, Isnin - Jumaat.

Perkhidmatan kami juga termasuk penjagaan sebelum dan selepas sekolah ( Transit ) meliputi Islamic Education, Academics and Martial Arts ( Seni Gayong ). Nota: Saya, Cikgu Sulaiman Sharif adalah waris mutlak aruah Dato' Meor Rahman dan Silat Seni Gayong ke benua Amerika semenjak 1990.

Kelas Seni Gayong untuk kanak-kanak, remaja dan dewasa akan di mulakan kepada sesiapa yang berminat.

Konsep ini telah kami laksanakan di New Jersey, USA selama 13 tahun dan di  P.Pinang selama 6 tahun yang lepas dan di iktiraf oleh The US State Education Board, The US State Dept. dan Jabatan Pendidikan Negeri.

Kami harap cikgu Linda dapat bersama kami untuk memberi khidmat yang paling berkesan kepada komuniti di Bkt Mahkota ini.

Kami juga penghuni di Bkt Mahkota ni, tetepi bukan di pusat tuisyen. Bungalow itu di sediakan khas untuk aktiviti holistic tuisyen sahaja.

Kepada semua kami boleh di hubungi di 019.475.1165 atau di chikgu@netscape.net

sbj_s5

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 325
Re: Tuition
« Reply #5 on: January 19, 2009, 04:57:49 PM »

Holistic group tuition tu macam mana yer, boleh xplain sikit tak?  Saya tengah mencarikan tuition utk anak saya yg bersekolah menengah ni.

 Boleh tak saudara listkan sessi2 yg saudara maksudkan utk info forumers semua? (termaksuk subjek apa setiap hari serta bayarannya)

Timakaseh.

abd_lateef

  • Guest
Re: Tuition
« Reply #6 on: January 19, 2009, 05:14:11 PM »
Assalamualaikum to everyone,

Please check out Cikgu Sulaiman's Holistic Group Tuisyen/Educare program. As a student of his from the U.S. (now living in Seksyen 6, BBM) I can testify to the effectiveness of the program. I am a student of his from the U.S. (formerly Christian and now Muslim) and would be happy to answer any questions about the program. I am now sending my own 6 year-old daughter to their after-school (transit) program 5 days a week. My daughter receives individualized attention in all her academic and Islamic studies, which is much more than she gets anywhere else. This program which combines academics, Islamic studies and martial arts in small study groups is truly the future of tuition in Malaysia! Wassalam, Lateef

abd_lateef

  • Guest
Re: Tuition
« Reply #7 on: January 19, 2009, 05:23:01 PM »
For more detailed information about Cikgu Sulaiman's program, please check out my blog at www.fajrsymphony.blogspot.com and go to the link on the right side titled "Addressing Youth Social Ills in Malaysia through Alternative Education: A Case Study of the Taqwa International Gayong Academy (TIGA)," which is a full-length paper describing the philosophy, goals and approach of the holistic educare program and how it was used in the U.S. to educate young American Muslims. 

Wassalam, Lateef

lizaimen

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 3
Re: Tuition
« Reply #8 on: January 19, 2009, 05:43:58 PM »
Assalamualaikum,

Untuk sesiapa yang berminat untuk mendaftar anak ke kelas intensif Bahasa Inggeris pra-sekolah hingga Tahun 3 yang merangkumi phonics, nahu (grammar), pertuturan (conversational English), penulisan (writing), pemahaman (reading & comprehension), sila hubungi Cikgu Sulaiman di talian 019-475-1165.  Kelas akan di adakan Isnin - Jumaat, 4-6 ptg, di Pusat Tuisyen #52, Jln Mahkota 6. (seksyen 6).  Kelas ini juga boleh diambil oleh pelajar tahun 4-6 yang lemah dalam bahasa Inggeris. 

Salam Sejahtera,
Cikgu Liza

chikgugayong

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 19
Re: Tuition
« Reply #9 on: January 19, 2009, 05:53:38 PM »
Holistic group tuition

RM 40.00 satu subjek atau
RM 120.00 untuk pakej 4 subjek dan
RM 180.00 untuk pakej 6 subjek


Pakej a    Thn 1-PMR. 120/- sebulan
2 jam satu sessi, 2 sessi seminggu.
4 subjek ( BI,BM, Math & Science)

Pakej b   Ting 1-PMR. 180/- sebulan
2 jam satu sessi, 3 sessi seminggu.
6 subjek ( BI, BM, Math, Science, Sejarah & Geografi )

 Pakej intensif   Ting 1-PMR. 295/- sebulan
2 jam satu sessi, 5 sessi seminggu.
6 subjek ( BI, BM, Math, Science, Sejarah & Geografi )

Holistic  educare   Thn 1-PMR. 395/- sebulan
5 jam satu sessi, 5 sessi seminggu (1 - 6 ptg )
Homework help, Eng. Grammar, reading, writing, conversational Eng. tuisyen hingga 6 subjek, qira’at, solat, fard ‘ain, beladiri & makan tgh hari.

Jadual Waktu Program

Isnin   1-6ptg      Thn 1-Ting 3   Educare
   4-6ptg      Thn 1-Ting 3   Intensif
   8-10mlm      Thn 1-3      BI/BM
   8-10mlm      Ting 1&2      Sej/Geo

Sel    1-6ptg      Thn 1-Ting 3   Educare
   4-6ptg       Thn1-Ting 3   Intensif
   8-10mlm      Thn 4-6      Math/Sc
   8-10mlm      PMR              BI/BM

Rab   1-6ptg      Thn 1-Ting 3   Educare
   4-6ptg      Thn 1-Ting 3   Intensif
   8-10mlm      Thn 1-3      Math/Sc
   8-10mlm      Ting 1&2      Math/Sc

Kha   1-6ptg      Thn 1-Ting 3   Educare
   4-6ptg      Thn 1-Ting 3   Intensif
   8-10mlm      Thn 4-6      BI/BM
   8-10mlm      PMR              Sej/Geo

Jum   1-6ptg      Thn 1-Ting 3   Educare
   4-6ptg      Thn 1-Ting 3   Intensif
   8-10mlm      Ting 1&2      BI/BM
   8-10mlm      PMR              Math/Sc

Yang berminat sila hubungi kami di talian 019.475.1165 dan/atau di chikgu@netscape

rizuding

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 70
Re: Tuition
« Reply #10 on: January 23, 2009, 10:56:05 AM »

Holistic group tuition tu macam mana yer, boleh xplain sikit tak?  Saya tengah mencarikan tuition utk anak saya yg bersekolah menengah ni.

Timakaseh.

sbj_s5,

Anak saudara/i yg bersekolah menengah tu sekarang bersekolah dimana?

sbj_s5

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 325
Re: Tuition
« Reply #11 on: January 23, 2009, 11:30:11 AM »


Anak saya sekolah di SMK taman Semarak.

rizuding

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 70
Re: Tuition
« Reply #12 on: January 23, 2009, 07:49:01 PM »
Oh ya ke ... boleh tanya anak sbj  ke sekolah tu hantar sendiri ke atau ada kenderaan sekolah?

Tq

chikgugayong

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 19
Re: Tuition
« Reply #13 on: January 24, 2009, 11:19:59 AM »
Holistic Educare adalah pembelajaran secara keseluruhan yang meliputi Islamic Education, Akademik dan Beladiri.

Segala nya di buat cara amalan harian selama 5 jam sehari, Isnin - Jumaat dari 1-6 ptg.
Cara ini dapat membantu pelajar fokus tanpa tekanan, walaupun di buat setiap hari.
Ia membantu pelajar mempunyai tabiat baru yang suka belajar kerana stimulasi fitrah semula jadi
yang sentiasa dahagakan pelajaran.

Cara ini telah kami laksanakan selama 20 thn dengan result yang sungguh menakjubkan di USA & M'sia.

Salams

sbj_s5

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 325
Re: Tuition
« Reply #14 on: January 28, 2009, 08:28:57 AM »
Oh ya ke ... boleh tanya anak sbj  ke sekolah tu hantar sendiri ke atau ada kenderaan sekolah?

Tq

Gi dgn bas... skrg dah bnyk bas yg ke SMKTS...